Harley Benton PA-100 Attenuator YARDIM

• Konuyu açan Konuyu açan WooHooo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Merhabalar bu alet bugün elime ulaştı ve kablolamasını yaptıktan sonra çalmaya başladığımda spk level tepki vermesine ve farklı şeyler denememe rağmen "Full Load" ışığı hiç yanmadı ve fan çalışmadı yaklaşık 15dk stand by beklemesi 45dk bir çalma ve kapatma öncesi 15dk bekleme olarak ilerledim ama herhangi bir ışık yanması ya da fan dönmesi olmadı. Acaba yeteri kadar zorlayamadım mı ? Amfi Blackstar HT50 Club kafa ve HTV 112 kabinim var. Şimdi size denemelerimi ve elde ettiğim sonuçları yazıyım

1- Master 7
Clean Volume 3
O.D. Volume 3
Attenuator SPK Level 1-2
Hissedilebilir bir kırılma olmadı.

2- Master 2.5-3
Clean Volume 7
O.D. Volume 7
Attenuator SPK Level 3-4
Kırılma olmaya başladı. Clean kanalda kendini belli ediyordu ama internette gördüğüm o tonlar ne yazık ki yok bir tık bass ağırlıklı oldu.(Geç olduğu için fazla deneyemedim ama belki güzel bir tona gidebilirim eq, ısf biraz kurcalayarak elde edebilirim diye düşünüyorum.)

Bunların yanında full load lambası yanacak mı diye amfinin masterını 9 yönüne getirip spk leveli fullediğim de oldu kısa süre için ama herhangi bir ışık ya da fan çalışması olmadı. Biraz chat gpt'ye danıştım ona attenuator ve amfi için normal gitarımda kullandığım mono jack kablolarımı kullandığımı söyledim o da bunu speaker kablosu kullanmam gerektiğini, bunun tehlikeli olduğunu ve gitar jack kablolarının yeterli gücü iletemediği için verimli kullanamayıp full load ışığının yanmadığını söyledi. Gerçekten gitarda kullandığımız mono jacklar kafa kabin arasında kullanılamaz mı ya da asıl kullanılması gereken kablo başka bir kablo mu ve doğru kabloları edenirsem bu sorunlarım çözülür mü ?

Kafa ile kabin arasına kullanılan kablo daha özel bir kablo diye biliyorum ben, "instrument cable" ile aynı şey değil yani, belirli bir yükü kaldıracak düzeyde. Ben Fender'in kablosunu kullanıyorum 8ohm 1x12'ye kafa bağlayacağım zaman. Hatta bir tane de vakti zamanında tünelde yaptırmıştım, oradaki kişi de farklı olan daha yük taşıyan bir kablodan yaptıklarını söylemişti.

Bolca amplisi olan arkadaşlar konuya bakarlarsa daha doğru bilgilendirirler.

Fender_0992514010.webp

Kafa-kabin arasında gitar kabloları kullanmamız, sadece yüksek volume işlerde, taşınacak gücün kablodan geçişinde ısınma ve uzun vadede erime sebepli kısa devre olmasına sebep olur. Bu da amfi çıkışını yakar. Daha kötü ihtimal ise yangına bile sebep olabilir.
Gigmaster30+4x12 kabin kombinasyonumda evimde uzun süre gitar kablosunu kafa kabin arasında kullandım. Evde sadece düşük volume çalabildiğim için problem yaşamadım.

Amma velakin burada siz bu kabloyu amfi ile attenuator arasında kullıyorsanız, amfiden oldukça yüksek bir çıkışı attanuatore taşıdığınız için risk teşkil ediyor. Riski anlamak için aradaki kabloya tutmanız yeter, ısındığını fark edeceksiniz. Isınma yoksa, nispeten sorun da yok demektir diyebiliriz. Fakat kesinlikle önerilmez.

Attenuator ne kadar yüklenirse o kadar ısınacağını bildiğimiz bir durum ve elinizdeki attanuator 100 watt. 50 watt amfiyi full açsanız da attenuator full load olmayacak.

Geri