Hiçbir Zaman Modası Geçmeyen Kitaplar

  • Konuyu açan Konuyu açan iseut
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kesinlikle haklısın.
Herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşüyorum. Her dönem için geçerliliğini koruyan "insan" merkezli başucu kitabı. Defalarca okunabilir hem.
 
Aslında başlık "Hiç bir zaman modası geçmeyen kitaplar" olsa çok daha güzel olur. Sonuç olarak modası geçmeyen tek kitap bu değil ve eğer sadece Montaigne'nin "Denemeler"i üzerine konuşacaksak başlığın "Montaigne'den Denemeler" olması çok daha mantıklı.

Evet, Motaigne'nin "Denemeler"i zamanının olduğu kadar günümüzün degözde eserlerinden biridir ve iyi bir edebiyat okuru (eleştirmen de olabilir) olmak isteyenlerin alt yapısında olması gereken bir eserdir. Ama dediğim gibi her zaman okunacak ve satacak daha bir çok eser var.

Saygılar...
 
Evet haklısın başlığı yanlış atmış olabilirim. Fakat benim demek istediğim 16yy. dan günümüze modası geçmeyen bir kitap olduğuydu. O zamanlar da toplum ya da insanlar falan filan böyleymiş, şimdiki zamanımızda da. İnsanlar bir ilerleme kaydedemiyor. Montaigne bunu öyle iyi gözlemlemiş ki zamanımızda da geçerli söyledikleri adamın. Haksızmıyım sayın dil-tarihli arkadaş?
 
İşte o yüzden geçerliliğini, klasik olma özelliğini halen kaybetmiş değil.

Benim demek istediğim de Denemeler'in olduğunu kadar yazıldığı dönemden bu yana geçerliliğini koruyan başka eserlerin olduğuydu. Yazıldığı dönemde bile klasik olarak kabul edilen Tolstoy verebileceğim en iyi örnektir.

Sevgiler...
 
Orson Wells : Dünyalar savaşı. Bunun filmi de yapıldı... sonra en yeni olarak bir daha geçen aylarda yapıldı. Ama kitabı gibi olmuyor.
 
Tamam arkadaşlar, üstüme gelmenize gerek yok bu kadar. ben sadece bir fikrimi söyledim. Tabiki daha başka etkisini sürdüren diğer kitaplar da olabilir. Herkesin kendine göre fikri var, size saygı duyuyorum. Ama ben sadece denemeler hakkında konuşmak istiyodum istiyodum.yukarıda da silent guitarist e belirttiğim gibi başlığı yanlış atmış olabilirim. Neyse konu denemelerden geçti çıktı artık. o zaman ben de başka kitaplar yazıyım. Charles Dickens'ın bütün kitapları BENCE hala modası geçmemiştir. Varmı itirazı olan?
 
Yok, biz üstüne gelmedik. Dediğinde sonuna kadar haklısın. Biz de sana saygı duyuyoruz zaten. 😉 Yanlış anlaşılma da yok zaten. (Başlığı ilk mesajdan "değiştir"e basrak değiştirebilirsin.)

Sevgiler...
 
Buyrun arkadaşlar değiştrdim başlığı. sonuna sadece -lar eki koydum. evet daha iyi oldu. fikirlerinizi bekliyorum, ama hala "denemeler" konusunda açığım. neyse buyrun.
Teşekkür ederim bu arada dil tarihli arkadaş. Zaten bir dil tarihli, bir dil tarihliyi anlar.

Orta bahçede çay içip oturacak yer bulamamak nasıl bir vazgeçilmez zevktir, hala anlayamadım.
 
denemeler her dönem lıselerde zorla okutulan klasik eserlerdendır..hiç bir zaman hepsini okuma tahammülünü gösteremedim..Dostoyevski nin eserleri de klasiktir bana göre..bir Suç ve Ceza herkesin severek okuduğu kitaplar arasındadır. Zaten Rus Edebiyatı başlı başına bir külttür bence.Ama benim favori kitabım Patrick Süskind- Koku dur.
 
denemelerdir..zamanında yazılan en özgürlükçü,en bağımsız en öznel eser..montaigne öncüdür gerçekten bu konuda..que je sais? der ve şüpheciliğini ortaya koyar(ne bilirim?) ve bununla beraber sorgular hayatı..
 
faust demiş ki:
Witold Gombrowicz - Ferdydurke

...muhteşemdir...
...olağanüstüdür...
...başka yoktur...
Witold Gombrowicz'in kendisinin modası geçmez hiçbir zaman. Grotesk akımının en iyi, önde gelen ve tanınan örneğidir kendisi ve eserleri.

Ben Ferdydurke'den başka Atlantik Ötesi, Kosmos ve Pornografi eserlerini de bu kategoriye koyabilirim ve farklı bir şeyler okumak isteyenlere de Polonyalı bu yazarı ve eserlerini tavsiye edebilirim.

Sevgiler...
 
Tanrılar Susamışlardı- Anatole France
Yıkılış- Graham Greene
Mandarinler- Simone De Beauvoir
Uyanış- J.P. Sartre
Kapital- Karl Marx
Tabu Can Çekişiyor, Din Bu - Turan Dursun
Uçurtmayı Vurmasınlar - Feride Çiçekoğlu
Karamazov Kardeşler - Dostoyevski
Deliliğe Övgü - Erasmus
 

Geri
Üst