Melodyne & Devine Machine: 2 program, 1 yeni parça

Bugün size iki muhteşem yazılımdan bahsetmek istiyorum. Eğer müziğinizi tamamen canlı çalıp kaydediyorsanız ve müzik yazılımlarını yalnızca kayıt ve miksaj için kullanıyorsanız, bahsedeceğim yazılımların ikisi de hiçbir işinize yaramayacak. Ama eğer seslerle oynayıp yeni sesler elde etmekten hoşlanıyorsanız, küçükken evde sökmediğiniz elektronik alet, bozmadığınız saatli çakmak kalmadıysa, ya da şu anda yapacak daha eğlenceli bir işiniz yoksa, okumaya devam edin.

Bu programların ikisini de geçen hafta yaptığım yeni bir parçada kullanma fırsatım oldu. Yeri geldikçe o parçadan örnekler vereceğim. Parçanın bitmiş halini buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Bu parçayı benim gözümde ilginç yapan, ve bahsedeceğim yazılımlara muhteşem dememe neden olan iki nokta var:

1) Parçanın başında duyduğunuz o vokalli bölüm, iki saniye uzunluğundaki tek bir uyuz “uuu” sesinden türetilmiştir. Orijinal uyuz “uuu” sesini buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

2) Parçada duyduğunuz her türlü davul ritmi, iki saniyelik tek bir davul loopundan türetilmiştir. Orijinal davul loopunu buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Şimdi bu yazılımlardan bahsedelim:

Birinci yazılımımız, daha önce de kısaca bahsettiğim Celemony Melodyne. 2.0 versiyonu ile birlikte MIDI dilini anlama yeteneği kazanan ve Rewire instrument olarak kullanılabilen Melodyne, daha önce anlattığım gibi, tek sesten oluşan bir ses kaydını alıp analiz ediyor ve notalara ayırıyor.

BDetecting1.gif


Sonra siz o notaları istediğiniz gibi kopyalayıp çoğaltabiliyor, zamanlamasını değiştirebiliyor, transpoze edebiliyorsunuz. “Formant” karakterleriyle oynayıp erkek sesini kadın, kadın sesini erkek sesi gibi yapabiliyorsunuz (veya trompet sesini trombon, keman sesini viyolonsel…). Melodyne artık MIDI’ye duyarlı olduğu için, içindeki sesleri bir MIDI klavyesi ile çalabiliyorsunuz ve çaldığınız notaya göre içindeki sesi anında transpoze ediyor.

Ben Melodyne’ı Sonar ile Rewire instrument olarak calıştırmayı başaramadım, ama çok da fazla uğraştığımı söyleyemem, çünkü Sonar’ın bu konudaki seçiciliğinden gına geldiği için Nuendo’yu açtım ve bu parçayı Nuendo’da yaptım.

Dikkat! Teknik paragraf: Melodyne henüz Rewire 2 standardını desteklemediği için host yazılımdan gelen MIDI sinyallerini kabul etmiyor. Ama bunun çaresi var. Bir sanal MIDI patchbay kullanıp Nuendo’nun cıkışlarını oraya, oradan Melodyne’a yönlendirdim. Böylece Nuendo içinde çalıp kaydettiğim MIDI kanalları ile Melodyne’a komut gönderebilir hale geldim.

Parçanın girişindeki vokal grubu sesini nasıl elde ettiğimi kısaca anlatayım: orijinal uyuz “uuu” sesinden daha tiz iki, daha kalın iki olmak üzere toplam 4 adet “uuu” sesi kopyalayarak bunları armonize ettim. Kopyaladığım seslerin herbirini birkaç milisaniye sağa veya sola kaydırarak gerçek bir vokal grubundaki gibi farklı zamanlarda girmelerini sağladım. Birkaç yerde nefes alma seslerini silmeyip bırakarak daha organik olduğunu umduğum bir atmosfer elde ettim. Tabi miksaj sırasında bol miktarda efekt eklendi bu seslerin üzerine.

