GitarDaGitar
gitaristgitar
- Konu Sahibi Konu Sahibi
Bir kaç hoş rg var 20nin altına baktım olabilir. Luthier de fazla fiyat vermezse fusion iii'ye yaparım gotohuRg350 alıp komple modlayabilirsin hem istediğin gotohu da takarsın.
Bir kaç hoş rg var 20nin altına baktım olabilir. Luthier de fazla fiyat vermezse fusion iii'ye yaparım gotohuRg350 alıp komple modlayabilirsin hem istediğin gotohu da takarsın.
Yani bir yıldan uzun süredir şu forumda yazıp çiziyorsun.Mesai olarak bir insan uğraşsa bu kadar bilgisiz ve üsluptan yoksun olmayı başaramaz sanırım.Bu süreç içerisinde yazdıklarının çoğu da bilginin ve tecrübenin çok aşağıda kaldığı konularda gereksiz özgüvenle alay,hicivden oluşan tepkiler vermekten ibaret görünüyor.Bu söylemi de boşa yapıyorum,seninle tartışmanın çamura bulanmaktan farkı yok.Belki üç beş yeni gelen insan bunları görüp de anlamsız önerilerinden etkilenmesin diye yazıyorum artık,inan benim için bir eğlencesi dahi yok.Bak ben sana söyleme demiyorum, söyle tabi, söyle, ama hobi olarak söyle.
İyi ayarlanmış kaliteli bir Floyd vb köprüsü olan kalbur üstü bir gitarın akort kararlılığı sabit köprülü ya da geleneksel tip tremolosu olan bir gitardan daha iyi olacağını söyleyebilirim.
Öyle olduğunu iddia etmiyorum,biliyorum.Üzerinde fr1000 olan vasat Jackson gitarım üç ay duvarda asılı durduğu halde milim akort kaçırmamışken geçenlerde elimde olan bir Ltd ec1000 (ki çok güzel gitardır,Les Paul standartlarında da çok iyi akort tutar) yeni tel takıp iki saat çalıp case'e koyduktan daha bir hafta sonrasında sol telinin akordunun kaydığını gördüm.Formuna, köprüsü ve eşiğine göre normaldir bu durum gitarı kötü de yapmaz.Floyd gibi kapalı bir sistem olmadığından dış değişkenlerden daha çabuk etkilenebilir.Sabit ya da tek taraflı tremolo olan sistemler daha basit olduğu için bakımsız ve ayarsız bir durumda hareketli köprüye göre daha az sorun çıkarmasından ötürü daha iyi akort tutuyor gibi düşünülüyor ama işin teknik gerçeği bu değil.Çok büyük bir önemi de yok,ayarsız olmayan ve bariz mekanik bir sorunu olmayan bir gitara yeni ve kaliteli bir tel takıldığında büyük oranda akort kararlılığı gösterecektir.Esas buradaki sorun bunu kendi bilgisizliğinle harmanlayarak inat haline getirmende yatıyor Kahler reis.Ben yine de şu ifadeni alıntılayayım, bir "komedi ifadesi" olarak dursun. İki taraflı (ing. floating) bir köprünün, gerekli kriterler sağlandığında, sabit köprüden daha iyi akortsal kararlılık sağlayabileceğini iddia etti ciddi ciddi 🤣
Sadece 2 saat çalınmış tel, yeni teldir. Vere vere, yeni telin akortunun pesleşmesini mi verdin örnek olarak? 🤣geçenlerde elimde olan bir Ltd ec1000 (ki çok güzel gitardır,Les Paul standartlarında da çok iyi akort tutar) yeni tel takıp iki saat çalıp case'e koyduktan daha bir hafta sonrasında sol telinin akordunun kaydığını gördüm.
Yeni tel (ne kadar kaliteli olursa olsun), eski tele kıyasla daha iyi akort kararlılığı mı gösterecek? Komiksin, çok komiksin...Çok büyük bir önemi de yok,ayarsız olmayan ve bariz mekanik bir sorunu olmayan bir gitara yeni ve kaliteli bir tel takıldığında büyük oranda akort kararlılığı gösterecektir.
