BENCE;
Doğru pena tekniği kesinlikle vardır, pena tutuşunuz bazı şeyleri çalmanızı gayet de engelleyebilir. Ama bu kesinlikle kişiden kişiye göre değişir çünkü herkesin elleri, herkesin parmakları farklıdır.
Bunda bir süre öncesine kadar penayı yanlış tutuyordum, bunu fark ettikten bir süre sonra tekniğimi değiştirdim, sıfırdan başladım ve şimdi yavaş yavaş kendimi geliştiriyorum 🙂 Önceki pena tutuşum bazı şeyleri çalmamı engelliyordu. şimdi yavaş yavaş önceden çalamadığım şeyleri çalmaya başlıyorum 🙂
Kişisel olarak dikkat ettiğim noktalar şunlardır.
-Elin herhangi bir yerinin özellikle de penayı tutmayan parmakların kasılmaması
-Penanın tellere mümkün olduğunca dik vurulması, ama eğer bunu yaptığında tele fazla güç uyguladığını ya da uygulaman gerektiğini hissediyorsan penayı biraz eğerbilirsin. Yalnız dik pozisyonda çalmıyorsan eğer normalde,ilk olarak buna başladığında mutlaka biraz zorlanma olacaktır...
-Mümkün olduğunca alternate picking yapmak...
Alternate picking belki her şeyi çalmanın yolu değildir ama "neredeyse herşeyin çalınabileceği BELİRLİ BİR DÜZENİ OLAN" bir yoldur. Yani beyninizi kullanmayı gerektiren bir şeydir.
Bilek mi kol mu olayına gelince. Eğer yeteri kadar düzgün çalışılırsa ikisiyle de istenilen yapılabilr bence.Bu iki tekniğin dışında bir de parmaktan penayı kontrol etmek gibi bir teknik de var. Şuna dikkat etmek gerekir, parmak-bilek-kol sıralamasında. En ufak hareketinizde penanın tel üzerinde gidiceği yol giderek büyür, yani; koldan çalarken, bilekten çalıyorken sağladığınız kontrolü sağlayamazsınız. Belki yeterli olan kontrolü sağlayabilirsiniz ama asla bilek kadar olmayacaktır. Parmak is en avantajlı ve en zor olanıdır 🙂
Pena tekniği temiz çalmakta çok büyük rol oynayan bir olgu bence ve çok dikkat edilmelidir...
Bir gitaristin pena tekniğinin doğru olup olmadığını anlamak için bence yapılması gereken, istediği şeyi yeterli temizlikte çalabilip çalamadığıdır. Mesela Marty Friedman penayı çok ilginç tutar ama istedii her şeyi gayet temiz çalabilir 🙂 Demek ki pena tekniği doğrudur 🙂