Gitarda sap ayarının yamuk olduğu nasıl anlaşılır

Teli sertçe çektiğimde cızırtı oluyor ama emin olamadım. Sormak istediğim şey düzgün sap ayarı olan gitarda klavyede sağa doğru gittikçe sap ve tel arasındaki mesafe artar mı yoksa hep aynı mı olmalı? Çünkü benimki öyle

1 - "Teli sertçe çekmek" ile kastedilen nedir?
2 - Telin bütün fretlere eşit mesafede olduğu bir gitar teorik olarak sağlanabilir ama çalınabilir değildir. Tel fretlere çarpar.

Başlıktaki soruya yanıt gelmemiş; "Gitarda sap ayarının yamuk olduğu nasıl anlaşılır"

Sap ayarının yamuk olması gibi bir durum yok aslında, sapın yapılan ayara göre konveks ya da konkav şekil alması durumu var.
Sap ayarı olsa olsa yeterli / yetersiz ya da hatalı olabilir.

O halde gitarda sapın konkav ya da konveks mi olduğu, ecnebi tabirle "relief" kontrolü nasıl yapılır:

Birincisi göz ile kontrol yapılabilir, gitarı headstock yüzünüze bakacak şekilde karşınıza uzatarak üst eşikten gövdeye doğru tek göz bakarak eğiklik olup olmadığını anlamaya çalışmak. Çok hızlı ama biraz kaba bir kontrol için yeterli olabilir.

İkinci olarak gitarı akort edip çalım pozisyonunda iken ilk perdeye kapo takıp, sapın gövde ile birleştiği ilk perdeye basarak orta mesafede kalan fretin üst kısmı ile telin alt kısmı arasında kalan mesafenin ölçülmesi. Misal, 25.5" stratocaster gitarda 1 ve ~17. perdelere basarak 8. Perde ile tel arası mesafeyi ölçmek gibi.

Son olarak, gitarı düz bir zemine koyup eğer var ise "notched straightedge" denen çentikli çubuk ile sapı kontrol etmek. Bu özel araç elinizde yok ise düz olduğundan kesinlikle emin olduğunuz metal cetvel - profil tarzı uzun bir çubuk ile de yapabilirsiniz. Çentikli aletin avantajı kontrol yaparken perdeleri / perde hatalarını elimine etmesi tabii ki.

Ek not:
Yukarıda da bahsedildiği gibi aslında ideali sapın hafif konkav (içbükey) olmasıdır.
Ayrıca sap ayarı istenilen gibi olsa dahi aksiyon ayarı ya da üst eşik / köprü / perde kaynaklı nedenler sonucu ile cızlama olabilir. Sorunu adım adım kontrol ederek takip etmek gerekli.

Örneğin her şey olması gerektiği gibi ayarlı iken yalnızca ince mi teli 14. perdede basılınca cızlama oluyor ise belki de sorun 15. perdenin komşu perdelere göre yüksekte kalması olabilir.

Son düzenleme:

Geri