Les Paul İlk kez Boyanacak•EVH VAN HALEN Lespaul Gitar Hazır

Arkadaşlar elimde kbicer nickli arkadasın amerikadan getirttiği Les Paul set var. Setneck klavye bağlantısına sahip ama henüz gitara monte edilmemiş durumda ve ağacı şu an ham şekilde duruyor. Daha önce boya işlemi yapılmamış ilk kez boyanacak yani. Şimdi sorularımı tek tek size arz edecek olursam;

1. Boyama yapmadan önce gövde ve klavyeye uygulama yapacagım kimyasal bir işlem varmı? sırasıyla bunlar nedir?

2. Diyelimki gitarı otoboyacıda beyaz'a boyatmaya karar verdim. Gövde ve tuşenin etrafında bindig var. Boya esnasında krem renkli bindingin boyanmasını istemiyorum. Bant çeksem ki gövde yuvarlak hat olduğu için sanırım çok zor bir uygulama olacak. Bant haricinde binding'in boyanmaması için ne yapmam lazım?

3. Boyandıktan sonra ister istemez binding ile gövde ağacı arasında boşluklar yada pürüzler oluşacak bunları gidermenin bir yolu varmı?

4. Boyandıktan sonra şöyle parıl parıl parlaması için ne tür vernik attırmam gerekecek? Ayrıca bunu sıradan bir marangoz yapabilirmi? Korkum şu; vernik atıldıktan sonra akma yaparmı yaparsa ne gibi önlem alınmalı...

özetlersek bu lespaul kit'i adam gibi bir renge ve profesyonelce boya uygulaması yapmak istiyorum. Boyada dalga yada vernikte akma vs olmaması gerekiyor. Tabi bu ustanın mahareti ama sıradan oto boyacısı ve marangoz detaylardan çok anlamaz diye tahmin ediyorum. Sizden bu konuda yardım rica ediyorum... Birde aklımda kar beyazı ve limon yeşili rengi var. Hani belki görmüşsünüzdür. Megane II HB model arabalarda sıkça görüyorum bu rengi... Birde renk konusunda sizlerinde fikirlerini almak isterim...

Teşekkürler
Saygılar

____________________________________________________________________

Arkadaşlar aradan geçen 7-8 ay gibi bir süre sonra LesPaul'üm boyanmıştır. Boya konusunda Çizmeli Kedi Gitar Atölyesi Ufuk Biçer'e tekrar teşekkür ediyorum. Gitar Şu anda toplanma aşamasında en son halini yaklaşık 1 ay sonra tekrar sizlerle paylaşacağım. Üzerindeki hardware'in hepsini Amerikadan Stewmac ve Warmoth'dan getirttim. Bütün hardware vidasına kadar tamamiyle profesyonel ve orjinal ürünlerdir.
Açıkçası güzel bir uğraş olduğunu söylemeliyim. Tüm ayrıntıların sizin isteklerinizin doğrultusunda olmuş olması, hardware seçiminin kafanızdaki ton yapısına uygun olarak ve görsellik olarak gitar üzerinde nasıl duracağı konusunda araştırmalar yapıp uğraşmak işin ayrı bir güzelliği...

Tam olarak kullanacağım hardware şunlardır.

Gibson 498T ve 490R Gold Les Paul Custom Manyetikler
2 Adet Arched Gövde için Metal Gold Humbucker Çerçeveleri
4 Adet CTS 500K Potans
4 Adet Hipshot O-Ring Gold Knobs
Orange Capacitor, Ceramic Disc .047uf, 50 Volt & .022uf, 50 Volt
Gotoh Japan Gold Aluminum Stop Tailpiece + Gotoh Japan Gold Aluminum Tune-O-Matic Köprü
Gotoh Japan Gold Keystone style Akort Burguları 3L3R
Dunlop GD 6105 Gold Brass Fretler
Gibson Style Graph Tech Tusq Nuts Üst eşik
Fishman Switchjack Endpin Jack ve Les Paul Style Jack Plate Gold Metal
Gibson Gold Straight Toggle Switch ve Toggle Switch Plate
Marvel Gold Strap Locks Kilitli askı pin seti
Warmoth Metal Decal Gold Headstock Sticker Warmoth Made in USA



Gitarın boyası hakkında olumlu-olumsuz tüm görüşlere açığım.

