Selamlar. Özel mesaj ile yazacaktım ama burdan yazayım da ihtiyacı olanlar görsün.
Yazdıklarım olması şart olanlar değil, benim tecrübe edip de öneri olarak sunabileceğim şeylerdir.
Mixera ihtiyacın yok.
Sebep :
Aynı anda birden çok kayıt yapmayacaksın,
Mixerin preamplisini kullanmak için mixer alınmaz bana kalırsa.
İyi bir ses kartına ihtiyacın var
Sebep :
Daha kaliteli bir record elde etmek için bu iş için üretilmiş ses kartları şart. Ben şu an EMU 0404 USB kullanıyorum. External bir ses kartı. Aynen ben de laptop ile kayıt yapmaktayım. Ayrıca doğal olarak masaüstü bilgisayarlarda da kullanılabilmesi avantajlı. Bir çok yerde USB ve Firewire arayüzlü ses kartlarının karşılaştırması yapılıyor forumları takip edersen görebilirsin. Ben USB tercih ettim. Sen de araştırıp kararını ona göre verirsin.
Akustik gitar kaydı, vokal kaydı, canlı keman kaydı gibi şeyler yapacaksan iyi bir ses kartının yanısıra mikrofon ve iyi bir preampli de gerekli. Tamamen senin ne kadar bilgili olduğunla doğru orantılı olarak ses kalitesi değişecektir. 10000 dolarlık bir kayıt imkanı ile facia işler yapabilirken 1000 dolara muhteşem sonuçlar çıkarabilirsin. O yüzden eldeki bütçen ve vizyonun ne ise ona göre yatırım yapman lazım.
Midi klavye gerekli değil. Lazım olursa kullanılacak bir şey. O yüzden ilk etapta midi klavye almana lüzüm yok. O parayı daha iyi bir ses kartı almak için ayırabilirsin.
Edirol, EMU, Maudionun external ses kartlarına bak.
Mümkünse mikrofon preamplisi olan 2 in 2 out tan fazla seçenek sunan ses kartlarına yönel. Bunların hepsi işini görür.
Anfinin outundan kayıt yapma konusuna hiç sıcak bakmıyorum. Anfiyi kabin rezonansı olmadan kaydedince sıradan bir preampten farksız kalır. Öyle yapacağına Guitarrig, amplitube gibi software plug inlerle işini daha iyi görürsün. Mikrofonla kayıt için de dengeli bir oda lazım (akustik açısından) yoksa çıldırabilirsin.