Öncelikle ton yüzünden hevesiniz kaçmasın. Bu instagram'da çok güzel hayatlar görüp yaşama hevesi kaçmasına benzer. Hiç gerek yok.
Ekipmanlar konusunda uzman değilim yani verdiğiniz marka modellere kabaca baktım, ortalama düzeyde gibi geldi bana. Şu an atıyorum 30 bin civarında bir gitardan idare eder bir ton ve çalım rahatlığı alabilirsiniz gibi gibi. Rakamı tamamen ortalama söylüyorum. F/P konusu apayrı yani, araştırınca daha ucuza çok daha güzel tonlar alabileceğiniz gitar da illa ki vardır.
Amfi ve pedala artık gerek yok. Bu amfi ve pedal ile alacağınız ortalama ton üç aşağı beş yukarı budur yani bunu amfi savunan arkadaşlarla her zaman bu forumda tartıştık. Onlar ilk öğrenme ve olaylara hakimiyet için amfinin gerekli olduğunu düşünüyor ama amfi ve pedaldan alacağınız sesi kaydedip sosyal medyaya koyduğunuzda zaten aynı ses aynı his olmuyor. Belki hani çok iyi ayarlar ve miksaj bilgisiyle bunu toparlamak mümkün ama bu amfi ve pedal ile ton yelpazesi zaten aldığınız kadardır. Ben ötesini ne amfi kullanırken duydum ne de gördüm.
O yüzden bu işe kayıt amacıyla yaklaşan herkese tüm bütçeyi gitara yatırmaları gerektiğini söylüyorum. Ses çıkışları bile ilk başlarda düzgün bir kulaklıkla idare edilebilir, daha sonra referans monitörüne geçebilirsiniz. Referans monitörleri amfilerden daha pahalı ve kurulum için birçok teknik detayı var. Öyle tak çalıştır gibi değil.
Amfi yazılımları da aynı şekilde düzgün ton için çok fazla ayar gereken bir alan, bir kere bunu bulunca zaten o coşkuyu alıyorsunuz. Neural Dsp uygulamaları ilk sırada, ücretsizlerden deneyeyim derseniz Tonocracy'yi öneriyorlar. Hazır tonlar yetmezse tone3000 com sitesinden mutlaka beğeneceğiz bir tanesini bulursunuz. Açıkçası bana neural'in kendi ayarları bile yetti arttı. Bazıları ton konusunda çok uzman(takıntılı), o ayrı bir meziyet ama benim deneyip memnun kaldığım kombinasyon böyle. Eski 30 watt Fender amfimi sattım, boss mt2 distortion pedalı artık kullanmıyorum. Çoğu kişi de böyle yaptı.
Ses kartı, amfi yazılımları ve referans monitörü ayarları halledikten sonra tek sorun gitar ne kadar iyi meselesine geliyor. Bu yüzden esas çözülmesi ve yatırım yapılması gereken yer gitar diye düşünmekteyim.
Son olarak sustain konusu ayar hatası olabilir, amfide ya da sinyal zincirinde "noise gate" gibi bir şey var mı?