Buyrun Resimler



____________________________________________________________________


Gitarımı dün itibari ile Feridun usta'dan teslim almış bulunuyorum. Bana göre mükemmel bir iş çıktı gerçekten çok iyi bir gitar. Gerek görsel olarak gerek tonal yapısı çok dengeli çalımı inanılmaz rahat üzerindeki GOLD 6105 Dunlop fretler için 25$ ve işciliği için ayrıca 190 TL harcama yapmam gerçekten değdi. Sadece pirinç üst eşik için tesviye edecek usta bulamadım. Şu an üzerinde kemik eşik takılı ki bu şekilde bile inanılmaz sustaine sahip bir gitar.. Sadece birtek bu kısmı kaldı onuda yakın zamanda tesviye edebilecek bir usta bulursam üst eşiğide halledeceğim... Sanıyorum bu şekilde sustaini 2 kat daha fazla arttıracağım..
 
Son düzenleme:
Tüm işlemi anlatmak sayfalarca sürer ama kısaca işlemi kendi yaptığım kadarıyla anlatayım :

1- Gitar yüzeyi pürüzlüyse, 200 veya 400 kum zımpara yapılacak. (yüzeydeki pürüze göre değişir) Ama yüzey düzgünse gerek yok.

2- Yüzeye sprey astar atılacak.

3- Astar atılan yüzeyde hatalar varsa, yine 200 - 400 kum zımpara ile düzeltilecek. (yüzeydeki pürüze göre değişir gene de ben 200 kumdan hep kaçarım.)

4- Astar üzerine ana renk katmanları atılacak, ilk boya kesinlikle çok ince atılacak yavaş yavaş ıslak ağır katmanlara geçilecek.

5- Ana boy işlemi bitince yüzey incelenecek, vernik öncesi yüzeyde ciddi kusurlar ve pütürler varsa, boya kuruduysa üzerine 400-600 (600 tercihen) kum zımpara yapılacak. Dikkat : Boya katmanı üzerine 200 kum la girişirseniz yüzeyde kalıcı çizikler bırakabilirsiniz.

6- Zımpara yapılmış boya katmanı iyice temizlenip, üzerinde toz vb kalmadıktan sonra, vernik atılacak (sprey vernik). Bu aşamada ilk katlar ince atılacak, sonraki katlar daha ağır, yani kalın ıslak tabir ettiğimiz kalınlıkta atılacak.

7- Vernikleme işlemi bitince, en az 1 ay beklenecek (Ben akrilik vernikte 2 ay bekliyorum)

8- Parlatma (Su zımparası-pasta-cila): En az 1 ay bekleme süresi bittiyse, vernikte kemikleşme oluşmaya başladıysa (tam kemikleşme çok daha uzun zaman alıyor) ince zımpara ile 600-800-1000-1200-1500-2000 su zımparası ile yüzeydeki portakal kabuğu görüntüsünü alacağız.

Burada şu hususlar tecrübe edinebildiğim kadarıyla çok önemli :

Verniği ilk zımparaladığınız 600 kum zımpara, en kalın olanı ve kusurları en çok yokedendir. 600 kum zımpara yaparken işin püf noktası yüzeydeki verniğin o ışıl ışıl görüntüsünü matlaşana kadar zımparalamak. Yüzeyde toplu iğne başı kadar bile parlak bir nokta kalmamalı. Tüm yüzey matlaşmalı. Korkmayın daha sonra pasta-cila ile çok daha parlak hale gelecektir.

Diğer önemli bir husus : Vernik iyi kuruduysa aslaaa ve aslaa yüzeye bastırarak zımpara yapmayın. Sabırlı olun kadifeye dokunur gibi yavaş yavaş bastırarak yapın. Göreceksiniz ki inatçı tepecikler o küçük darbelerinizle de gidecektir. Eğer sert ve bastırarak yaparsanız işi mahfedebilirsiniz. Tabiri caizse okşayarak, yavaşça. Bu daha fazla zaman zımpara yapmanızı gerektirecektir ama sağlıklı ve kaymak gibi bir yüzey için gerekli.

