Bu yüzden tüplü amplifikatörleri speaker (yük) olmadan çalıştırmıyoruz. Ama çıkış tüplerine ve çıkış trafosuna (OT) gelecek zarar bakımından (ses açtıkça trafonun primerinde görülecek yüksek flyback gerilimleri gibi teknik konulara girmeyeceğim elbette) istenen empedanstan daha yüksek empedansta takmanın daha büyük risk taşıdığı, dolayısıyla da daha düşük yükün nispeten daha güvenli olacağı kanaatindeyim. Tabii yine de en iyisi, yük empedansı ile amplifikatörün istediği/ayarlandığı çıkış empedansının aynı olması.
@
izzzyy varken haddimize dusmez ama ben de kendi dusuncemi soyliyeyim, itirazi olanlari zaten guzelce dinleriz, istediginiz kadar acimasiz olabilirsiniz basim ustune birseyler ogrenelim yeter.
Burada forumca anlasmamiz gereken bir temel konu su belki, hoparlor bagli degilken bu durum; cok yuksek empedansli hoparlorun baglanmasina mi karsilik gelir cok dusuk empedansli hoparlorun baglanmasina mi? Yani hoparlorun hic baglanmadigi durum 0 ohm'a mi sonsuz ohm'a mi karsilik geliyor amfi acisindan bakarsak? Bu buyuk bir kafa karisikligi. Kelime anlamina bakinca yuksuz calistirmak sanki 0 ohmluk bir hoparlor takmakmis gibi algilaniyor bir defa.
Eger hoparlor baglamaz iseniz, amfiden disariya hic bir guc transferi olamaz, bu asikar. Simdi bunu bir kenara koyalim. Ote yandan kisisel gozlemlerimizden bile biliyoruz ki hoparlorun empedansi arttikca volume de azaliyor. Bunun sebebi de isigin yansimasi ile ayni aslinda diye dusunuyorum, bu arada benim argumanlarim tamamen elektromanyetik dersi ustunden, amfi kismindan bosuna saldirmayiniz cunku yarisi bosa gider yanit veremem. Eger hoparlorun empedansi yuksek ise amfinin besledigi sinyalin bir kismi geriye yansiyacak. Empedanslar tutuyor ise bu gucun tamami hoparlore aktarilacak(maximum power transfer). Bu arada empedans kelime anlami olarak frekansa bagli direnc demek, zaten birimi de ayni. Bunun direncten ayri olarak zikredilmesinin sebebi induktor gibi duz akima direnc gostermeyen elemanlarin, akimdaki degismelere karsi yani alternatif akima direnc gostermelerinden kaynaklaniyor (kapasitor ise tam tersi duz akimi gecirmezken frekans arttikca empedansi dusuyor). Neyse, eger transmission line (bunun turkcesi ne acep bilmiyorum) ile bir karsilastirma yaparsak en basit hali ile elektromanyetikten biliyoruz ki amfiden hoparlore giderken geri yansima R= (Z_hoparlor-Z_amfi)/(Z_amfi+Z_hoparlor) olurdu. burada Z empedans demek. Demek ki hoparlorun empedansi yukseldikce geri yansima artiyor. Yukun olmadigi durum aslinda sonsuz direnc anlamina geliyor yani sinyal tamamen amfiye geri yansiyor, zaten gozledigimiz de bu. Sinyal geri yansiyinca da bu trafo ustunde surekli enerji birikmesi demek halbuki bunu dagitacak bir mekanizma trafo ustunde yok.
Hoparlor empedansi cok kucukse sinyalin hoparloru kisa devre olarak gecmesi olabilir gozledigimiz sey. Bunun lambalara olan zararini az bucuk kendimce ve belki de yanlis olarak ongorebiliyorum ama trafoyu patlatacak bir durum yok gibi.
Bence ikisi de tercih edilmez tabi. Ama buradaki en buyuk cikarim cok yuksek empedansli hoparlor ile yuksuz yani hoparlorun hic baglanmadigi durumun ayni olmasi, dusuk empedansli durum ile yuksuz durumun degil.
Buna benzer bir argumani mesaji yazarken @
antbalci beyin de kullandigini gordum. Demek ki @
izzzyy'nin bizi dove dove ogretmesi lazim, o vakit buyrun efendim. Dinliyoruz.