Manyetiklerle ilgili terimler

her manyetigin belli tanımlamaları oluyor ve ben bunları yorumlamakta gucluk cekiyorum ,herkesin tanımlaması bir baska olabiliyor..yardım gerekiyor 🙁
mesela ornek vermek gerekirse:

position: bridge
resistance: 30.5 k
peak frequency: 1450
inductance: 14.8

den ne anlamalıyım,tonlar konusunda nasıl yorumlanabilir?
 
Her firmanın manyetiklerin özelliklerini gösterdiği birimler farklı oldugu icin benim de kafam cok karısıyor her seferinde(gören de her gün manyetik alıyorum sanacak), fakat manyetik tasarımı yapmayacaksak, sadece satın alacaksak, bakmamız gereken özellikler özetle:

1) Manyetiğin cıkıs gücü(output): bu özellik ya milivolt olarak yazılır(dimarzioda örneğin), ya da dc resistance(direnc) değeri(ohm) verilir. Ne kadar büyük dirence sahipse(ne kadar cok sarım varsa), o kadar yüksek cıktılıdır manyetik, fakat belli yüksek frekanslara(tizler) verdiği yanıt azdır, midleri daha fazla verirler. Bu sorunu farklı tasarımlarla asmaya calisir firmalar, onun icin manyetik alırken "ton" icin sadece cıkıs gücüne değil, eq değerlerine(bas, mid, high) bakmak da dogru olur. Yüksek cıkıslı manyetikler, sert müzikler icin daha uygun görülür, cünkü amfiyi daha kolay drive' a ulastırırlar. Buna karsın clean tonları, mid frekanslara verdiği fazla yanıttan dolayı daha kirlidir, drivelanmaya yatkındır. Direnc değerleri kafamı karıstırıyor benim, dimarzio' nun mV ile gösterdiklerini daha rahat anlıyorum, onlara daha cok ilgim oldugu icin.

2) Manyetiğin yapıldıgı malzeme: Alnico 2, Alnico 3, alnico 5 ve seramikten yapılmıs manyetikler, manyetiğin tonal karakteristiğini değiştirir. alnico 2 daha yumusak ve sıcak mid tonlar verirken, alnico 5 daha güclüdür, parlak high ve low frekanslar verirler. Seramik en güclü manyetiklerin yapıldıgı malzeme, agresif tonlara sahipler, highları fazla baya. Ondan dolayı, gitarın gövdesinin vermeye eğilimli oldugu frekanslara göre de manyetiğin malzemesi önem tasır.

3) Firma tarafından verilmiş eq değerleri ve müzisyenlerin kayıtları. Burası frekanslar hakkında esas bilgi sahibi olacagın yer. Dediğim gibi farklı manyetiklerde cıkan sorunlara karsı farklı tasarımlar geliştirildiği icin, sadece cıkıs gücüne bakarak frekans/ton değerlerini anlaman zor olabilir. (örnek olarak dimarzio steve' s special yüksek cıkıslı olmasına ragmen, özellikle mid response' u düşürülmüş, low ve highlar inanılmaz artırılmıs farklı bir tasarıma sahip, ben sevmedim sevemedim o ayrı).

Eger kafanda birşeyler oturmadıysa en güzel baslangıc, sevdiğin artisti dinle, onun manyetiğini dene, beğendiysen de al. 🙂 Sonra o manyetiğin calısına nasıl tepki verdiğini görüp, özelliklerine bakarsın ve bir ilişki kurarsın ve diğer manyetiklerle kıyaslayabilirsin, ve sonra satıp değiştirebilirsin. Peak freq ve inductance' u gercekten bilmiyorum, su ana kadar karsılasmadım, her firma gıcık gibi aynı şeyleri farklı birimlerle ifade ediyor beni deli etmek istercesine, bir bilen varsa beni de aydınlatsın.

Bunun dısında forumda baya bir kez konusulan, single-coil ve humbucker farkı var, onu anlatmıyorum. Humbuckerlar, sehirin elektrik hattından kaynaklanan 50-60 hertz altındaki gürültüyü ve onunla birlikte bazı armonikleri de keser, cıktıları yüksek olur single' a göre ve tonları daha farklıdır. Aktif pasif manyetik farkı var, o da daha önce anlatıldı baya. Arastırabilirsin arama kısmından "manyetik" yazıp, aranan forumu "muziktek" secerek, sanırım baya bir şey bulacaksın forumda.

