Gitarda ilerleyemiyorum olduğum yerde kaldım gibi

Merhabalar, gitara yaklaşık 1 yıldır sahibim ama ders sınav vb çok fazla zaman ayırmadım. Son 2-3 aydır günde 2-3 saat elime alıp çalışıyorum, ancak bir şey çalamıyorum. Elime alıyorum parmak uçlarım sızlayıp dayanamayacağım yere kadar uğraşıyorum. Bir şey duyamıyorum bu sefer moralim sıfırlanıyor. Yani bakıyorum çevremde klasik gitarı alıp 2 akor basıp 2 ritimle insanlar bir şeyler üretiyor. Çevremde en son baktıgımda özel ders verece kimse yoktu. Şu an sizin yorumlarınıza göre tekrar bakacağım. En büyük derdim yol yordam bilmiyorum. Öncelikle nota veya armoni bilgim yok. Gitarı sadece "TAB" üzerinden çalıyorum. Aşağıya linklini bıraktığım kitabı da tamamen çalıştım egzersizlerini yaptım.


Yaklaşık 3 ay sadece yousician üzerinden ilerledim.
Şu anda seviyem orada 6, toplam 10 seviye.
Slide, hammer on pull of, bend tekniklerini öğrendim.
12.perdeye kadar yürüyüşler yapabiliyorum.

Bildiğim tüm akorlar: A, Am,Em,G,C,F, D,Dm,E5,A5,D5,E,D7,A7,

Kesinlikle ben bunları öğrendim gitar zaten bu kadar gitarı öğrenmeyi bitirdim gibi bir yaklaşımım yok zaten böyle bir düşüncem de yok. Mesela bildiğim şeyler bir şeyi çalamayacak kadar az şeyler mi ?. Sadece ben nasıl ilerlemeliyim ? Neler yapmalıyım ? Yousician artık bir şeyler öğretti ama o da tatmin etmiyor. Yani her şeyin temelini veriyor ama al kardeşim şunu çal bir şeyler duyacaksın demiyor. Artık şey moduna döndüm "ulan elime alıyorum o kadar uğraşıyorum bir şey ortaya koyamıyorum benden bu iş olmayacak"

Bir şeyler çalabiliyorum motivasyonuna erişmek istiyorum sadece. Bir kez konu açmıştım ancak pek yorum alamamıştım. Örnek olarak aşağıya koyduğum parçanın akorlarını biliyorum ancak bunu ben çalamıyorum. Yani bu akorları basıp telleri taramak değil çalmak bunu çok uzun zaman önce anladım ama bu işin nasıl olacağını anlamadım soracağım tek yerde burası zaten.
chor.JPG
 
Son düzenleme:
2-3 ay erken bir zaman zaten. Daha parmaklar alışacak, akici ve kulağa hoş gelen nota- akor çalımı öğrenilecek, doğru tuşe tekniği oturacak. Acele etme ama illa ki "bastan sona bir parça çalayım" diyorsan basit şarkılar seç kendine.
 
2-3 ay erken bir zaman zaten. Daha parmaklar alışacak, akici ve kulağa hoş gelen nota- akor çalımı öğrenilecek, doğru tuşe tekniği oturacak. Acele etme ama illa ki "bastan sona bir parça çalayım" diyorsan basit şarkılar seç kendine.
Merhabalar, yorumunuz öncelikle teşekkür ederim. Tabii ki işlerin çok başındayım biliyorum ancak şu an nereden nasıl devam etmeliyim onu bilmiyorum. Mesela takip etmemi önereceğiniz bir yer var mı ? Selim ışık udemy kursundan başladım ancak notalarla vb çok yoğun anlatımı olduğu için pek iradeli olamadım. Sadece hobi olarak boş zamanımda çalabilmek için tab üzerinden ilerlemek istiyorum yoksa tabii ki en doğrusu nota armano bilgisi vb ancak bunu yapabileceğimi zaten sanmıyorum. Youtube üzerinden electric guitar lesson yazıp bakınıyorum ama genelde hep parçalar üzerinden dersler var xxx nasıl çalınır gibisinden. Bu öğrenmek için iyi bir yol mu ?
 
Fretboarddaki temel notaları öğrenmeye başlamalısın, bunun dışında epey egzersiz var günlük. Onları aksatmadan usanmadan yapmalısın hergün. Bu şekilde birkaç ay gittikten sonra yavaş yavaş istediğin şarkılara yönelebilirsin.
 
Seninki gibi bir noktaya ben de gelmiştim, o bariyeri aşmamı sağlayan çeşitli araştırmalar yaptım. Chord Progression, 1-4-5 12 bar Blues, Doğaçlama, Akorlar ve içindeki seslerin dereceleri. Tabi bunları derken yaptığın egzersizleri gitarda majör, minör ve pentatonik dizilerin üstünde çalıştığını varsayıyorum. Bastığın akorun kök notasını ve majör-minör gamların aralıklarını bari biliyorsundur en azından.
Bende biraz ingilizce de vardı, bulabildiğim sitelerin çoğuna baktım bir göz attım ama en çok Deniz Sayman, Buğra Şişman gibi adamların Türkçe videoları yardımcı oldu akor üstüne solo atma ve uygun noktaya bend atma konularında. Biraz zorlama yüklenme işi, ben bilmiyorum anlamadım diyip direk vaz geçersen benim gibi 2-3 yıl tab okur sabit şarkı çalarsın. Eninde sonunda sıkılacaksın bu şekilde gidersen. Senin yerinde olsam günlük 3 saat çalıyorsam bunun ilk 1 saatini bu konuları araştırmaya ve gitarda basit olarak temsil etmeye, 2. saatini bu bilgileri kullanarak şu alttaki track üzerinde doğaçlama çalışmaya, 3. saatini ise şarkı çalmaya ve tekniğe ayırırdım.
 
