ibanez ince mi entonasyon problemi

Dostlar, selam. Ibanez RGA42 model gitarımın ince mi telinde ciddi bir entonasyon sıkıntısı var. Saddle ayarı sonda olmasına rağmen, halen 12. frette 30-40 cent, 24. frette ise 60-70 cent pes geliyor. Teller şu an D'Addario NYXL 9-42, alalı 6 ay falan oldu. Diğer 5 tel sorunsuzken, sadece ince mi telinde bu sıkıntı var. Yardımcı olursanız sevinirim.

Bende de olmuştu. 5 mm daha uzun civata kullanarak çözmüştüm.

Ayrıca, "halen 12. frette 30-40 cent, 24. frette ise 60-70 cent pes geliyor" cümlesindeki hatayı da belirteyim. Gitar yapı olarak kusursuz entonasyona sahip olamaz. Sadece 1 perdenin olması gereken frekansı vermesini sağlayabilirsin. Yani, "öyle bi ayarlayayım ki, boşta tam frekanstayken 12 ve 24 de tam frekans versin" diye bi dünya yok.

hata altta değil de en üstte olabilir mi ? diğer notaların durumu nedir ? bir de teli değiştirip denediniz mi. hata tel kalınlığı veya esnekliğinde de olabilir. kısace sadle ters mi, nut yüksekliği doğru mu ? manyetikle aradaki mesafe uygun mu ?sap eğimi fazlaysa, köprü yayı varsa ve sorunluysa... bir çok nedeni olabilir..

Son düzenleme:
Bende de olmuştu. 5 mm daha uzun civata kullanarak çözmüştüm.

Ayrıca, "halen 12. frette 30-40 cent, 24. frette ise 60-70 cent pes geliyor" cümlesindeki hatayı da belirteyim. Gitar yapı olarak kusursuz entonasyona sahip olamaz. Sadece 1 perdenin olması gereken frekansı vermesini sağlayabilirsin. Yani, "öyle bi ayarlayayım ki, boşta tam frekanstayken 12 ve 24 de tam frekans versin" diye bi dünya yok.
Tabii ki kusursuz olmasını beklemiyorum, ancak diğer 5 tele göre sapma oranı çok daha yüksek. Neredeyse tam ses pes vermesi biraz fazla değil mi? Diğer telleri ayarladım, onlarda sapma neredeyse yok, sadece ince mi telinde var.

saddle yüksekliği nasıl, çok yüksek ise sap açısı doğru olmayabilir, E veya e saddleları köprünün sınırları dışına çekmeye zorlar
1754740410957.webp
1754740434142.webp

hata altta değil de en üstte olabilir mi ? diğer notaların durumu nedir ? bir de teli değiştirip denediniz mi. hata tel kalınlığı veya esnekliğinde de olabilir. kısace sadle ters mi, nut yüksekliği doğru mu ? manyetikle aradaki mesafe uygun mu ?sap eğimi fazlaysa, köprü yayı varsa ve sorunluysa... bir çok nedeni olabilir..
Diğer 5 telin entonasyonunu ayarladım ve onlarda problem yok. Olması gereken notayı klavyenin her yerinde veriyorlar. Örneğin, 2. tel 12. frette 5 cent, 24. frette ise 15 cent sapıyor. İnce mi teli ile aynı notayı çaldığımda da fark gayet belirgin oluyor. İnce mi telinin 19. freti, üst telin 24. fretinin sesini vermesi gerekirken, 23. fretinin sesini veriyor.Büyük ihtimal telden kaynaklanıyor daha önce elixirin 10-46 sini kullanmıştım 3 4 ay ve böyle bi problemle karşılaşmamıştım,galiba şuanki tellerin birazda ince olmasından kaynaklı ömrü erken dolmuş en yakın zamanda değiştiriceğim umarım çözülür

Başlık acandan bağımsız olarak yeri gelmişken sorayım? Eğer stüdyo kaydında değilseniz gitar sapınızın genel olarak problemsiz olduğunu da biliyor görüyorsanız, entonasyonda cent cent oturtmaya çalışıyo musunuz ya? Ya da entonasyon 6 telde birden tam ses pes olsa tunerdan da görmüş olmasanız çalarken bu sizi rahat eder mi cidden?

nadiren rahatsız eder... 10-20 cent sola sağa illa fark olur, 6 tel birden sıfıra sıfır olan / yaptığım gitarım hayatımda olmadı herhalde... albüm filan kaydetmediğim için ancak canım sıkıldı ve o gün obzesifliğim filan tuttuysa uğraşırım... yeni gitar alınca ayarlarım sonra belki senede 2 kere filan kontrol ederim ..
tabi varsayım şu, aletler iyi ve kolay kolay bozulmuyor... Kozmos'um filan olsaydı sabah akşam kontrol ederdim

nadiren rahatsız eder... 10-20 cent sola sağa illa fark olur, 6 tel birden sıfıra sıfır olan / yaptığım gitarım hayatımda olmadı herhalde... albüm filan kaydetmediğim için ancak canım sıkıldı ve o gün obzesifliğim filan tuttuysa uğraşırım... yeni gitar alınca ayarlarım sonra belki senede 2 kere filan kontrol ederim ..
tabi varsayım şu, aletler iyi ve kolay kolay bozulmuyor... Kozmos'um filan olsaydı sabah akşam kontrol ederdim
Vallahi şöyle soyliyim hocam sıfıra sıfır direkt akort ettiğim gibi tutan tabi saddle yukseklikelriyle biraz oynadıktan sonra sadece bir gitarım oldu o da yeni aldığım Ibanez capondu ve peygamber görmüş gibi şaşırdım. Ben entonasyona hiç takılmıyorum desem yeridir ama gitar alış satış meselesinde habire soruyorlar sanki gitarın kalıcı bi aksamıymış gibi.

önemsiz demedim zaten.... iyi gitar olunca, bakımlı ve uygun koşullarda tutup iyi tel kullanınca entonasyon da kaçmıyor veya ayar isteyecek kadar sürekli tutarsız olmuyor... yoksa önemli tabi...

Geri