Yalnız söylemeden edemeyeyeceğim, yaptığı işin tüm inanılmazlığına karşın Melodyne’ın kullanıcı arayüzü son derece dandiktir. Bir pencere açarsınız, pencerenin tüm kromaji (scroll bar’lar vesaire) ekranın dışındadır, nereden tutup çekeceğinizi, küçülteceğinizi bilemezsiniz. “Projenin başlangıcına git” dersiniz, kalkar eksi 17. ölçüye gider falan filan. İşi yeni öğrenen bir programcı tarafından yazılmış gibidir. 2.0 versiyonunda bunların büyük bölümü halen devam ediyor. Ama tüm bunlara rağmen kullanmaya değer bence, çünkü onun başardığı şeyleri yapabilen başka bir program varsa da ben bilmiyorum.

İkinci yazılımımız Devine Machine (divine değil!). Bu programla istediğiniz her loopu açıp inanılmayacak biçimde değiştirebiliyorsunuz. ACID’in “asidize edilmiş” looplara yaptığını ve çok daha fazlasını bu program asidize edilmiş olsun olmasın her türlü loopa yapabiliyor. Örneğin davul looplarını kick, snare, hi-hat vesaire diye birimlerine ayırıp, vurguların yerini değiştirip, aynı seslerle çalınan tamamen yeni bir ritm yaratabiliyorsunuz. Yani tek bir ritmden sınırsız miktarda varyasyon türetmek mümkün. Sonra bu varyasyonlara ring modulation, distortion, panning, delay, geri döndürüp çaldırma gibi efektler verebiliyorsunuz. Tüm bu efektlerin tüm parametreleri host program içinden otomasyonla kontrol edilebiliyor (gerçi ben bunu denemedim, programı hep tek başına kullandım).

Benim parçamda davul loopunun dışında üç loop daha var. Bunların ikisi kontrbas, üçüncüsü ise bir tabla ritmi. Bu looplar davul loopundan farklı tempolardaydı, ama hiç sorun değil, davul loop’u çalarken bunları açtığımda Devine Machine onları uygun tempoya getiriverdi. Bu loop’ların orijinallerini de aşağıdaki linkleri tıklayarak dinleyebilirsiniz:

Kontrbas 1
Kontrbas 2
Tabla

Yeri gelmişken söyleyeyim, bu loop’ları ve bunlara benzer yüzlercesini internetten beleş (ve yasal 😀 ) olarak indirmek mümkün. Merak edenler başlangıç için http://www.loopgalaxy.com ve http://www.platinumloops.com adreslerine göz atabilir. Bunlara benzer siteleri bilenler burada paylaşırlarsa sevinirim. Ama şunu da hemen belirtmek gerekir ki, ucuz etin yahnisi prensibi burada da geçerli, bir başka deyişle bunlar parayla satılan looplar kadar kaliteli olmayabiliyor. Yukarıdaki kontrbas kayıtlarının ciddi biçimde detone olduğuna dikkatinizi çekerim örneğin (bu tür entonasyon bozukluklarını gidermek için hangi program birebir? Tabiki Melodyne).

Bilgisayarında ACID bulunan birinin Devine Machine’e ihtiyacı var mı? Ne yapmak istediğine bağlı. DM ile 8 taneye kadar loopu üstüste açıp manipule edebiliyorsunuz. Ama ACID gibi bunlardan düzenlemeler yapmanız mümkün değil. Looplar çalıyor da çalıyor, yalnızca mute veya solo yapabiliyorsunuz. Ben DM’i looplar üzerinde oynamak ve daha sonra düzenlemelerimde kullanacağım varyasyonlar yaratmak için faydalı bir program olarak görüyorum. ACID gibi pitch shift yapamıyor, ama bence ritmik looplar üzerindeki gücü ACID’e oranla daha fazla. Hem öğrenme falan diye birşey yok, birkaç loop açıp oynamaya başlıyorsunuz, bir sürü preset var, saatlerce ne yaptığınızı bilmeden oynayıp eğlenebiliyorsunuz. Açınca karşınıza şöyle bir arayüz çıkaran bir yazılımı sevmemek mümkün mü zaten?