5kya işi yapcak birisini buldum. Bence yapılabilecek bir şey. Yapacak kişinin de gitarlarla deneyimi vesaire baya var, yani bildiğin luthier. Zor iş, ama yapılır. Zaten şu anki hardtail öyle mükemmel filan değil. Kaçırıyor akort.bende Prs Torero vardı Floydrose 1000 serili akort stabilitesi çok kötüydü yıllar boyu kahrını çektim.Kadıköyde luthierin tavsiyesi üzerine Gotoh 1996t takmaya karar verdim . İyice araştırınca gerçekten de uygun bir fiyata akort stabilitesinde çok daha iyi sonuç alındığına dair yorumlar okudum bunun üzerine kopruyu aldım ve uygun bir fiyata değiştirttim. Hernekadar köprünün ölçülerinde olduğunu düşündüğüm uyumsuzluktan dolayı arka kapak tam kapanmasada (köprü kullanılırken 2-3mm arkaya taşıyor muhtemelen gitar gövde kalınlığının önemi var bu konuda ) akort stabilitesi baya iyi oldu. Ama yinede hardtail köprü floyda çevirilmez sat gitarı floydlu gitar al onu gerekirse gotoh la değiştirtirsin ama akort stabilitesi tek başına köprüyle de alakalı değil arkadaki yaylar ,o yayların bağlandığı mekanizma ,sapın yukarısındaki kilitli eşik .. herşey etkileyebiliyor bilgin olsun. Ayrıca gotoh takılırken onu sabitleyen vida normal floydrose serilerinin ölcülerinden daha büyük diye hatırlıyorum yani olurda pişman olur geridönüş istersen orda bir reçine ile dolgu yapılması gerekebilir.Bu ara prestige hardtail gitarımda var akort stabiliteleri çok bariz farklı değil , Ha çok kol kullanmıyorum onunda etkiside var tabi.
Foruma yeni gelen arkadaşların hepsinin derdi aynı: amaç buradan fikir-bilgi almak değil, almak-yapmak istediklerine onay almak.5kya işi yapcak birisini buldum. Bence yapılabilecek bir şey. Yapacak kişinin de gitarlarla deneyimi vesaire baya var, yani bildiğin luthier. Zor iş, ama yapılır. Zaten şu anki hardtail öyle mükemmel filan değil. Kaçırıyor akort.
Tavsiyeni yesinler aqBaşka bir gitar al
Fikir almak için yazdım da altında millet birbiriyle tartışıyo. Dedikleriniz de kötü bilgiler filan değil. Ama yani gitar almak istemiyorum ayrı sırf floyd için. Sorduğum konuştuğum kişinin de kendi yaptığı gitarları vesaire var. İşin en iyisi, erbabı olmayabilir ama odun oyucaksın. Ölçüp odun oyucaksın. Gerekli ekipmanın ve biraz da deneyimin varsa odunu güzelce oyabilirsin yani. Ayrıca yorumların çoğu full kalıp ifade söylüyor ne diyeyim (senden bahsetmiyorum). Hani ben bu işin zorlukları nedir diye yazdım, millet zor iş diyo, öteki fr kötü diyor. O kadar yüzeysel bilgi bende de var zatenForuma yeni gelen arkadaşların hepsinin derdi aynı: amaç buradan fikir-bilgi almak değil, almak-yapmak istediklerine onay almak.
Makale/Tutorial Konu 'Ibanez Azes40 modladım'
Uzun süredir elektro gitar hayalim vardı. araştırmamı yapıp internetten siparişimi verdim. Gitarı 2025 ağustos'da 15 bin tl'ye aldım. Elimin değdiği ilk ve tek gitar da budur(hala öyle). Gitarla uzun süre vakit geçirdikten sonra bi şeyler içime sinmemeye başladı. Burgular kalitesizdi. B telinin burgusu sıkıntılıydı, yerinden oynuyordu. Akort tutmuyodu ki zaten genel olarak akordu çok çabuk kaçıyordu. Graphtech tusq xl 5043 eşik alıp taktım. Devamında köprüyü yüzdürmeyi denedim ama zaten çabuk bozulan akort tek hareketle bozulmaya başladı. Köprü vidalarını iyice sıkıp whammy barı kullanmayı...
