Gitar'ın G'sini bilmiyorum, yardımınızı rica ederim

• Konuyu açan Konuyu açan Deniz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Deniz

Birbasi
Merhaba arkadaşlar,
37 yıllık yaşantımda zaman zaman içime bir elektro gitar çalma hevesi geldi gitti. Bazen zamanım olmadı, bazen de param. Ama son aylarda bu istek iyice harlandı. Şimdi param da var, zamanım da. Karar verdim bir gitar almalı ve bu işe başlamalıyım. Fakat başlıkta belirttiğim gibi bu konu hakkında kocaman bir SIFIRIM. Yazdığınız cevaplardaki teknik terimlere tek tek bakacağım muhtemelen.

Biraz isteklerimden bahsedeyim:

1-
Öncelikle kendi bestemi yapma gibi bir niyetim yok. Sadece sevdiğim grupların parçalarını çalabilecek seviyeye gelmek istiyorum. Kimdir bunlar: Korn, Linkin park, Metallica, Disturbed, Limp Bizkit.

2- Bütçem başlarda 30k civarına kadar çıkabilir. Ne tür ekipmanlara ihtiyacım var?

3- Ibanez gitarlar görsel olarak çok hoşuma gidiyor. Onunla aramızda duygusal bir bağ oluşabileceğine inanıyorum. Bu yüzden ibanez'den gitar tavsiye ederseniz çok memnun olurum.

4- Ders alma konusunda ise yüzyüze ders almayı düşünmüyorum. Müzik üniversitesinden (Deniz Sayman) paket almayı düşünüyorum. Sizin düşünceniz nedir?

5- Kalabalık bir sitede oturuyorum. Ses problem olabilir belki, bu işi kulaklık ile çözebilir miyim?

Her türlü yorumunuza açığım. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Dinlediğin müzik gruplarına ve türlerine bakılırsa bir H-H manyetikli superstrat işini görecektir. Ibanez, Jackson, Schecter markalarına bakabilirsin floyd roselu olması bilmeyen biri için iyi bir şey mi kötü bir şey mi tartışılır ama öğrenirim diyorsan floyd roselu al fakat sadece 30K gitara ayırman lazım bu senaryoda, daha düşük 15-20k lık gitar bakıyorsan yine bu markalardan floyd rosesuz olanlara bakabilirsin. Uzaktan eğitime gelirsek yüz yüze eğitim kadar etkili olmaz, teoriler alabilirsin bunları pratik yapabilirsin kendini geliştirirsin bir yere kadar gelişirsin evet ama eş zamanlı çalım, teknik müdahale vs. olmayacağı için bir şeyler hep eksik kalacaktır ve gelişim daha uzun bir sürede olabilir, sorun etmiyorsan uzaktan eğitimle başla. Ses sorunu ise bence ses kartı ve pluginler sana ilk etapta karışık gelecektir o yüzden solid state bir amfi tercih edebilirsin kulaklık girişleri de var düşük seste de gayet çalabilirsin.

1- Öncelikle kendi bestemi yapma gibi bir niyetim yok. Sadece sevdiğim grupların parçalarını çalabilecek seviyeye gelmek istiyorum. Kimdir bunlar: Korn, Linkin park, Metallica, Disturbed, Limp Bizkit.

2- Bütçem başlarda 30k civarına kadar çıkabilir. Ne tür ekipmanlara ihtiyacım var?

3- Ibanez gitarlar görsel olarak çok hoşuma gidiyor. Onunla aramızda duygusal bir bağ oluşabileceğine inanıyorum. Bu yüzden ibanez'den gitar tavsiye ederseniz çok memnun olurum.

4- Ders alma konusunda ise yüzyüze ders almayı düşünmüyorum. Müzik üniversitesinden (Deniz Sayman) paket almayı düşünüyorum. Sizin düşünceniz nedir?