DM5screenshot4.gif


Parçanın yapılışına dönersek, girişteki vokalli bölümü yapıp bitirdikten sonra, Devine Machine ile türettiğim davul looplarını Nuendo içinde açtım ve oynamaya başladım. Düzenleme ortaya çıktıkça üzerine gitar ve synth’leri kaydettim. Bu parçada soft synth yok, tüm gitar ve gitar synth sesleri Roland VG-8’den, tüm diğer sesler de Roland XP-30’dan geliyor.

Duyacağınız gibi parçada bol miktarda efekt var. Belki o kadar belirgin olmayabilir ama, her enstrüman sesinde önemli miktarda otomasyon da kullandım, sürekli birşeylerin volümü, şusu busu değişiyor. Bu kadar kalabalık bir miks’i ayakta tutmanın temel yöntemlerinden biri, miksteki bu değişkenlik bence.

Miksaj bittikten sonra minimal düzeyde bir “mastering” yaptım, her zamanki gibi Wavelab’de. Ve parça ortaya çıktı.

Yorumlarınızı beklerim!
 
Slm Domokun Pek Tarzım olmasada parçan Genel yapısı ile kulagıma hoş geldi Loop kullanmayı seviyorsun Keyboard synthesizer Guitar synth kullanıyorsun Teknolojinin nimetleri... neyaparsın bizde bunlar yok ühühühühüh neyse Şaka bir yana Dinamik Benim sana yolladıgım parça gibi Sallama degil sen enazından sololarını bestelemişsin beste parçan bütünlüz arzediyor....


Başarılar....
 
Yazdiklarin icin tesekkurler Crazy...

CrazyLead demiş ki:
Keyboard synthesizer Guitar synth kullanıyorsun Teknolojinin nimetleri... neyaparsın bizde bunlar yok ühühühühüh

Senin kullandigin her turlu elektronik aleti kendin uretme becerinin ne boyutlara ulastigini burada hepimiz biliyoruz. Yarin oburgun bir guitar synthesizer yaparsan hic sasirmam 😉
 
Domokun,

bir iki gündür forumun diğer tarafındaki İzmirli isyanını bastıralım derken buradan uzak kaldık, hocam sen süper bir hareket yapmışsın orada. Kritikler ve parçalar için teşekkürler, eline sağlık, kaliteni bildiğim için artık alıştım şaşırtmıyor böyle şeyler beni, şaşırmaya alıştım belki de kim bilir 😉

Aslında bu programların demolarını bir indirip bakmam lazım, şu Melodyne çok enteresan bir program gerçekten.
 
eee başka???

yav programla yapılabilinecekler eyvallah da bir de nasıl yaptığını anlatsan çok süper olur. Mesela melodyne de editlediğin zaman wav'ın üzerinde çıkan line'ı nasıl editleyeceğimiz vs..? Yani detonelik ve sürtonelik kaynayan bir vokalin düzenlenmesi gibi ???
 
Önce adam gibi söylemeyi öğreneceksin...

Autotune çıktı mertlik bozuldu. Öyle bir fonksiyon var diye de ota boka kullanmanız gerekmez ki? Kenarda minnacık birşey kaçmıştır, geri kalanı çok güzel bir performanstır, aman yama olmasın deyip bir tık yapar kenarını düzeltirsin tamam da paso baştan sona detonelik kaynayan vokal partisyonuna da oha yani. Vermemişse Allah daha ne zorluyorsun? Millet CD'den dinleyecek bir bok zannedecek, gidip kiralayacak düğününde yemeğinde, sonra evlere şenlik...

Baştan sona kadar doğru düzgün ses tutturamayan şarkıcı önce gider adam gibi şan dersi alır nefesini sesini kullanmayı öğrenir, ondan sonra şarkı söyler. Yani bu kadarı da pes, mert kıpti şecaat arzedeyim derken sirkatini söylermiş, bu sizinkisi de aynen öyle oldu.
 