Manyetik firmalarının kendi sitelerinde bu konularda baya fikir verici bilgiler bulabilirsin. Seymour duncan, bir online wizard bile yapmıs, gitarın gövde ve klavye agacını, müzik türünü, köprü türünü vs. giriyorsun, manyetik öneriyor. Dimarzio' nun sitesi de gayet acik ve bilgilendirici.
 
manyetikler hakkında baya bilgim var denebilir,zaten cok kisiye yol gosterdim..micro volt filan,hepsini biliyorum,alnico farkları filan aynı sekilde ama biraz daha teori arıyorum 🙂
yani en basta ben emin olmalıyım,birde istedigim manyetikler seymourdu,emgeydi tarzında,hani populer denebilcek manyetikler degil.
daha custom seylere bakıyorum bu bakımdan bilgi edinmek cok zor...
zaten ilk isim burda aradan bakmak oldu ama kimse konusmamıs..

herneyse yardımın icin cok saol..bilmedigim eksikleri tamanladın. 🙂
 
Farklı birşeylere baktıgına kavramların isim farklılıklarından anlamıstım, bildiğimiz firmalardaki değerleri farklı isimlerde vermişler genelde. 🙂

Madem teori...

Umarım ingilizcen vardır, bu sitelerde, yukardakiler dahil cogu kavramı benim hic merak etmediğim derinlikte acıklanmıs. Belki ilgini ceker:

http://www.buildyourguitar.com/resources/lemme/
http://www.till.com/articles/PickupMixing/
http://www.geocities.com/BourbonStreet/Quarter/9440/pickup.htm

resonant peak ve inductance kavramlarını da, az ve öz acıklamıs buradaki sözlükte:
http://guitarelectronics.zoovy.com/category/wiringresources.1basicwiringfaqs.5guitarglossary/

Ayrıca harmony-central' da da cok farklı bir cok manyetik markasıyla ilgili kullananların review'ları var, bilmen olası ama belirteyim yine de.
 
Emin misin?

Linklere bakmadin sanirim. Hayir yani, anlatmadin deyince yanlis link mi verdim dedim baktim hepsi yaziyor. 🙂 Konunun hakimi olmasam da, sordugun şeyler fizik kavramları dahilinde acıklanan şeyer esasında. Tabi ki daha detayli bilgi ve deneyim sahibi olan biri farklı şeyler söyleyebilir.

position: bridge ... kopru konumu icin tavsiye ediliyor.
Resistance: 30.5 k - esasinda basta dediğim biraz yanlismiş, linklerden gördum sonradan, cehaletim ortaya cikti, DC resistance, manyetiğin yüksekliğini belirtmezmiş, sadece etkileyen bir değermiş, ama pickup firmalari sikca bunu böyle belirtmek icin kullanirmiş. Kısacası 30.5k hayli yüksek bir cıkıs oldugunu gösteriyor(daha dogrusu ima ediyor) 🙂 (diğer manyetiklerin r' lariyla kiyaslayip fikir edinebilirsin, linklerde mevcut), aktif manyetik mi bu?

Peak frequency: manyetiklerin hepsinin, tümde frekanslari nasil verdikleri grafiğe döküldüğünde benzer cikiyorlar, bir nevi low pass filter hepsi. Grafik bu sayfada mevcut: http://www.geocities.com/BourbonStreet/Quarter/9440/pickup.htm
Peak frequency, bu grafikte Q değerinin(peak noktasinin ciktisini gösteren deger) denk geldiği frekans, yani manyetik buradaki frekanslari kuvvetlendirip veriyor. Genelde 2000-5000 hz arasina denk geliyor. 2000 khz civari sicak sesler koyu, sicak, 3000 hz parlak, 5000 hz civarlari yirtici-tiz oluyor dogal olarak.

Inductance: Henry' le belirtilen bu değer, cok kısaca söyle bir fikir veriyor tonla ilgili: Daha yüksek değerde oldugunda daha az tizler geliyor. (bu değer de dogru orantili olarak manyetik cıkısıni(output) etkileyen bir değer esasinda)

Alinti:
For example, a traditional strat pickup has an inductance around 2.3 henry while a Gibson PAF has an inductance around 4.4 henry and some of the so-called "distortion" pickups have an inductance above 8.0 henry

Yalnız.. Tonu etkileyen bir cok baska etken(capacitorun kalitesi, bobin ve varsa tel kaplamasinin malzemesi, daha az tel ceken mıknatislar, farklı teknikler vs.) var, bunlar da büyük firmalarin tasarim artilarini olusturuyor. Zira Simdi bu degerlerden yola cikarak tahmin yapilabilir ama arkasindaki fiziği bilmeden ve hic dinlemediğiniz bir şeyi ne kadar dogru tahmin edersiniz bilinmez(ben edemiyorum sahsen, yani etsem de bu sekilde sadece değerlere bakarak manyetik almam). Fender' in sadece tonda farklılık gösteren benzer cıkıslı manyetiklerine baktıgında inductance ve resistance değerleri o kadar az değişiyor ki tasarım farklılıklarından dolayı, cıkıp da sadece degerlere bakip tonunu kim söyleyebilir bilmiyorum.