İlk 600 su zımparası ile yüzeyi mat ve düzgün hale getirseniz de, aslında o an görünmeyen bir ton yuvarlak haleler oluşmuş durumdadır gitarınızda. İşte bu haleleri gidermek için de sırasıyla 800-1000-1200-1500-2000 zımpara yapın. Çok hafif bastırın, çok çokk hafif. Artık yüzeyinizde gözle zor seçilir dairesel çizikler kalmıştır. Bunu da önce ince pasta ile alacağız. Scracth&remover tarzı pastalarla. Burda da ana fikir yine aynı. Yüzeye sürün bezi elinize alın avucunuzla değil sadece iki-üç parmağınızla yüzeye basınç uygulayacak şekilde hızlıca parlatmaya başlayın. Unutmayın pasta ve cila işleminde ne kadar sert bastırırsanız yüzey o kadar iyi düzelmez ve parlamaz. Aksine, ne kadar hafif ve ne kadar hızlı olursanız yüzeydeki çizikler gider ve parlama olur. Yani : Kelebeğe dokunur gibi hafif ama rüzgar gibi hızlı hareketlerle parlatma.


İşin özü bu. Bu boyama işinin özü değil elbet sadece yıllardır uğraşa uğraşa kendi keşfedebildiğim öz bu. Çok daha farklı boyama yöntemleri de okudum ama ben en iyi bu şeklide sonuç aldım. Ama yöntemler çok. Ben anlatıığım bu yöntemlerle, sorunsuz, görenin fabrika boyası sandığı sonuçlara ulaşbiliyorum çok şükür. Şimdi bu anlattıklarımı oturup bir sanayi boyacısı yaparmı derseniz, valla açıkçası kim bu kadar uğraşır bilemiyorum. Sonuçta sanayi boyacılarından ortalama bir sonuçtan fazlasını beklememeniz kanaatindeyim. Aslında çok uğraşamıyorsanız, bir luthiyere mesela Fatih ustaya bir danışmanızı tavsiye ederim.


Dip not : Su zımparasını anlatmamışım. Malum bir kaba ılık su konulur, içine bildiğimiz sabunla köpürtme yapılır. Mümkünse bir gün önceden zımparalar, suda bekletilir yumuşatılır. Su zımparası yapılacak yüzeye sabunlu su hafifçe sürülür, yüzey ıslak ve hafif köpüklüyken su zımparası yapılmaya başlanır. Yüzey kuruduysa, derhal tekrar ıslatma yapılır. Islatılmadan yüzeyi zımparalamaya devam ederseniz kaba çizikler oluşturabilirsiniz.
 
En kral araba boyacısına 50 TL + en kral marangoza 20-30 TL ve onun haricinde senin emek harcayıp orasını burasını boyanmasın diye kapatmaya çalışman 10 TL...

Son aşamada binding ler boyanmasın diye çektiğin bantları kaldırdığında binding ile boya arasında boya ve cila kalınlığından oluşan yükseklik farkı oluşması.

Boya + cila mükemmel olsa dahi gözüne batacak olaylar ve tekrar boyayı kaldırmaya çalışmak 50 TL..

Total de : 140 TL

Bu gitarı alıp luthiere götürüp boyatmak 100 TL çıkan sonuç ve tatmin olmak paha biçilemez.
 
sacthres

bilgilendirme için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu.. ellerine sağlık soylediklerini dikkate alacağım.

smtzdmr

abi luither totalde 500 TL rakam çıkarıyor. 🙂 yoksa inan bende hiç uğrasmak istemiyorum çünkü illa biyerde baş ağrısı yapacak bu bende 🙂
 
Belki içine montajı da sokmuştur.

Üstad bak bu iş için çek değerli bir luthier arkadaşımı tavsiye ederim. Adı, Sadettin AKAY, İtü tmdk m.t. enstruman yapımını 1. likle bitiren sayılı şahsiyetlerden 🙂 , değerli dostum. Cort, ibanez, valencia markalarının teknik servisi olarak uzunca zaman çalışmış gayet başarılı bir insandır ve işini incelikle titizlikle yapar, daha serbest bir formda çalışabilmek için işlerinde revizyona gitmiştir. Ben buradan kendisine desteğimi sonsuza dek esirgemeyeceğimi bildirir ve başarılar dilerim. Atolyesine gidip çalışmalarını görmenizi isterim. Atolyesinde, yaylı sazlar ve gitar ailesi yanında, buzuki ve ud yapımı ile onarımı hizmeti veriyor. Kadıköy tarafındaki arkadaşlara da nacizane tavsiyemdir, önemle duyurulur.

