Prosesörde Atılacak Hi Cut - Low Cut Seviyesi (Kayıt - Canlı Çalım)

Selamlar , mooer ge300 kullanıcısıyım ancak genel olarak tüm prosesörler için soracağım ;

Kabin simülasyonuna 9khz civarı hi cut atıyordum ancak denk geldiğim bir videoda doğallık için 5,5kz civarı atılması gerektiği gibi bir şey gördüm.Cihazdaki kabinlerde de default kabin ayarlarında 6-7khz civarı atılmıştı.

Merak ettiklerim şu şekilde :
1-Sahnede , canlı çalımlarda kaç khz civarı atmak gerektiği ve bunun sebebi?
2-Kayıtlarda nasıl davranılmalı?Örneğin hiç cut atmayıp mix sırasında toparlamak daha mı doğrudur yoksa yine hi cut atıp mı kayda girmek gerekir?

Aslında 100 hz altı ve 6 kHz üstü temizlenir genelde.

Prosesörle canlı çalarken de böyle yapabilirsin. Canlıda çalarken kompresör de eklemeyi severim ben mesela, deneyip istediğin yolu seçebilirsin.

Kayıt sırasında aslında teorik olarak nerede yaptığın çok farketmiyor fakat örneğin gitar prosesöründen daha doğal/kaliteli şekilde bu frekansları devreden çıkaran bir plug-in vs olabilir. Hangisi kaliteliyse veya hangisini seversen onla yapabilirsin. Kayıtta ham kayıt alındığı için mixte silebilirler gibi geldi.

Not: kayıt alma ile ilgili olarak genelde iki track kayıt yapıyorlar elektro gitarda. Wet ve dry signal diye. İlki efektli kayıt; ikinci de gitarın doğal sesi. Kayıt alırken wet sesi kulaklığa verip istediğin gibi çalıp son çıktı olacak sese yakın bir sesle çalışmanı yapıp aynı zamanda dry sesi de daw’a kaydedip ileride efektleri değiştirip re-amp yapabilirsin. Ses kartı ve daw efektleri ile oluyor bu yöntem, gitar prosesörü ile denemedim ama illa prosesör sinyal patikasından geçeceği için bu dediğim yapılamıyor olabilir.

Son düzenleme:

Geri