İlginç bir tartışma olmuş 😀
Gelelim ayrıntılara o zaman:
1) Öncelikle gövdeden bahsedelim. Şu tartışma götürmez bir gerçek ki Ibanez'in 90'dan 98'e kadar kullandığı ıhlamur ağaçları 98 sonrasına kıyasla daha kaliteli. Rezonans testlerinde daha yüksek puan alan ağaçları kullanıyorlarmış. Ama zamanla popülaritenin artması ve seri üretim boyutunu arttırma mantığından dolayı yeni gövdeler biraz daha kalitesiz. Boyaları kazıma imkanınız olursa göreceksiniz ki eski gövde ağaçları bariz daha açık renkli.
Sonuç: Eski gövdeler daha kaliteli.
2) Eski saplar 3 parça akçaağaçtı. Yeni saplar ise 5 parça akçağaç+ceviz. Bu daha iyi bir sap demektir. Deformasyona daha iyi dayanır. Eski saplar 18.5mm(19)-20.5(21)mm iken yeni saplar 18mm-20mm (89-94 arası üretilenlerde Super Wizard saplar var. Bunlar 17mm-20mm). Daha ince bir sap Ibanez tercih eden biri için daha hızlı çalmak demektir. Burda hem cevizden hem de sapın incelmesinden dolayı biraz sustain kaybı olacaktır ama zaten FloydRose kullanan biri için sustain çok fazla önemli bir husus değildir. Ayrıca, eski klavyelerin radius'u 400mmR iken yeniler 430mmR. Yani klavyeler artık daha düz. Bu da bend, sweep, solo gibi teknikleri kolaylaştırırken akor basmayı zorlaştıran bir husus. Sonuç: Yeni klavyeler kesinlikle daha hızlı.
3) 91-94 arasında üretilen ve Lo-Pro Edge taşıyan 570ler de var. Sonraki yıllarda ya Edge (Genel olarak bu kullanlıldı.) var ya da Lo-TRS var. Lo-Pro Edge dökümü açısından çok çok kaliteli bir köprü. Bence en iyisi. Ama yine seri üretim mantığından dolayı daha ucuz maliyeti olan köprüler üretiyor Ibanez. Fakat yeni Edge Pro da kesinlikle süper bir köprü. Lo-Pro-Edge'e kıyasla daha sıcak bir tonu var, sustain de düzeltilmiş. Akord stabilitesi ve tel ömrü de fena değil. Yani bu köprü de çok çok iyi. Fakat Ibanez her ne kadar bunun en low-action (tellerin klavyeye en yakın olduğu) köprü olduğunu iddia etse de eski TRS'ler bile bu konuda daha iyi. Sanırım bunu da sustaini düzeltmek için yapmışlar. Fakat bu opsiyonel sayılabilecek bir özellik. İsterseniz küçük ayarlarla telleri alçaltabilirsiniz.
Sonuç: Yeni gitarlarda kullanılan Edge Pro, eski köprülerin "çoğuna" göre daha iyidir.
4) Manyetikler... 98 sonrasında V7-S1-V8 manyetik kombinasyonu bir standart haline geldi üst model RGlerde. Halen de kullanılmaktadır. Daha önceleri ve 2002'ye kadar bazı modellerde PSND ve V1-S1-V2 vardı. V-S manyetikler diğer tüm Ibanez manyetiklerine göre daha iyidir. Sustain, transparanlık, EQ range vb açısından. Eskiler daha bir metalci işiydi. Daha yüksek çıkışlı, küt manyetiklerdi.
Sonuç: Yeni gitarların manyetikleri "çoğu" eski gitarların manyetiklerine göre daha iyi.
5) İşçilik... 87-94 yapımı Ibanezlerin hepsi Team J. yapımı. Yani işçilik tek kelimeyle süper. Daha sonra 98'e kadar seri üretime bu luthier ekibinin yetişememesi nedeniyle tek tük Team J. Craft gitar var. Ama yeni 1570'ler için de bu geçerli. Headstock'un arkasında Team J. Craft yazıyorsa bunu alın 😀
Sonuç: Eski gitarların işçiliği belli kriterleri olmakla beraber yenilerin "çoğuna" kıyasla daha iyi.
6) Elektrik ve metal aksam yeni gitarlarda kesinlikle daha iyi. Kullananlar bilir, eski Ibanez'ler çok güzel paslanır ve vida yuvaları yumuşak bir ağaç olan ıhlamurdan dolayı çok rahat genişler. Özellikle jack plate vidaları plastiği tutmaz hale gelir 2 senede. Fakat yeni metal aksam daha geniş ve daha zor oksitleniyor.
Ayrıca yeni gövde boyaları eskilere kıyasla daha iyi. Özellikle 1570lerde özel bir boya kullanılıyor ve bunun tona etkisi daha stabil. Yani zamanla yamulan ve yoğunluğu değişen bir gövdeden kurtarıyor bizi.
Sonuç: Kozmetik faktörler yeni gitarlarda ciddi bir farkla daha iyi.
7) Yeni Prestige gitarlarla beraber gelen hadrcase Team J. Craft etiketiyle geliyor ve çok çok güzel bir case. Eski Ibanez hadrcaseleri ile kıyaslanmaz bile. Benim gördüğüm en iyi case denebilir.
Bunların dışında aklıma başka birşey gelmiyor. Sonradan hatırladığım birşey olursa buraya koyarım zaten.
Genel bir sonuç çıkarmaya çalışırsak eğer;
Kimi 570ler 1570lere göre daha kalitelidir. Ama kimi 1570ler de 570lere kıyasla daha kalitelidir. Fakat önünüzde duran bu iki gitardan hangisinin daha iyi olduğunu anlamanız için yılların verdiği bir tecrübeye ve bu gitarlarla ciddi bir geçmişe sahip olmanız gerekiyor. Yani genel geçer bir ifadeyle yeni bir 1570 eski bir 570e tercih edilebilir. Ben olsam 1570 tercih ederdim. Çünkü eskinin o mükemmel diye tabir edilen 570lerinden bulmak çok zor. Halbuki Türkiye'de bolca 570 görmek mümkün.
Ayrıca; 570lerin yanında 1570lerin sözünün bile edilemeyeceğini söyleyen arkadaşlar nasıl bu kadar rahat konuşabiliyorlar anlamadım. Hayır, bu iş bu kadar kolay değil ve fark bu kadar büyük değil.
Siz en iyisimi kullanılmamış bir RG1570 Prestige alın 😀