Gitar tonları elde etme

• Konuyu açan Konuyu açan ouz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ouz

util59
Merhabalar şimdi gitar tonu hakkında konuşmak istiyorum biliyorsunuz seskartı veya prosesör kullanırken ünlü gitar tonları yazmak istiyoruz ama herzaman istediğimiz olmuyo. Ondan sonra diyoruz ki ozaman paylaşılmış tonlara presetlere bakıyoruz ama yok. Benim isteğim bi site yada topluluk yada onun gibi bir şey kurup orda herkes kendi tonlarını paylaşması. Çünkü bi zamanlar bende yapay zekadan kullanıyodum ama ilerleyince bu tonlarında yanlış olduğunu anladım bende bi mooer ge250 kullanıcısıyım benim düşüncelerim bu şekilde bu konuda düşüncelerinizi aşağıya yazabilirsiniz dolu dolu konuşalim

Selam dostum,

Konuyu açtıktandan sonra, ses kartı ve profesörler üzerinden devam ettiğin için, muhtemelen birazdan bir sürü arkadaş, ses kartından ve prosesörlerden nasıl doğru tonlar alabileceğinle ilgili düşüncelerini yazacaklar. Hemen hergün de zaten benzer şeyler konuşuluyor.

Eğer fikirlerimizi paylaşmamızı istiyorsan, benim fikrim şu yönde;

Çalmak istediğin tarza uygun kaliteli bir gitar. Kaliteli, ve gitarının karakterine uygun, lambalı bir amfi. Kaliteli bir kablo.

Bu kadar basit.

Sonra dilersen, yine elde etmek istediğin tarza göre analog pedallar da alabilirsin. Ama amfi ve gitardan gelen ham ses güzel değilse, ne yapsan boş.

Peki, bu prosesörlere, modelleyicilere, plug-in olaylarına neden sıcak bakmıyorum diye sorarsan, cevabım şu: En kalitelisi bile bir simülatör.

Şöyle anlatayım, uçak simülatörleri var bilirsin. Muhteşem gerçekçi. Kendini gerçek pilot gibi hissettiriyor. Her ayrıntı var. Grafikler muhteşem. Ama, uçak mı kullanıyorsun? Hayır. Bir yere mi gidiyorsun? Hayır. Gerçek mi? Değil.

Bu ses simulatörleri de, günümüzde hakikaten çok gerçekçi sesler veriyorlar. Ama gerçek mi? Hayır. Duyarken ayırt edebiliyor muyum? İtiraf edeyim, her zaman değil. Çalarken farkı hissediyor muyum? Her zaman evet.

Gerçek mi istiyorsun? Gerçekçi olsa da olur mu? Bu noktada karar senin.

Fikirlerim bu yönde.

Sağlıcakla kal 🖐

Pena ve tuşe tekniği, volume ve tone potlarının kullanımı gibi amfi, pedal ve preset dışı etkenler de var. Örneğin SLO 100 gibi mixi kolay bir amfi preseti seçip düzgün çalmaya odaklanmalıyız bence.

Merhabalar şimdi gitar tonu hakkında konuşmak istiyorum biliyorsunuz seskartı veya prosesör kullanırken ünlü gitar tonları yazmak istiyoruz ama herzaman istediğimiz olmuyo. Ondan sonra diyoruz ki ozaman paylaşılmış tonlara presetlere bakıyoruz ama yok. Benim isteğim bi site yada topluluk yada onun gibi bir şey kurup orda herkes kendi tonlarını paylaşması. Çünkü bi zamanlar bende yapay zekadan kullanıyodum ama ilerleyince bu tonlarında yanlış olduğunu anladım bende bi mooer ge250 kullanıcısıyım benim düşüncelerim bu şekilde bu konuda düşüncelerinizi aşağıya yazabilirsiniz dolu dolu konuşalim
E var zaten, yani prosesorler için ton paylasım siteleri. Al sana link
MOOER STUDIO

Gunumuzde album yapan muzisyenler hala gercek amfi ile mi kayir yapiyorlar yoksa o kisimlarda da dijital sistemler kullaniliyor bilmesem de ben de analogcuyum.

Eger mumkunse 4-5 tane gitar, 4-5 tane amfi, 4-5 tane kabin. Bol miktarda yedek speaker ve analog pedaldan olusan bir envanter kurup, o gun canim ne calmak istiyorsa ilgili parcalari bir araya getirerek calmak ekipman acisindan bize en guzel tonlari verecektir diye dusunuyorum.

@alp.e.o nun da dedigi gibi bizim gitar calabilme becerimizi arttiran egzersizler de sonucu kesinlikle olumlu etkileyecektir.

Analog sistem butce ve yer kisitliligi acisindan bir cogumuz icin utopya oldugu icin dijital sistemler cok agir basiyor.

Ben bu noktada kendimce bir hile buldum, cok ise yariyor. Ton secme/ayarlama isine kronometre ile 5dk sinir koyuyorum kendime. (Hobi amacli calarken)

O 5dk'da tonu buldum buldum, bulamazsam o gun icin begenmedigim ton ile calarak cezalandiriyorum kendimi. (ama calmayi birakmiyorum) Bu sayede ne istedigimi bilmek, daha kisa surede ayarlayabilmek ve tusemin tona etkisini hissetmek farketmek geliastirmek gibi faydalar goruyorum. Oneririm.

Yapay zekaya (gemini mesela) şu şarkının tonunu şu gitar ve şu prosesör ile nasıl yapabilirim dediğinizde yaklaşık bir şey sunuyor. Gerisi tuşenize, volüm seviyenize, monitörünüze göre ufak tefek ayarlamalar yaparak düzenleniyor. Zaten siteden signal chain bulsanız dahi bu düzeltmeler kişiden kişiye yapılmak zorunda.

Yapay zekaya (gemini mesela) şu şarkının tonunu şu gitar ve şu prosesör ile nasıl yapabilirim dediğinizde yaklaşık bir şey sunuyor. Gerisi tuşenize, volüm seviyenize, monitörünüze göre ufak tefek ayarlamalar yaparak düzenleniyor. Zaten siteden signal chain bulsanız dahi bu düzeltmeler kişiden kişiye yapılmak zorunda.
Hepsini kullandım hepsinde de birbirinden farklı ayar veriyo

Bence istediğiniz preseti bulursunuz illaki yapay zeka vs ama o preset istediğiniz tonu vermeyebilir. Tuşeniz, tekniğiniz, tellere, vuruşunuz o kadar önemli ki bunu yıllar sonra anlıyorsunuz.

İyi bir tuşe kötü presette iyi olurken, kötü tuşede iyi preset berbat olabiliyor.

Analog konusuna katılıyorum.

@util59
Bu konudan ve sorununuzdan esinlenerek bir inceleme yazdım. Aradığınız cevapları hedeflemedim, ancak temel ilkelerde bazı sonuçlara ulaşabilmenize ve mantık kurmanıza faydası olacaktır.
Göz atmak isterseniz şurada.

Geri