Autotune'i biliyordum ama bu melodyne bir derece daha ileri gitti. Son Nashville'e gittigimde (gecen hafta) arkadaslarla konustum, butun studyolar bunu kullanmaya baslamis. Country muzik bile bozuldu 🙁 Bu arada autotune'u hardware olarak da yaptilar, artik ilerisi ne olacak bilmiyorum.
 
Mehcemcim bu kadar heyecanlanma isteren....

Sakin olmakta fayda vardır. Kalkıpta düğünlere parça hazırlıyorum diye bir şey dediğimi de hatırlamıyorum. Bir programın kullanımı için bir soru sordum. Bu mesaja cevap yazılacaksa bence bu sorunun cevabı olmalı. Eleştirmişsin eywallah ama bana konuşmayı öğretebilecek kadar ileri gitme istersen... Umarım şu güzel forum daha fazla abuk sabuk atışmalara şahit olmaz. Sevgiler...
 
😆

Sana konuşmayı öğretmeye kalkacak değilim zira konuşmanı henüz duymadım ama istersen işe yazı yazmayla başlayabiliriz:

1) Senin adın tuncaxoy olabilir ama benim adım Mehcem değil, Mahcem.

2) Eywallah değil, Eyvallah.

3) Bir önceki mesajındaki faullü yazımları dün akşam iyi zamanıma denk geldiği için üşenmeyip düzeltmiştim o yüzden oradan örnek veremeyeceğim. Normalde anında uçururum öyle forum kurallarına aykırı abzürt yazılmış mesajları.

4) Autotune efektinin artistik kullanımı ayrı bir olaydır, şarkı söyleyemeyen birini sanki söyleyebiliyormuş gibi sunabilmek için üçkağıt kullanımı ayrı bir olay. Sorduğun soruda teknik detay verirsen teknik cevap alırsın, artistik detay verirsen artistik cevap alırsın. Eğer sorun her ikisini de içeriyorsa o zaman her iki detay da cevabın içinde yerini alır.

Olaya bir de böyle bakmayı dene 😉
 
İsim olayını sonradan farkettim ancak foruma gereksiz bir mesaj yollamamak için anlayışına sığınmayı tercih etmiştim.

Vermiş olduğunuz bu dersin ücreti ne kadar Mahcem bey?

Adamın burnundan getirdin yani basit bir soruyu. Bu soruyu o programı bilen herkesin gayet iyi anlayacağına eminim. Hatta bence sende gayet iyi anladın ama burada usül teknik terimler ise bundan sonra öyle yaparız. Forumda acemiyiz, eywallah, ama askerlikteki gibi yeni gelenlerin kafasına basma gibi bir olayınız varsa bana da EYVALLAH!...
Kolay gelsin.
Son olarak, bu kadar şikayet edeceğine sadece cevabı yazsaydın hepimiz için daha faydalı olacaktı. Benimle ilgili düşüncelerini seve seve ÖZEL MESAJ olarak almak isterim tabi ama burayı böyle oyalamanın bir anlamı yoktur sanırım. En azından studyo24.net te ben böyle bir şeye izin vermiyorum.
Saygılar...
 
Domokun ın şarkısını dinledim. Bu tarz müzikleri pek sevmesem de,verilen emekten dolayı saygı duydum. Bu tarz müziği sevenler açısından düşünmeye çalıştım :ELLERİNE SAÐLIK.
Ben bi konuda gerçekten muzdaribim,hem de öyle böyle değil 🙁 Elimde cubase sx ve sonar 3 var,ama hiçbirşey beceremiyorum.Foruma yardım almak için yazmayı çok düşündüm,ama gerçekten çekindim.Çünkü herkes az,çok ve çok çok birşeyler biliyor.(Özellikle mahcem,sen olmasan forumu geyik alanına çevirecekler.) Ne diyordum,ben hiçbirşey beceremedim programlarda.Antepte yaşıyorum,imkanlarımız ve bütçemiz oldukça kısıtlı.Yapmak istediğimiz şey şu,şarkılarda gitar ve bassı dışardan kaydedip,efektler ve davul için programları kullanmak. Davulu ve de synth leri bilgisayarın kalvyesi aracılığı ile kullanmak istiyoruz. Bir türlü içinden çıkamadık.Bunları nasıl mix edeceğimizi de keşfedemedik. Allah rızası için diyeceğim dilim varmıyor. Lütfen birileri bize yardım etsin. Gerçekten çok sevineceğim. Lütfen!!!
 