Sonucta büyük firmalar daha net göstergeler sunsa bile, siz kendi ekipmaninizda, kendi calis stilinizde nasil ton alacaginizi yüzde yüz kestirmeniz zordur, sonucta ton gitardan geliyor. Ondan dolayi "bize soru sorarken, lütfen ekipmaninizi, settinginizi vs. yazin, ne istediğinizi söyleyin, biz size öyle önerelim" diyor teknisyenler.

Tabi illa tatmin olmadim, otorite ne der diyorsan onu da buraya koyayim, cesni olsun, esasında uyumlu bir mizacim oldugunu resmiyete döksün:

"...When I answer some of the e-mail that I get, I'm lucky that Becky takes the edges out of my writing. Here is a sample: "I just bought from a friend a steel guitar and want to learn how to play. I really want to sound like Buddy Emmons sounded thirty years ago. Could you wind me a pickup with about 1000 ohms more so I can get that sound?" Those that know me can imagine what I would write, but Becky translates it into a more civilized language.

Here Tony Harris is asking a simple question, but the answer to his question is not so simple. Every time someone asks me how a pickup sounds, I don't have an answer. I can put that pickup on my kitchen table and listen but I hear no sound.


Conclusion: a pickup by itself has no sound."

Bill Lawrence

Yardımcı olamadiysam üzgünüm, merakım uyaninca arastirdim ben de, umarım seni memnun eden bir pickup bulursun. :roll:

Veeee today' s trivia: Bir tercüme bürosunda, yabanci dilde yazilmis bir metnin sayfasinin kac liraya cevrildiğini biliyor musunuz? :mrgreen:
 
peak Frequency :Bir Manyetiğin en yüksek empendansa ulaştığı degerdir.

Dc resistance: Bir manyetiğin sarım sayısına ve yel kalınlıgına bağlı dogru akım direnç değeri..

Manyetiklerin çıkış gücü mıknatıs gücüne ve tellerdeki sarım sayosına baglıdır..

Fenderin noiseless single manyetikleri emaye kaplı özel tellere ve alnico 2 veya 5 mıknatıslara
sahiptir..

Sevgiler ...

C.L.
 
saolun arkadaslar,umarım bilmeyenlerde yararlanır,
awakeone baktım tum verdiklerine,ama turkce kaynak ve birinci dereceden kullanan insanların deneyimlerini ogrenmek istedim.sonucta ne kadar okursam okuyim net olarak anlamak icin ingilizceyi ileri seviye bilmek gerekli,tekrar saol,ugrasıp acıklama yapmıssın..
hehe sana baya birsey odemek lazım 😛

bu manyetik pasif,zaten buyuzden sasırdım ilk gordugumde,nasıl bu kadar guclu olabiliyor diye...sonucta agacın tonunuda acıga cıkartsın istiyorum alıcagım manyetigin.
 
Hmm ben ingilizceyi iyi bildiğin varsayımını yaparak cıktım, kusura bakma. 😳 Manyetik üreticilere mail attın mı, kesin daha iyi fikir verirler, özellikle gitarının agacını ve amfini belirtirsen, ben de daha önce bu kadar asırı direnc degerine sahip bir manyetiğin pasif olanını gördüğümü hatırlamıyorum. Dimarzio, sitesine kayıt koymasına ragmen o sesler baska agaclarda farklı tınlayabiliyor.
(tone zone' un basswood' da bogulmasına ragmen mahogany' de güzel sonuc vermesi gibi). O acıdan mutlaka dinlemeye calis, ses örneği iste, veya en azından tona ve cıkısa, istediğin müzik türüyle uyup uymayacagına dair fikir versinler.

Kolay gelsin. 🙂
 
sordum ilk soyledgiine benzer acıklama yaptılar..oldukca guclu bir seramik alt yapısı varmıs o yuzden bu kadar gucluymus,yani bir nevi cekim etkisi fazla.telleri cok etkiliyor,aktif manyetik gibi diret amfiye guclu sinyalleri gondermiyormus.
 

Geri
Üst