Emin misin?
Linklere bakmadin sanirim. Hayir yani, anlatmadin deyince yanlis link mi verdim dedim baktim hepsi yaziyor.
🙂 Konunun hakimi olmasam da, sordugun şeyler fizik kavramları dahilinde acıklanan şeyer esasında. Tabi ki daha detayli bilgi ve deneyim sahibi olan biri farklı şeyler söyleyebilir.
position: bridge ... kopru konumu icin tavsiye ediliyor.
Resistance: 30.5 k - esasinda basta dediğim biraz yanlismiş, linklerden gördum sonradan, cehaletim ortaya cikti, DC resistance, manyetiğin yüksekliğini belirtmezmiş, sadece etkileyen bir değermiş, ama pickup firmalari sikca bunu böyle belirtmek icin kullanirmiş. Kısacası 30.5k hayli yüksek bir cıkıs oldugunu gösteriyor(daha dogrusu ima ediyor)
🙂 (diğer manyetiklerin r' lariyla kiyaslayip fikir edinebilirsin, linklerde mevcut), aktif manyetik mi bu?
Peak frequency: manyetiklerin hepsinin, tümde frekanslari nasil verdikleri grafiğe döküldüğünde benzer cikiyorlar, bir nevi low pass filter hepsi. Grafik bu sayfada mevcut:
http://www.geocities.com/BourbonStreet/Quarter/9440/pickup.htm
Peak frequency, bu grafikte Q değerinin(peak noktasinin ciktisini gösteren deger) denk geldiği frekans, yani manyetik buradaki frekanslari kuvvetlendirip veriyor. Genelde 2000-5000 hz arasina denk geliyor. 2000 khz civari sicak sesler koyu, sicak, 3000 hz parlak, 5000 hz civarlari yirtici-tiz oluyor dogal olarak.
Inductance: Henry' le belirtilen bu değer, cok kısaca söyle bir fikir veriyor tonla ilgili: Daha yüksek değerde oldugunda daha az tizler geliyor. (bu değer de dogru orantili olarak manyetik cıkısıni(output) etkileyen bir değer esasinda)
Alinti:
For example, a traditional strat pickup has an inductance around 2.3 henry while a Gibson PAF has an inductance around 4.4 henry and some of the so-called "distortion" pickups have an inductance above 8.0 henry
Yalnız.. Tonu etkileyen bir cok baska etken(capacitorun kalitesi, bobin ve varsa tel kaplamasinin malzemesi, daha az tel ceken mıknatislar, farklı teknikler vs.) var, bunlar da büyük firmalarin tasarim artilarini olusturuyor. Zira Simdi bu degerlerden yola cikarak tahmin yapilabilir ama arkasindaki fiziği bilmeden ve hic dinlemediğiniz bir şeyi ne kadar dogru tahmin edersiniz bilinmez(ben edemiyorum sahsen, yani etsem de bu sekilde sadece değerlere bakarak manyetik almam). Fender' in sadece tonda farklılık gösteren benzer cıkıslı manyetiklerine baktıgında inductance ve resistance değerleri o kadar az değişiyor ki tasarım farklılıklarından dolayı, cıkıp da sadece degerlere bakip tonunu kim söyleyebilir bilmiyorum.
Sonucta büyük firmalar daha net göstergeler sunsa bile, siz kendi ekipmaninizda, kendi calis stilinizde nasil ton alacaginizi yüzde yüz kestirmeniz zordur, sonucta ton gitardan geliyor. Ondan dolayi "bize soru sorarken, lütfen ekipmaninizi, settinginizi vs. yazin, ne istediğinizi söyleyin, biz size öyle önerelim" diyor teknisyenler.
Tabi illa tatmin olmadim, otorite ne der diyorsan onu da buraya koyayim, cesni olsun, esasında uyumlu bir mizacim oldugunu resmiyete döksün:
"...When I answer some of the e-mail that I get, I'm lucky that Becky takes the edges out of my writing. Here is a sample: "I just bought from a friend a steel guitar and want to learn how to play. I really want to sound like Buddy Emmons sounded thirty years ago. Could you wind me a pickup with about 1000 ohms more so I can get that sound?" Those that know me can imagine what I would write, but Becky translates it into a more civilized language.
Here Tony Harris is asking a simple question, but the answer to his question is not so simple. Every time someone asks me how a pickup sounds, I don't have an answer. I can put that pickup on my kitchen table and listen but I hear no sound.
Conclusion: a pickup by itself has no sound."
Bill Lawrence
Yardımcı olamadiysam üzgünüm, merakım uyaninca arastirdim ben de, umarım seni memnun eden bir pickup bulursun. :roll:
Veeee today' s trivia: Bir tercüme bürosunda, yabanci dilde yazilmis bir metnin sayfasinin kac liraya cevrildiğini biliyor musunuz? :mrgreen: