nut-üst eşik kesik duruyor ve entonasyon değişmiyor.

gitarımın nut ı kenardan kesik duruyor sanki iki parça da üzerine yapıştırılmış gibi üretim hatası olabilir mi, ileride sıkıntı yaratır mı veya değiştirmek gerekir mi ?

gitar donner dst-400 8-9 ay önce dore'den almıştım.Şuan entonasyon problemi var 12.perdede alttan 4 tel yarım ses pes oluyor.kendim saddle'dan ayarlamaya çalıştım ama vida çevirmeme rağmen
entonasyon değişmedi.tellerin eskiliğine bağlıyorum ama bir yerde tellerin eşiğe yapıştığından ve hareket edemediğinden bahsedilmişti fakat öyle olsa akordu da değiştiremezdim gibi geliyor.

Kısaca telleri değiştirdikten sonra tekrar denersem o sefer başarabilir miyim ? (not : sap ayarım ve tel yüksekliklerim normal değerlerde ayrıca entonasyonu da amfininki ve diğer yazılım tunerlar ile denedim.)

benzer başlıklara bu ve yabancı forumlarda göz attım ancak kayda değer bir çözüm bulamadım fikir belirteceklere şimdiden teşekkürler.

1731663275629.webp

Selam, sizin sorununuz entonasyon değil de, yüksek perde olabilir. 12. perdede pes değil yarım ses tiz alıyorum deseydiniz 13. perde yüksektir diyecektim ama, yine de bakalım. 10., 11. , 12. ve 13. perdelere basınca notalar değişiyor mu?

Yarım ses büyük bir fark çünkü, olmaması lazım.

Gerisine bu bilgiden sonra yorum yapalım.

Ekleme: Belki de 1. perdeniz yüksektir, boş tel yerine 1. perdeye temas ediyordur tel. Siz tel boştayken 1. perdeye değdiği için teli yarım ses tiz akort etmiş olursunuz farketmeden, 12. perdede de yarım ses pes nota alırsınız. Uzak ihtimal ama, nutta sorun var ise bu olabilir. Boş tel, 1. ve 2. perdelerdeki notaları da kontrol edin, değişiyor mu?

Son düzenleme:
Metal teller zamanla yorulur. Entonasyon problemi başlar. Tel değiştirip deneyin. Ama yarım seslik bir entonasyon ilk defa duyuyorum. Bu kadar fark olmaması lazım.
Selam, sizin sorununuz entonasyon değil de, yüksek perde olabilir. 12. perdede pes değil yarım ses tiz alıyorum deseydiniz 13. perde yüksektir diyecektim ama, yine de bakalım. 10., 11. , 12. ve 13. perdelere basınca notalar değişiyor mu?

Yarım ses büyük bir fark çünkü, olmaması lazım.

Gerisine bu bilgiden sonra yorum yapalım.

Ekleme: Belki de 1. perdeniz yüksektir, boş tel yerine 1. perdeye temas ediyordur tel. Siz tel boştayken 1. perdeye değdiği için teli yarım ses tiz akort etmiş olursunuz farketmeden, 12. perdede de yarım ses pes nota alırsınız. Uzak ihtimal ama, nutta sorun var ise bu olabilir. Boş tel, 1. ve 2. perdelerdeki notaları da kontrol edin, değişiyor mu?
kusura bakmayın eşekliğime denk gelmiş çeyrek ses yazacaktım örneğin ince mi'de re diyez ile minin ortasında
1 ve 2. perdelerde sorun yok yanlış yönlendirdim

kusura bakmayın eşekliğime denk gelmiş çeyrek ses yazacaktım örneğin ince mi'de re diyez ile minin ortasında
1 ve 2. perdelerde sorun yok yanlış yönlendirdim
Estağfurullah, sorun değil.

Bu durumda telin nut ta sıkışması bile mantıken 12. perdedeki sesi değiştirmeli, sonuçta entonasyon vidası ayarı ile saddle ın pozisyonu değişeceği için 12. perdeye kadarki tel uzunluğu da değişecektir. Saddle ın oynadığını gözünüzle göremiyorsanız problem var demektir. Vida boşa mı dönüyor diye bakmak lazım. Saddle oynuyorsa entonasyon illa ki değişecektir. Belki kullandığınız tuner yeterince hassas değildir, ki o da zor aslında, her tuner bu değişimi yakalamalı.

Yine de nut ta sıkışma olmasından endişeliyseniz saddle vidasını oynattıktan sonra 3. - 5. perdeler arasında bir bend yapmanız yeterli olur. Tabi entonasyon vidasının ayarından sonra telin akordu da değişecektir, tekrar yapıp öyle kontrol etmek gerekir.

12. perdedeki ses hiçbir türlü değişmiyor ise yeni teller ile deneyin, olmuyorsa bu sorununuzun mantıklı bir sebebini göremiyorum ben. Bir luthierle beraber kontrol edin derim.

Not: 12. perdenin gerisinde bastığınız yer (perdeye yakınlık - uzaklık), baskı şiddetiniz vs. hepsi tunerda gördüğünüz notaya az da olsa etki eder. %100 entonasyon perdeye her basışta yakalanamayabilir. Hep benzer şiddette baskı (yeteri kadar, fazla değil) uygulayıp kontrol etmeye çalışın.

Son düzenleme:
aynı şiddette homojen baskı uygulayarak tekrar tekrar denedim ama abartı derece döndürmeme rağmen değişmiyor iki yöne de döndürmeme rağmen.çalım pozisyonunda önce akortu yapıyorum düzgünce ardından saddle'ı hareket ettiriyorum net bir şekilde hareket ediyor zaten akort da kayıyor ardından tekrar boş teli doğru akorda getiriyorum tekrar 12. perdeyi kontrol ettiğimde bozukluk seviyesi aynı hala çeyrek ses kayık durumda.hatta o kadar çevirdim ki bi ara vida saddledan çıktı yerine oturttum tekrar ama yine de olmuyor.

anlaşılan yeni tellerle tekrar deneyeceğim.yine de eski telle de olsa bi gıdım değişmemesi kıllandırdı beni.

Geri