sertsessiz demiş ki:Yanlış, ESP geliştirmedi bunu, ama evet seri üretim yapan firmalardan bir tek ESP/LTD kullanıyor set through neck bağlantısını.
PuNcHiE demiş ki:sertsessiz demiş ki:Yanlış, ESP geliştirmedi bunu, ama evet seri üretim yapan firmalardan bir tek ESP/LTD kullanıyor set through neck bağlantısını.
Schecter de bu sistemi kullanmakta.
sertsessiz demiş ki:Bir söylentiye göre, neck-thru dediğimiz, diğer adıyla "neck through body" birleştirme yöntemi gitarın sapını çok uzun yapıp bunu gövdenin bayağı bir içine, venelde ise tamamına monte ederek bu ikisini bir parça haline getiren yöntemdir. Köprü, manyetikler, teller ve klavye aynı ahşap parçasının üzerine monte edilmiş olur, gövdeyi oluşturan diğer parçalara kanat adı verilir. Üretimi diğer yöntemlere nazaran çok daha zordur. En alttaki perdelere ulaşmak daha kolaydır, ve bilimsel bir kanıtı bulunmamakla birlikte söylentiye göre sustaini daha uzundur ve daha iyi akort tutar.
Yine bir söylentiye göre, set neck dediğimiz yöntemde, sap gövdeye yapıştırılmak kaidesiyle birleştirilir. Bu bağlantı yöntemi daha sıcak bir ton, daha az ton kaybı, ve yine bir söylentiye göre nolt-on yöntemine göre daha uzun sustain sağlar. Bu söylentidir zira iyi yapılmış bir bolt-on gitarın sustain konusunda setineck'ten aşağı kalır yanı yoktur. Başka bir deyişle Fender ve Ibanez gibi markaların armut topladığını sanmayın.
Yine ve yine bir söylentiye göre, bolt-on dediğimiz yöntemde gitarın gövdesinde sap için bir boşluk açılır, sap buraya oturtulur, sonrasında uzun vidalar aracılığıyla gövdeye monte edilir. Bolt-on yöntemi diğer yöntemlere göre daha kolaydır ve bu sebepten daha çok kullanılır. Sapta bir sorun çıktığında, ne bileyim çatladığında ya da kırıldığında falan çok çok üzülmezsiniz, değiştirmek için vidaları çıkarmanız, doğru ölçülerde başka bir sap bulup yerine takmanız yeterlidir. Bu olay neck-thru'da olsa hayattan soğursunuz, set-neckte olsa günlerce ağlarsınız ama eninde sonunda toparlanırsınız.
Ayrıca gövdeyle sapın arasında bir yapıştırıcı falan olmadığından daha iyi rezonans sağlar bu yöntem.
Kısacası bu 3 yöntemin pek de birbirlerinden aşağı kalır yanları yoktur, avantajlar ve dezavantajlar hepsinde mevcuttur.
Yine bir rivayete göre, set-thru sap birleştirme yöntemi yukarda bahsettiğim 3 yöntemin bir karışımıdır. Bolt-on'daki gibi gitarın gövdesine sap için bir cep açılır. Ebette ki daha derin bir cep. Sapın boyutu gövdenin içine girecek kısımları da kattığımızda aynı neck-thru yöntemindeki gibi daha uzun olur. Cebe oturtulan sap, set-neck yöntemindeki gibi bövdeye yapıştırılır. Bu yöntem daha uzun sustain, daha az ton kaybı, daha parlak bir ton, ve alt perdelere daha rahat ulaşım sağlar.
Rivayetlerime inanmamakta serbestsiniz.
string-thru 😛GIRNATA demiş ki:Acizane görüşüm doğal sustain açısından da sıralamada en üst seviye gitarlar; neckthru + sabit köprülü ve tellerin gövdeye girdiği tip (steel-in mi desek buna 😆 ) gitarlardır.
GIRNATA demiş ki:Acizane görüşüm doğal sustain açısından da sıralamada en üst seviye gitarlar; neckthru + sabit köprülü ve tellerin gövdeye girdiği tip (steel-in mi desek buna 😆 ) gitarlardır.