Geçenlerde Big Muff Pi varyasyonları ve mühendisliğini inceliyordum. (V2 "VIOLET" RAMS HEAD BIG MUFF PI -
Second Version ) dikkatimi çekti. Şemasıyla biraz oynayıp bir klonunu yaptım. Klon derken de biraz tuhafıma kaçıyor sonuçta tüm malzemelerin, metallerin vs... belli bir toleransı var teorik olarak hiç bir pedal bir birinin aynısı olamaz, yakın olabilir
🙂 yakın olduğu zaman da klon diyoruz... Neyse bu yoldan fazla gitmeyelim.
Size pedaldan biraz bahsedeyim. Yaptığım en büyük değişikliklerden ama hiç bir değişiklik yapmayan değişiklik muhtemelen transistör seçimi. Devrede 200hfe'yi aşan tranny kullanılmıyor (board sense). Elimde topluca aldığım ''made in peoples republic of china'' 1815 varyasyonları var. Test etmedim ama 200 hfe'yi aşmazlar. Tabi bu iş için toshiba 2sc1815 daha sağlıklı olacaktır ölçümde değerler daha tutarlı çıkacaktır. Transistörleri seçtikten sonra giriş Q1 (orjinal muff şemalarında bu hep Q4 yazar sağdan sola) için olan 104'lük ton cap değerini baya bir kırptım 103'e kadar indirdim. Bunun Muff'ın yünlü tonunu güzelce kırptığını düşünüyorum. Sustain için olan 100k potans değerini 500k yaptım geri 100k yapıp tekrar deneyeceğim gain sweep'ini mi etkliyor yoksa klip olayında bir etkisi olacak mı test edeceğim. Diğer büyük değişiklik diyotlar, orjinalinde germanyum kullanıyorlar ama benim arayışım biraz daha farklı olduğundan görece biraz daha asimetrik bir arayıştayım. Kırmızı-yeşil Kırmızı-mavi led kombinasyonu kullanıyorum, sert değil ama hafiften asimetriyi veriyor özellikle dirty-clean tonlarda. Bunun dışında buradaki cap 0.1 den 1uF ye çıkarttım girişte bıraktığım bass frekansları clip yaparken biraz daha yakalamak için. Q3 ve Q4 dirençleri R16 ve R21 değerlerini ufaktan arttırdım biraz daha gain kazanabilmek için. Tonestack kısmında 33k direnci 0.004 değerle eşleştirdim ama tizleri tamamen yedi 0.002 yapınca herşey düzeldi. Ton koyudan hafif mid-scoop'lu tizlere doğru geçiyor. Ton kontrolü tizler için clean'de iş yapıyor, gain köklenince tizi kısmak gerekiyor. Aslında orta yol bulunup bu tone potansı kalkabilir 2 potans yeter bile, gitarın ton potuyla interaktif bir devre zaten. R22 2.2k yaptım minik gain dokunuşları. Gerisi 3 yukar 5 aşşağı Violet Rams Head ile aynı.
Sonuç:
Fuzz gibi bir fuzz değil temiz amfide gaini köklemek feedback ve gürültü karmaşası yapmıyor. Pedalın volüm potundan sesi kısmak sesi temizlemiyor, sesi gate olarak tetikliyor ve gürültü miktarını azaltıyor. Temiz amfide ritim için kendine has bir frekans aralığı var backing trackdaki bassları yutmuyor ama benim en hoşuma giden olay kirli amfiye girmesi oldu, lead için tok ses verdi, böyle çan frekansıda gibi yakın zamanda ses demolarını atarım şimdilik yoruldum. PCB için Kicad'da tek katman çiziyordum ama büyük çıkıyor el ile yapınca çok daha ufak yapıldığından pcb şablonunu pas geçiyorum. Şuan kullandığım versiyonun şemasını bırakıyorum isteyen varsa yapsın. Yakın zamanda numuneler gelecek.
Ps: R13 100K
R3 500K