Ben evimde senin yapmak istediğin türde kayıtlar yapıyorum. Bu konuda bir kaç şey yazabilirim. Başlangışta internetten yada bir yerlerden bir mid dosyası bulmanda fayda var. Sevdiğin bir parça mesela. O parçadaki gitarları ve vokalleri kapatıp yeni audio track ler açabilirsin. Orada Track View da sanırım ayarlanıyor. Şahsen Cakewalk kullanıyorum bu nedenle direk isim veremeyeceğim. Daha sonra bu açtığın Audio track e mikrofonla giriş yap. Bu tip pogramlara R (record) butonu hangi kanallarda açık ise hepsi bilgisayara yaptığın girişi kaydeder. Daha sonra bunlardaki kirlilikleri temizlersin. Daha sonra da gerekli efektleri ve bağlamaları yaparsın. enstrumanların tonlarındaki karaktere göre de genel mix i çekersin. Mastering ve daha detaylısı için ben birşeyler yazmayayım. Daha deyalı yazacak birileri illaki vardır.
 
playmaker demiş ki:
Autotune'i biliyordum ama bu melodyne bir derece daha ileri gitti. Son Nashville'e gittigimde (gecen hafta) arkadaslarla konustum, butun studyolar bunu kullanmaya baslamis. Country muzik bile bozuldu 🙁 Bu arada autotune'u hardware olarak da yaptilar, artik ilerisi ne olacak bilmiyorum.

O yoldan toplama "görüntü iyiyse yeterli" elemanlardan oluşan Boy Band/Girl Band'lerin alayı Antares Autotune cihazlarını canlı performanslarında uzun bir süredir kullanmaktalar zaten, bunu bilmeyen kalmadı gibi. İşin acı tarafı o cihazı tek kullananlar bu teenage band'ler değil, Shania Twain gibi sanatçılar bile kullanıyorlarmış ProSoundWeb'deki muhabbetlerden duyduğuma göre.

Bu tip cihazların kullanımında sınır nerede çizilmeli diye yoğun tartışmalar var endüstride, zira gerçekte ton tutturamayan ama güzel/çekici görünüşlü olan birinin sesini orasını burasını makinada software'de düzeltip piyasaya sürüp dinleyicinin dikkatini başka yöne çekmek gerçekten bireysel yeteneği olup ya da kendisini bireysel olarak geliştirmek için yoğun çaba harcayıp kendisine endüstride yer edinmeye çalışan müzisyenlerin önünü kesiyor, haksız rekabet doğuruyor. Müzik yapımcıları ticari kaygılar dolayısı ile bu çizgide ahlâki değerleri korumaya gereken önemi vermezlerse doğal zincirde bu işi gerçekten hakkıyla yapabilecek kapasitede olanlar ya da Allah vergisi doğuştan yeteneği olanlar bu haksız rekabet nedeniyle müzik piyasasında yer bulamayacakları için zamanla yokolacaklar ve bir süre sonra müzik endüstrisi kısır bir döngünün içinde kendini bitirecek deniyor.

Çok enteresan ve dikkatle takip edilmesi gereken tartışmalar var bu konuda. Müzik endüstrisi "silah çıktı, mertlik bozuldu"ya teslim olmalı mı? Zor zamanda konuşması gerekenler şimdi konuşmalı bence...
 

Geri
Üst