Harley Benton Sap Ayarı (Bilgilendirme)

Merhaba müzikseverler,

Sap ayarı konusunda belki ihtiyacı olanlara yardımı olabilecek bir paylaşım yapmak istedim. Önceki gitarlarımda sap entonasyon ve tremolo köprü ayarlarımı kendim yaptım. Bugün bir adet Harley Benton strat edindim ve truss rod ayar konusunda yeni bir tecrübe edindim. Bu markanın bazı gitarlarında truss rod ayarı akort kulakları tarafından değil de sapın gövdeye bağlandığı yerden yapılıyor. Gitarı aldığımda aşırı dışbükey konumdaydı. Bildiğim gibi yapmaya çalıştıkça gitar daha da dışbükey duruma geldi ve truss rod dönemeyecek sertliğe ulaştı tabi bunu buzzing arttıkça fark ettim.

Truss rod ayarı kulakçıklar tarafından yapıldığında sap dış bükey ise iç bükeye çevirmek için alyan saat yönünün tersine (ince tellere doğru) çeyrek tur olacak şekilde döndürülür ve 15dk civarı beklenir, sap fazla içbükey ise dışbükey olması için saat yönüne ( kalın tellere doğru) çeyrek tur döndürülür ve 15dk civarı beklenir. Fakat bu Harley Benton gitarda tam tersi çıktı, truss rod 180 derece ters olduğu için yapılacak işlemde kulakçık tarafındaki işlemlerin tam tersi olarak yapılıyor.
Dışbükeyi içbükeye çevirmek için truss rod kalın tellere doğru döndürülüyor ( saat yönü yine aynı) , içbükeyden dışbükeye çevirmek için de truss rod ince tellere doğru çevriliyor.

Aslında saat yönü olarak ayarlandığında sorun olmayacaktır fakat ayar kısmı ters yerde olduğu için sadece sağ ve sol olarak ayar yapmaya çalışmak hataya düşürebilir ve sapınızdan olmaya kadar gidebilecektir.

Dikkatli olmakta fayda var
Müziğiniz hiç susmasın..

Geri