- kaanowski
- Yanıt: 9
- Forum: Elektro Gitar
Bak daha çok yeni mevzu -ki burada gövdede yuva açmak falan da yok. Çevre daha bunu bile beceremeyen birsürü luthierimsi ile doluyken hem 5.000 lirandan hem de gitarından olacakmışsın gibime geliyor. Luthierlerin en iyileri bile buradaki insanların yarısını gitar teknisyeni etmiştir. Gene de sen bilirsin.
Daha da birşey yazmaya gerek yok bence.
Gayet doğru bir bilgi aslında Kaliteli bir floyd varsa kilit sisteminden dolayı akort çok daha uzun süreler kalabilir örneğin mick thomson ve bazı gitaristleri kilitli fine tunerlı sabit köprüler kullanıyor akort kararlılığı için ne kadar mantıklı tartışma konusu tabiiBak ben sana söyleme demiyorum, söyle tabi, söyle, ama hobi olarak söyle.
Niye bana gıcığınız olsun. Ama kimse harbi açıklamıyor doğru dürüst odun oymanın zorluğunu. Niye sadece merak abicim merak madem deneyimlisiniz anlatın lütfen.45 yaşındayım, 35tane gitar geldi geçti elimden, sıfırdan gitar da yaptırdım, Türkiye'de belli bütçe çapında bazı şeyler öyle hayal ettiğin gibi olmuyor, zaten o bütçelere takacağın floyd rose sistemden hayır gelmeyecek, gitarın sap üst eşik değişmesi vidalı sistem takılması gerekecek vs, gövde havuzu ona göre belki genişletilmesi gerekecek, hali hazırdaki gitarının da değerini düşürmüş olacaksın, satmaya kalkıp buraya gelip ağlama sonra diye yazıyoruz, sana özel bir gıcıklığımız yok yani.
Olay odun oymak olsa luthiere götürmezsin zaten, basit bir marangoz da halleder, köprü yerleşimi hassas bir olay sap skalasından dolayı, yani olay matkapla iki delik açıp post vidalarını yerleştirip köprüyü koymakla bitmiyor, buna göre hesaplanması lazım, yoksa entonasyon diye birşey olmaz. 22-24 perde farkına göre hesaplanıcak. Ayrıca yeni post delikleri için eskilerinin güzelce kapatılıp yeni deliklerin açılması lazım, gitarının gövde ağacının da dayanıklı birşey olması lazım yoksa 2-3 seneye bu post delikleri yalama olduğunda üzülürsün. İkincisi gitarın gövdesinin boşaltılması gerekiyor köprü ileri geri hareket edeceği için havuz açılması gerekiyor, yayları tutacak clamp vidalanıcak bu havuza, toprak kablosu vs bağlanacak, bunları temiz işçilikle cnc / router ile yapmak maliyet. Sonra sap üst eşik kilitli sistemle değişecek burada da işçilik devreye giriyor. Zaten 10-15k FR parçasına vereceksin, bu işin temiz olarak işçiliği de 5k ya çıkacağını sanmıyorum ben. O paraya işte temiz bir RG350 vs al sonra paran olunca güzel bir köprü ile değiştirirsin, zaten 1 senedir çalıyorum demişsin, fr'daki atraksiyonları anca öğrenirsin.
Sorduğun kişi şu temizlikte iş yapabilecek mi acaba?
Gayet doğru falan değil. Diğer köprü tipleri sabit köprü kadar akort kararlılığı sağlayamaz. ("Sabit köprü hiç akort kaçırmaz" demiyorum, ama Evertune'dan sonra akort kararlılığı için en iyi köprü sabit köprüdür). Hareketli köprülü bir gitar, teller eşikten kilitlense de, sabit köprünün stabilliğini veremez.Gayet doğru bir bilgi aslında Kaliteli bir floyd varsa kilit sisteminden dolayı akort çok daha uzun süreler kalabilir örneğin mick thomson ve bazı gitaristleri kilitli fine tunerlı sabit köprüler kullanıyor akort kararlılığı için ne kadar mantıklı tartışma konusu tabii