Majör Pentatoniğin tınısı

• Konuyu açan Konuyu açan Tagyeil
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Asyaları gitaristlerin melodileri hep pozitif ve parlak tınlıyordu sebebi üstüne biraz kafa yoralım istedim. Özellikle majör pentatonik nedense çok uzakdoğulu tınlıyor. Mesela şu şarkıyı Steve Vai'nin yazdığını bilmiş olmasam çok net Asyalı biri yazmış sanardım

Pes'in Japon oyunu olduğu biliniyordur Masaya Rider isimli yerel grubun bu şarkısı da aynı hissi veriyor (Oyun tarihin en güzel rock şarkıları da Pes 2009'dadır 🙂)

Diğer örnek 10 feet

En ünlü örneklerden Canon Rock

Sizce bunun sebebi nedir? Kültürel olarak neye dayanıyor

Pentatonik uzak doğudan geldiği için durum böyle. İçinde büyüdüğümüz müziklerin ürünleriyiz. Beyin ona göre şekilleniyor. Bu belli bir duygu durumunu kapsamaz, yukardaki örnekler hep neşeli olabilir ama pentatonik uzak doğu kullanımı hep böyle değil.

Tabii yarım sesler olmaması o "hüznü" vermiyor, bizde mesela yarım sesin de yarım sesi hüznü var, hüznü bile ikiye katlamışız ama bağlamada da uzak doğu, en azından bozkırlarda at koşturma hissi verebiliyorsunuz.

Bu arada Canon normal hali D majör değil mi? Onun üzerine pentatonik girişildi diye mi örnek paylaşıldı? Eğer alttaki müzik pentatonik değilse yani yarım seslere sahipse üzerindeki melodiler o kadar bir fark yaratmıyor.

Canon mesela hem hüzünlü hem sevinçli...

Mesela Japonya'dan düzenli şekilde jam yapan birkaç gitaristi gözlemlediğimde de benzer sonuca çıkıyorum ama onlarda genelde ağır bir Amerikan tarzı esinlenmesi oluyor, belki bu kültürel olarak pentatonik yatkınlığından olabilir ama yine de kırk yıllık rock star gibi öttürüyorlar, o da garibime gidiyor.

Pentatonik uzak doğudan geldiği için durum böyle. İçinde büyüdüğümüz müziklerin ürünleriyiz. Beyin ona göre şekilleniyor. Bu belli bir duygu durumunu kapsamaz, yukardaki örnekler hep neşeli olabilir ama pentatonik uzak doğu kullanımı hep böyle değil.

Tabii yarım sesler olmaması o "hüznü" vermiyor, bizde mesela yarım sesin de yarım sesi hüznü var, hüznü bile ikiye katlamışız ama bağlamada da uzak doğu, en azından bozkırlarda at koşturma hissi verebiliyorsunuz.

Bu arada Canon normal hali D majör değil mi? Onun üzerine pentatonik girişildi diye mi örnek paylaşıldı? Eğer alttaki müzik pentatonik değilse yani yarım seslere sahipse üzerindeki melodiler o kadar bir fark yaratmıyor.

Canon mesela hem hüzünlü hem sevinçli...

Mesela Japonya'dan düzenli şekilde jam yapan birkaç gitaristi gözlemlediğimde de benzer sonuca çıkıyorum ama onlarda genelde ağır bir Amerikan tarzı esinlenmesi oluyor, belki bu kültürel olarak pentatonik yatkınlığından olabilir ama yine de kırk yıllık rock star gibi öttürüyorlar, o da garibime gidiyor.
Majör tınladığı için paylaştım hani phrigyian dominant nasıl Ortadoğu (Hicaz) tınlıyorsa Majör Asyalı tınlıyor bana. Asyalı gitaristletin yazdığı riffler hep "heroic" hissettiriyor, Avrupalı veya Türk gitaristlerde Majörü ana akor olarak hiç kullanmıyoruz askıda kalıyor gibi hissettiriyor hep minörde çözdürüyoruz şarkıları

Geri