Roland Marka Keyboardların Disketleri Hakkında

CL,

Bildiğim kadarıyla IBM formatlı disklerin Roland Workstation'larda direkt çalışıyor olması lazım, ama floppy'i Roland OS'a da format ettirebilirsin. Bence öyle daha emin olur. Formatı Roland'da at, sonra PC'ye takıp midi dosyalarını üzerine kopyala.

Dikkat etmen gereken hususlardan biri bu tip hardware sampler'lar ya da MIDI sequencer'lar kullanırken Floppy'de (ya da Zip diskte, depo olarak ne mevcutsa) alt klasörler kullanmaktan kaçın, zira bazı workstation OS'ları subdirectory'leri göremiyor, dolayısı ile bütün MIDI dosyaları direkt ana liste içerisinde yani A:\ içerisinde yatacak, A:\song01.mid gibi, ama A:\song01\song01.mid gibi değil.

Bir de el kitabından bak, bazı eski cihazlar HD floppy formatı okuyamaz (1.44MB), disketi DD (720KB) formatlaman gerekebilir. (Gerçi Roland ürünlerinin el kitaplarının kötülüğü meşhurdur ama adamların pek bir tarafında değil gibi, yıllardır öyledir, cihazları çok iyidir ama nasıl çalıştığını senin bulman lazım, user manual'ları çok kötüdür, neredeyse işe yarar hiçbir bilgi çıkmaz içlerinden.)

Öyle hatırlıyorum, o tip cihazları uzun süre kullanmadığım için doğru hatırladığımdan emin değilim.

Burak Playmaker bunu daha iyi bilir zira onda Roland W-30 workstation var, ta ilk çıktığında almıştı, 1990-91 olsa gerek, hâlâ kullanıyor. Biraz beklersen o daha detaylı bilgi verebilir.

Bahsettiğin Roland'ın modeli ne?
 
Mahcem demiş ki:
Gerçi Roland ürünlerinin el kitaplarının kötülüğü meşhurdur ama adamların pek bir tarafında değil gibi, yıllardır öyledir, cihazları çok iyidir ama nasıl çalıştığını senin bulman lazım, user manual'ları çok kötüdür, neredeyse işe yarar hiçbir bilgi çıkmaz içlerinden.

Japlish lisaninin nadide ornekleridir herbiri... Al bak sana XP-30 kullanma kilavuzundan bir bilmece:

If a Hold 1 message is received during the time between a note-off until when the sound disappears, the currently sounding sounds will be sustained if this Redamper setting is ON.

Oooo... bastan soylesene yahu... 😀
 
Ben de nuhu nebiden kalma Roland W30 workstation sampler var. 1989'da muhtesem bir aletti, dunyanin parasi idi. Her neyse bu aletin soundlarini buldum nette, user group sayfasinda zip fileler halinde. Orada bir converter programi yazmis biri, dos icinde calisiyor ve windows filelerini roland OS'e ve roland filelerini de windows yapiyordu. Mahcem'in dedigi gibi benim Roland sadece 720kb'lik DDensity floppy'leri kabul ediyor. Burada zor buldum eski diskleri. Google'dan senin keyboard'in user group veya forumlarini ararsan sanirim buy tarz bir program bulabilirsin. G1000 ile disk degisebilen daha populer bir roland modeli varsa onun user group ve forumlarina bakmakta faydali olabilir.
 
Burak aklında bulunsun, High Density Floppy'lerin üzerinde Write-Protect deliğinin karşı tarafında bulunan deliği bir seloteyp ile kapatıp Double Density olarak 720KB'a formatlayabilirsin. Bilgisayar sürücüdeki floppy'nin HD mi DD mi olduğunu o ikinci delik sayesinde anlar. DD'lerde sadece Write-Protect deliği vardır.
 
Bende de w30 var. zamaninda HD leri bantlayip kullanmaya calismistim ama disketler hata veriyordu. Format la ilgili bir sorunu vardi herhalde anlayamadim gitti. DD stogum cok olunca sorun olmadi ama HD leri bantlayip kullanmak pek guvenilir degil.
SCSI ni bulmak icin cok ugrastim ama maalesef piyasada yok.
 

Geri
Üst