Adres ve tel: caferağa mah. dr.ihsan ünlüer sokak. no:5 d:2 Kadıköy-istanbul.
(barlar sokağında isis barın karşı sokağı oluyor)
tel: 0 535 496 03 39 - 0 216 336 15 75

bi sor bakalım.
 
Ben yerinde olsam cidden şu gitarı veririm luthiere, head gibson tarzı kestirir ve gitara boya attırmadan sadece vernik ile naturel bıraktırırdım. Hadi oda olmadı ağaca renk verdirip vernik attırırdım renklensin diye, şahane olurdu.

Mesela ağaca beyaz renklendirici üstünede cila vurdursan mükemmel olur ki askerden gelince benim alete yaptıracağım böyle bişey. Sanki ağaç beyazmış gibi oluyor bu şekilde damarlar net bir şekilde gözüküyor. Ağzımın suları aktı şimdiden 🙂
 
Örnek olarak verdim yani başka renkte yapsan bu şekilde olacak 😉
proto1.webp

537291.jpg
 
vigiliante demiş ki:
Belki içine montajı da sokmuştur.

Pardon görmemişim hocam mesajınızı. Fiyat konusunda benimki de zaten çok eski bir fiyat, taaaa 2-3 sene evvel kimdi hatırlamıyorum ama bir fiyat almıştım birinden. Aradan yıllar geçti tabi. Zaten bu işi ucuza yapanın da elini öpmek lazım, boya vb zaten evde yapsan 150-200-TL ye patlıyor. Bir de işçiliği eklense ne olur düşünemiyorum.
 
Ya abi şu bindingleri özenle kapatırsan götür kasayı bir oto boyacısına adamlar gayet güzel yapıyorlar.Biz ankarada bir arkadaşın eski bir pro jacksonını sadece alman arabalarının boyasını yapan bir oto boyacısına götürdük, durumu anlattık adama böyle böyle aman hassas iş öyle kaporta gibi boyama diye.Eleman baktı tamam yanınızda yapalım hatta dedi astı bir aparata gövdeyi onların özel boya sökücüleri var sıkıyorlar onu üstündeki boyayı kağıt gibi söküp alıyor ağacada hasar vermiyor tabi o sana lazım değil 🙂 Neyse beyaza boya hacı dedik seçtik boyayı üstüne pnömatikli bir boya tabancasıyla boyadı sonra vernikini pastasını cilasını biz söylemeden bu işler böyle olur dedi verdi elimize 🙂 Zaten ankarada lutiyere götürdük ostimde şaşmaz oto sanayisine gidin oralarda iyi bir boyacıya boyatın dediler 40 lirada para aldı 🙂

Yani imkanın ve zamanın varsa dolaş bir sanayiyi temiz iş yapan hassas bir adam bul anlat durumu çokta iyi yapıyorlar...
 
sacthres demiş ki:
vigiliante demiş ki:
Belki içine montajı da sokmuştur.

Pardon görmemişim hocam mesajınızı. Fiyat konusunda benimki de zaten çok eski bir fiyat, taaaa 2-3 sene evvel kimdi hatırlamıyorum ama bir fiyat almıştım birinden. Aradan yıllar geçti tabi. Zaten bu işi ucuza yapanın da elini öpmek lazım, boya vb zaten evde yapsan 150-200-TL ye patlıyor. Bir de işçiliği eklense ne olur düşünemiyorum.

200 liraya çıkması için gitarı içinde altın tozu olan boyayla boyayıp sonradan kompresör ve boya tabancasını da zevk olsun diye yakman gerek 🙂 Boyada esas parayı işçilik tutar, en kaliteli akrilik boyanın kilosu 70 lira mı ne
 
Ben evde boya yapmak 150-TL tutar demiştim. Luthier kaça alıyor açıkçası hiç bilmiyorum ama dediğiniz gibi muhtemelen toptan daha ucuz oluyordur ve evet işçilik bence de en hakkedilen kısmı işin.
 