5- Kalabalık bir sitede oturuyorum. Ses problem olabilir belki, bu işi kulaklık ile çözebilir miyim?
1- ister besteci ol ister kamp ateşi başında tıngırdat öncelikle kaliteli cihazlar bakman lazım... gitar işi keyifli bir hobi, ucuzundan alayım da işim görülsün ya ne masraf edecem yaa dememek lazım .. saydığın gruplara göre genel rock çatısı altında çalmak istiyorsun dersek öncelikle HH yani çift humbucker manyetikli gitarlara veya belki HSS (bir H ve iki single) bakmak iyi bir başlangıç noktası olur ... olmaz diye bir şey yok ama tercihen hareketli köprülü gitar (Floyd Rose vb) alma... bu fiyat seviyesinde alacağın hareketli köprüler sadece hayatını zorlaştırır

2- gitar, amfi ... gerisi teferruat ... solidstate denilen ve/veya dijital amfilerde efektler vs oluyor zaten .... 30k ile alacağın bu ikisinden ibaret olur... 50-100 vs yani daha yüksek bütçelere farklı cihazlar da var, (prosesörler) sonu yok bu işin seçenek olarak da fiyat olarak da
amfi yerine ses kartı al diyenler olacaktır... ses kartı gitar çaldırmaz... ses kartı gitarı uygulamalara bağlar... yani bilgisayarın ne, hangi uygulama ya da DAW'ı kullanacaksın, sesi hangi hoparlörden aacaksın derken hem çok detayla uğraşırsın hem de yine masraf edersin... kesinlikle karşı değilim, ben de kullanıyorum ama yeni başlayan birine net tavsiyem her zaman iyi bir amfi ile başla demek olacaktır

3- gönlünün çektiği gitarı alman en doğrusu ama bir markaya takılma... özellikle 30k gibi bir bütçe seni çoğu markanın alt segmentine sınırlayacak... Ibanez özellikle ucuzca gitarlarda çok da başarılı diyemem ... bilindik markalara bak mesela tamam Ibanez, LTD, Fujigen, Cort, Yamaha, Fender, Squier, Epiphone ... farklı bir kafa ama Mooer GTRS ilginç bir cihaz ... SX, Aria gibi hesaplı markaların bazen iyi çıkabiliyor gitarları... Spira piyasaya yeni girdi oldukça iyi fiyatlı ama ben listede sonlara atarım kalite açısından

4- hocadan ders şart değil ama faydalı.. başlarda yapacağın basit hataların kronikleşmesine engel olur, hızlı yol almanı sağlar ama dediğim gibi almazsan yapamazsın diye bir şey yok

5- o dünya geçen yüzyılda kaldı... fısıltı seviyesinde amfi sesi almak mümkün artık... sen önce cihazlara odaklan, sesi kullanamayacağın kadar yüksek olan varsa göreceksin ve eleyeceksin zaten... bu konuyla ilgili naçizane fikirlerim aşağıda:

Bir amfi ve elektro gitar başta yeterlidir. Yüzyüze ve online eğitimler pahalı olabiliyor. Ben kendim örneğin gitarım vardı fakat çevremde öğretecek hoca yoktu.Kendi kendime öğrendim. Kitaplardan internetten bazen yabancı sitelerden öğrenmeye çalıştım halen öğreniyorum. Bazen de gitarla ilgili temel bilgileri aldıktan sonra gitarla solo çalışmaları yaptım. Altyapı müziğinin üzerine doğaçlama solo attım. Youtube da bol miktarda var bu gitarla ilgili altyapı müzikleri. Udemy gerçekten güzel bir kaynak. Udemy den Deniz Saymanın derslerine alacağım demişsin tavsiyem ederim. Udemy de Selim Işık da var diğer bazı gitaristlerin de dersleri var onları da Udemy sitesinden bakabilirsin.

Sıfır noktasında belki gitarınız kaliteli, amfiniz idare etmelik olabilir ama yüz yüze ders alırsanız hızlı ve düzgün bir şekilde ilerlersiniz. hani gitar geçmişiniz vs. olsa online kurslara bakın derdim de hiç bilmeyen biri için30k 'yı çöpe atmak olur. haftanın 1 günü 1 saat ders alırsınız, sonraki haftaya kadar da evde aynı konuya dair hem çalışma yaparsınız hem araştırma yaparsınız. çalmak istediğiniz gruplar başta çok ileri hedefler olabilir ama zamanla en azından bişeyler çıkar ortaya. kolay gelsin, ilerlemenizi videolarla paylaşırsanız hem takip ederiz hem fikir verebiliriz.

Geri