Oyuncakların Cumhuriyeti

Şair-yazar Sunay Akın on yıldır dünyanın dört bir yanından topladığı oyuncakları Göztepe'deki Oyuncak Müzesi'nde bir araya getirdi. Beş katlı müzede Kızılderili bebeklerinden nesli tükenen Eyüp Sultan oyuncaklarına kadar binlerce model sergileniyor.

Her oyuncağın bir öyküsü var

Göztepe'deki Oyuncak Müzesi, şair Sunay Akın'ın tüm dünyayı dolaşarak topladığı oyuncakları ağırlıyor. Ortak özellikleri her birinin farklı zamanlarda, farklı ülkelerdeki çocuklara oyunlarında eşlik etmesi.

Bundan onlarca, hatta yüzlerce yıl önce dünyanın dört bir yanından çocukları eğlendiren oyuncaklar geçtiğimiz hafta açılan Oyuncak Müzesi'nde bir araya geldi. Sunay Akın'ın yaklaşık on yıl önce bir oyuncak at satın almasıyla başlayan bu serüven, şimdi Türkiye'nin ilk oyuncak müzesine dönüştü. Amerika'dan Almanya'ya, Japonya'dan Arjantin'e kadar pek çok ülkede üretilen her türlü oyuncak, çocuklar kadar tarihe meraklı olan ya da çocukluğuna dönmek isteyen yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. Sunay Akın'ın gösterilerinden ve kitaplarından kazandığı tüm parayı yatırdığı bu müze beş kattan oluşuyor. Oyuncaklar tarihsel sıralamaya göre değil, temalarına göre ayrılmış. Tüm oyuncakların yanında ayrıca üretildiği ülke ve tarih de yer alıyor. Müzenin giriş katında eski İstanbul oyuncakları sergileniyor. 1900 yapımı Kapadokya, Damal ve Edirne bebekleri bunlardan bazıları. Biraz ilerlediğinizde karşınıza atları üzerinde savaşan küçük oyuncak adamların bulunduğu Kızılderili odası çıkıyor. Giriş katının en dikkat çekici vitrinlerinden biri eski Eyüp oyuncakçılarını tasvir eden oda. Bu oyuncakçılar, eskiden çocukların sünnet olmadan önce Eyüp Sultan Camisi'ne götürülmesinden dolayı Eyüp'te çoğalmışlar. Ancak son Eyüp oyuncakçısı 1950'li yıllarda kapanmış. Sunay Akın İstanbul'daki antikacıları dolaşarak bu oyuncaklardan bulmuş. "Eyüp oyuncaklarından bulmak artık imkansız. Çünkü biz eşyaların değerini bilmeyen bir toplumuz" diyor.

TİTANİK'İN ANISINA OYUNCAK
Girişin üstündeki katta sirk odası dikkat çekiyor. Burada 1800'lü yıllardan kalan oyuncak bir keman var. Ulaşım odasında ise çoğunlukla erkeklerin dikkati çeken uçak, helikopter, gemi gibi araçlar bulunuyor. Burada Titanik'in battığı güne ait orijinal bir gazete kupürü ve Titanik'in anısına yapılmış siyah bir oyuncak ayı var. Gezerken dinlenmek isteyenler için, müzenin giriş katının altında mutfak oyuncaklarının da bulunduğu bir kafe var. Kafenin alt katında ise tuvaletlere giden Denizaltı adı verilen bir bölüm var. Mavi renkteki bu koridor denizaltı gibi dekore edilmiş. Yerlerden ve tavanlardan borular geçerken, küçük yuvarlak pencerelerden balıkları seyredebiliyorsunuz.
Adres: Ömer Paşa Caddesi, Dr. Zeki Zeren Sokak, No: 17. Göztepe.
Tel: (0216) 359 45 50
 

Geri
Üst