Burada bir kavram karmaşasını hemen açıklığa kavuşturalım:
1) Patent fiziksel olarak gerçekleştirilebilen, teknik olarak daha önce yapılmamış, fonksiyon olarak endüstriyel/tüketici ürünlerinin benzerlerine karşı üstünlük/özellik sağlayan formları için geçerlidir.
Formüllerin, fikirlerin, sanat eserlerinin, isimlerin, çizimlerin patenti alınamaz.
Patenti alınacak tasarımın üç boyutlu olarak gerçeğe dökülmüş, çalışan prototipinin yapılmış ve sunulmuş olması gerekir.
Dolayısı ile müzik eserlerinin de patenti alınamaz. Müzik eserleri diğer sanat eserleri ile beraber entellektüel mülk (intellectual property) kapsamına girer ve kopye hakkı (copyright) denen öncelik hakkına tabidir.
2) Copyright alınması için normalde özel bir işlem yapılmasına gerek yoktur. ABD ve AB'de kabul edilip ilgili kanunlara temel olarak alınan Copyright tanımlamasına göre, bir sanat eseri meydana getirildiği andan itibaren yaratıcısına aittir, dolayısı ile Copyright da otomatik olarak sanatçısına ait olur. Bu Copyright'ın nasıl ispatlanacağı ise tamamıyle sanatçının kendisine bağlıdır. Mahkemelerde delil olarak kabul edilecek bütün yolların denenmesi sanatçının lehine olur. Bunu en güzel yolu aynen Domokun'un dediği gibi sanat eserini en kısa sürede kamuoyuna sunmak ve belge olarak kabul edilecek yerlerde (basın/yayın organlarında, kayda alınmış canlı performanslarda, noter huzurunda vb.) yayınlanmasını sağlamaktır. ABD'de Library Of Congress öyle bir referans kayıt hizmeti sunar, ancak Avrupa'da öyle bir hizmet sunan resmi bir kurum yoktur.
Şimdi gelelim başka sanatçılara satılmak üzere hazırlanmış şarkıların korunmasına:
1) Sizin adınız altında resmi olarak yayınlanana kadar müziğinizi her önünüze gelene dinletmeyin, kopyasını vermeyin.
2) Müziğinizin ve sözlerin noter kaydını yapın.
3) Mutlaka sanat eserleri ve telif hakları konusunda uzman bir avukatınız olsun. (Babanızın ahbabı boşanma avukatı pek olmaz, zira bu müzik telif hakları konusu çok çetrefillidir, dolayısı ile avukatlar ya o konuda uzman olurlar, ya da hiç birşey anlamazlar).
4) Müziğinizi satın almak isteyen şahıslar ile ön anlaşma yapın, filanca tarihte filanca yerde filanca numarayla kayıtlı şarkınızı dinlediklerini beyan etsinler. Eğer bu dinleti sırasında avukatınız da yanınızda olursa daha güzel olur.
5) Parayı almadan, ya da satış anlaşmasını yapmadan hiçkimseye müziğinizin kopyasını bırakmayın.
6) Eğer müziğinizi satın almaya niyetli olan şahıs bir prodüktör/şarkı yazarı/aranjör ise daha da dikkatli olun. Mümkünse o tip insanlara şarkınızı yukarıda saydığım önlemleri almadan laf olsun diye dahi olsa dinletmeyin.
7) Müziğinizin üzerinde ne gibi haklar olduğunu ve şarkıyı satarken hangi hakları ne şartlarla devretmekte olduğunuzun iyice farkında olun. Bunun için Kültür Bakanlığı web sitesinde TC Sanat Eserleri ve Telif Hakları Kanunları ve Yönetmeliklerinin metinleri mevcut, dili de sadedir, herkes anlayabilir, onları baştan sona iyice okuyun.
8 ) Eğer yapabiliyorsanız bir yayımcı (publisher) firma ile anlaşma yapın ve müziğinizi onlar üzerinden pazarlayın. Evet, belki kazanılan paranın %40'ını komisyon olarak alırlar ama müziğinize garanti bir alıcı bulurlar, ayrıca müziğinizin haklarının korunması da onların sorumluluğunda olur, siz de kiminle muhatap olduğunuzu bilirsiniz.
Bu konuda Türkçe yazılmış kitaplar var mı bilmiyorum ama eğer ingilizceniz varsa aşağıda isimlerini vereceğim kitapları edinin ve baştan sona okuyun derim. Büyük bir ihtimalle bu kitaplarda okuyacaklarınız Türkiye'deki şartlara uymayacaktır (Universal gibi dev firmalar Türkiye'den illallah deyip yaka silkiyorlarsa varın gerisini siz tahmin edin) ancak en azından İngiltere (ile beraber Avrupa) ve ABD'de bu işler nasıl yürüyor detaylı bir bilgi sahibi olursunuz.
All You Need to Know About the Music Business
Donald S. Passman
Paperback 528 pages (31 January, 2002)
Publisher: Penguin Books
ISBN: 0140299475
Music: The Business - The Essential Guide to the Law and the Deals
Ann Harrison
Paperback 320 pages (6 July, 2000)
Publisher: Virgin Books
ISBN: 0753504332
Confessions of a Record Producer: How to Survive the Scams and Shams of the Music Business
Moses Avalon
Hardcover 250 pages (July 1998)
Publisher: Backbeat UK
ISBN: 0879305320