Arkadaşlar gitarı Mrc Guitars Feridun beye bıraktım klavye ile gövde bağlantısı yapılıp köprü vida delikleri açılacak. Bu işlemden sonra Mercedes Servisinde çalışan aynı zamanda kendi gitarlarınıda boyayan boya ustası arkadaşıma emanet edeceğim. Kısacası gitar en temiz, titiz işcilikle kaliteli malzemelerle boyanacak. Boya konusunda Beyazda biraz ısrarcıyım ama durum değişebilir. Son durumu buradan yine sizlerle paylaşacağım..

Saygılar.
 
edizkralll demiş ki:
Bence beyaz güzel ama binding ler de beyaz, ozaman binding in cok bir anlamı kalmayacak...

Evet haklısınız... Aslında binding biraz kreme çalıyor ama beyaz gövdenin üzerinde yinede pek belli olmayacak gibi.. Sırf bu yüzdendir ki limon yeşili renginide düşünmüyor değilim. Ama farklı egzantirik renklerde olabilir siyah mavi kırmızı sarı gibi piyasada bolca olan renkler dışında hertürlü renk tavsiyesine açığım. Çingene pembesini bile olabilir 🙂 Henüz hala renk konsunda tam olarak kararımı vermiş değilim.
 
Bir ara clean tonlara ilgi duyup rüyamda beyaz lp tele görmüş idim, lp den başka gitar henüz rüyama girmiş değil gerçi ama beyaz binding üzerine "koyu gri" de çok hoş durabilir.Renkli ve beyaz binding li bir gitarın ps ile siyah-beyaz yapılmış hali gibi.

http://www.ressim.net/out.php/i734180_adsiz.jpg

bunun brust olmayan hali gibi,

http://www.ressim.net/out.php/i734206_59fc-angle.jpg

veya bunun.Dümdüz mat gri gothic serisi gibi, etrafına beyaz binding.çok seksi duruyor 😀
 
edizkralll demiş ki:
Bir ara clean tonlara ilgi duyup rüyamda beyaz lp tele görmüş idim, lp den başka gitar henüz rüyama girmiş değil gerçi ama beyaz binding üzerine "koyu gri" de çok hoş durabilir.Renkli ve beyaz binding li bir gitarın ps ile siyah-beyaz yapılmış hali gibi.

http://www.ressim.net/out.php/i734180_adsiz.jpg

bunun brust olmayan hali gibi,

http://www.ressim.net/out.php/i734206_59fc-angle.jpg

veya bunun.Dümdüz mat gri gothic serisi gibi, etrafına beyaz binding.çok seksi duruyor 😀

Bahsettiğiniz şekilde aslında gri'de güzel durabilir fakat linkini vermiş oldugunuz gitarlar flamed maple kaplama olduğu için ayrı bi hoş durmuş. Benim gitar düz renk olacağı için sanırım beyaz kadar hoş durmaz diye tahmin ediyorum. Ama yinede renk tercihinde bulunduğunuz için Teşekkürler.




PuNcHiE demiş ki:
5211_118487053519_687143519_2406999_5364811_n.jpg


şöyle bir yeşil hoş olabilir.


Güzel renk tabi zevk meselesi ama bu rengi tutturmak çok zor vede çok pahalıya mal olur sanıyorum. Ayrıca oto boyacısı ne kadar yapablir tartışılır tabi 🙂
 
Ne renge boyarsan boya o bindinglerde boyanacak dostum. Bunu sana daha öncede söyledim. Eğer bant çekersen boyanmasın diye bu seferde boya ile binding arasında set oluşacak ve gözüne gözüne batacak. Sana Tavsiye ettiğim gibi ya ağacın damarlarını gösterecek şekilde ağaç renklendirici boya ile boyar sonra götürür vernik attırırsın ve bu sayede binding boyanmamış olur. Yada gidersin komple boya atarsın bu sefer binding boya altında kalır.

Ben bursadayım kardeşim, imkanın varsa atölyede ne renge istersen boyayalım zaten ağaç renklendirme işi çok olay bir iş gerçekten. Su gibi bir boyayı gazlı bez yada fırça ile sürüyorsun ağaca o kadar. Vernikleme işi uğraştırır seni oto boyacıda belki şeffaf cila tarzı bişiler yapar tam bilemiyorum ellerinde neler var.

Dediğim gibi bant çekme olayı tamamen kozmetik kusurlara sebebiyet verir. Güzel olmaz.
 

Geri
Üst