www.guitarampmodeling.com sitesinde Alu rumuzlu üyenin IR'lar hakkında yazdığı yazı ve başka yerlerden okuduğum bilimum bilgileri toparlayarak bir kılavuz yazacağım.
impulse response denen şey, çok kısa süreli bir ses dosyası aslında. bu ses dosyası, amfinin güç katı + kabin + mikrofonun sese etkisini yansıtıyor. yani çok fazla kanallı bir eq olarak düşünün. dijital simülasyonların analogu ciddi olarak dövdüğü tek alan kabin simülasyonudur bu yüzden. ir'ların olayı kısaca şu: bir wav dosyası düşünün ki işlemci bunu amfinin ham sinyaline uyguladığında (güç katı +) kabin + mikrofonun etkisi tona yansıyor ve amfiyi hi-fi hoparlörlere bağladığınızda çıkacak iğrenç sesi düzeltiyor. sonsuz kanallı bir eq dedim, buraya dikkat çekmek isterim. burada olay şu: ir'lar statiktir, belli frekansları azaltarak çalışır, ancak kesinlikle dinamik olaylara girmez (drive vs). bu demektir ki, temiz sesi herhangi bir ir'a soktuğunuzda yine temiz bir ses alırsınız (eğer güç katının drive'ını isterseniz burada voltera kernel denen zamazingoyu işleyen nebula programlarını kullanmalısınız, ancak bunlardan malesef ir'lar kadar verim alamadım, ki ben zaten güç katı da olan kanlı canlı canavar gibi bir amfi kullanıyorum).
yukarıdaki paragrafı okumaya üşendiyseniz, kısaca ir şudur: çooooook fazla kanallı bir eq. kabin sim. amaçlı kullanılan bir eq ise kabinin sese sadece frekans düzenleme yönünde belli bir anda statik olarak alınmış grafiğine göre etkisini sese yansıtır.
ir denen kısa wav dosyalarını kullanabilmeniz için redwirez'ın mixir2'si, reverberate, sir2 vs. ir yükleyebilen ve işleyebilen vst'leri kullanmanız ve giriş sinyali olarak amfinin çıkışını buna vermeniz gerekir. çıkış olarak ise kabin simülasyonundan geçmiş bir ses alırsınız.
redwirez ve ownhammer'ın çok iyi olma sebebi geliyor
🙂
bunların iyi olma sebebi, redwirez'ın solid state bir güç katmanıyla kaydedilmiş olmasıdır. aaaaa, lambalı iyi değil miydi, neden solid state diye soracak gibisiniz, hissediyorum. burda olay şu: eğer siz gidip bir preamp simülasyonu kullanacaksanız direk god's cab, alu sperimental impulses, recabinet (vst olmasına rağmen ir'larla çalışır) benzeri kabinleri kullanın. veya ownhammer'ın güç katı simleri + kabin simlerini kullanın (nebula).
eğer benim gibi preamp + poweramp + line out'çıysanız size gerekli olan tek şey var (kabin simülasyonu).... pardon, aslında iki şey... ikincisini az sonra anlatacağım.
az önce dedim ki, gerçek amfi kullanırsanız solid state power amp ile hazırlanmış ir'lar daha iyidir. bunun sebebi, lambalı güç katının çıkış trafosunun farklı frekanslarda hoparlöre farklı direnç göstermesidir (elektrik bilgim ciddi anlamda zayıf, yanlışım veya eksiğim varsa düzeltin). yani solid state poweramp kullanınca daha midli, daha az vurucu bir ses veren, lambalı power amp kullanınca ise power amp'in hoparlöre ve hoparlör düşünülmeden amfiden çıkan sese etkisinin devreye girmiş olmasıdır.
yani, varsayalım ki benim gibi gerçek amfi + lambalı poweramp (mesela engl e645 power katı ile alınmış olsun) kullanılmış bir ir ile kayıt yapıyorsunuz. sinyal yolunuz şöyle olacak:
gitar -> preamp (gerçek) -> poweramp (gerçek, eq yönüyle ve dinamik yönleriyle tam etkili) -> ir'ın poweramp etkisi (e645'in frekanslara etkisi) + kabin + mikrofon şeklinde, iki powerampli saçma bir sinyal yolunuz olacak. ancak solid state bir poweramp ile alınmış bir ir kullanırsanız (redwirez'daki gibi), poweramp farklı frekanslara farklı tepki vermeyeceği için (en azından öyle farz edebiliriz), sinyal yolunuzun şu şekilde olacağını ve ideal (en azından ideale yakın) olacağını farz edebiliriz:
gitar -> preamp -> poweramp -> kabin -> mikrofon
burada bir şey eksik kalıyor, o da hoparlörün verdiği farklı frekanslara gerçek poweramp in etkisi. bu da az önce aslında iki şey dediğim fakat şu ana kadar bahsetmediğim şeylerden birisi. redwirez sağolsun, impedance curve denen ir'lar sunuyor kullanıcılarına. eğer bunu devreye sokmazsanız, aslında lambalı güç katı kullanmanıza rağmen sanki hoparlör lambalı değil de transistörlü güç katı görüyormuş gibi haddinden fazla midli ve boğuk bir tonla karşılaşırsınız. yani tecrübelerime göre ideal olan sinyal yolu aşağıdadır:
gitar -> preamp -> poweramp -> impedance curve -> kabin -> mikrofon
bu yolu takip edince, redwirez'da biraz daha fazla, ownhammer'da biraz daha az eq kullanarak ciddi anlamda iyi tonlar elde edebilirsiniz.
yazıda eksik olan yerler var, ve bu yerlerin hepsi elektrik bilgimin eksikliğine dayanıyor, anlayan arkadaşların yardımcı olmasını ve bunun faydalı bir başlık olmasını istiyorum.
karmaşık olduysa sorun, dilim (pardon elim
🙂) döndüğünce daha açık anlatmaya çalışırım...
iyi geceler arkadaşlar.