Bir şeyler üretmek ile repertuvar yapmak arasında fark var. Yani en azından bunu kişisel gözlemim olarak söyleyebilirim. Ben öğrenmeye başladığım zamanlar pek kaynak da yoktu. Çevremde ilgili insan zaten hiç yoktu. Yani gamları falan en başta kendi imkanlarımla öğrendim desem yalan olmaz. Buna rağmen iki akor öğrendiğimden itibaren bir şeyler üretmeye çalışıyorum. Yani ürettiklerim nedir ne değildir, bunu bilemem ama en azından kişisel olarak beni tatmin ediyor.

Sanırım esas sorun kişisel tatminde başlıyor. İlk başlarda gitarın tonu ya da işte çaldığımın dinlediklerim gibi olmadığı için bir tatminsizlik yaşıyordum. Bir yerden sonra kulaktan şarkı çıkarma konusunda büyük bir eksikliğimin olduğunu fark ettim. Aynı şekilde sesleri ezbberleyemiyordum. Yani bu iki temel yetenek olmadan repertuvar geliştirmek cidden zor. Ne bir keyfi oluyor ne tatminliği...

Ben de çözüm olarak ki tek yapabildiğim diyelim buna, şarkılarda beğendiğim melodileri loop'a aldım. Onları kesip uzun süre hem dinleyip hem de üzerine çalmaya başladım. Bu şekilde seslerin üst üste yan yana birbirleri ile kombinasyonlarını duymaya başladım. Biraz da gitar tekniğini geliştirince bunlar bana yetti. Tabii yetti derken sonu yok mesela hala sweep picking geliştirmeye çalışıyorum, teoride bir sürü yeni konu bakıyorum ama yine kendimce işte.

Özetle kapasite ölçüsünde bir yol bulup müzikle tatmin olmaya bakılmalı. Standart bilgilerle boğulup tümden bırakmak yerine bu bana daha uygun geliyor. Kolay gelsin.
 
benim gelisimim su sekilde oldu, bazi temel parmak egzersizleri en basta elbette gerekiyor belirli kaslari kontrol etmeyi ogrenmek icin. Ancak bazi sarkilari ogrenmek kesinlikle gelisimi hizlandiriyor. (kolaydan zora dogru parca secerek). zaten bu parcalarda temel akorlari, teknikleri, bir sekilde ogreniyorsunuz. Onemli olan bu parcalari ogrenirken, hangi parmagi nerede kullanacaginizi ogrenmek, burada basta hatali bir temel olusturursaniz, ilerisi icin daha zor olur.
 
Merhaba. Sadece egzersiz yap, teori kas, şarkıları sonra çalarsın diyenlerden tavsiye almayın lütfen. Bu iş zevk işi, heyecan işi. Başlarken de o kadar gamlar, progresyonlar, garip garip akorlar havalarda uçuşur. Bunların hiçbirine birden yüklenmeye gerek yok. Henüz enstrümanı tanımaya çalışan birine orkestral müzik besteletiyorlar gibi hissettiriyor bana. Size samimi tavsiyem, enstrümanla çok zaman geçirmeye devam edin. Pena tutuşunuzu, sol elin, bileğin konumunu, vücut duruşunuzu, tellere gereğinden fazla baskı baskı yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Bunların hepsini de sevdiğiniz şarkılar üzerinden yapın. Bir ömür uğraşıp kusursuz çalınamayacak parçalar vardır belki, buna ihtiyacımız yok. Üstteki arkadaşın dediği gibi Smoke On The Water riffini çalın. 4 notalık şarkı da olsa içinizde bir heyecan uyandırıyorsa, en karmaşık fakat zevk almadığınız bestelerden çok daha iyidir demektir bu. Ama 4 notalık şarkı da olsa, iki notaya da basacak olsanız yavaş başlayın. Tellerin ve penanın kontrolü parmaklarınızda olsun. Bazen daha sert, bazen daha yumuşak vurun tellere, penanın açısını değiştirin. Farklı parmaklarla notalara basın. Bu aksiyon değişikliklerinizin hepsinde de farkı duyun. Ve mutlaka metronom kullanın. Eğer amacınız müziği öğrenmekse, notalara verdiğiniz zamandan fazlasını ritme verin. 3/4, 4/4, 7/8, 9/8 ritimleri araştırın, dinlediğiniz her şarkının önce ritmini duyun, tahmin edin. Çalmak istediğinize de metronom eşliğinde ayağınızla ritim tutun. İki akor basıp ritim tutarak başarılı olan kişilerin en büyük şansı, gitar denen enstrümanın esasen bir ritim enstrümanı olmasıdır. Telleri tek başına tınlatarak gitarı güzel duyurmak, örneğin kemanı güzel duyurmaktan çok daha zordur.
Motivasyon tamamen bittiği anda artık o enstrümanı ilana koyup satabilirsiniz. Ama problemini sizin gibi paylaşan birisinin bu konuda isteğinin ve şevkinin dineceğini düşünmüyorum.
 
Sch arkadaşımızın söylediği şeyler motivasyonun korunması adına gayet yararlı şeyler, eline sağlık, ayrıca Deniz Sayman ı tavsiye ederim, kurs programını başarılı buldum
 

Geri
Üst