Rosewood klavye hissi

İndian laurelden rosewood bir klavyeye (player II) geçtim. Klavye zımpara gibiydi bende yağladım. Şu an düzelmedi hâla öyle. Bend yaparken parmağımın klavyeye gelen tarafı resmen kaymıyor. Bu da bend ve vibrato gibi şeyleri çok zorlaştırıyor ve gitarın genel rahatlığını bozuyor. Her gitar böyle mi? Bazıları kullandıkça açılıyor demiş? Herkesin övdüğü rosewood bu mu yoksa😃

Ne ile yağladın?

Dunlop'un limon yağını kullanmanı tavsiye ederim. Yaladıktan sonra bi 15 dk klavyenin yağı emmesi için bekletmek gerekir.

İndian laurel, rosewood değil ki herkesin övdüğü rw bu mu yoksa demişsin hocam. Bikac üst düzey gitar kullandım rw klavyeli kaymak gibiydi valla maple cilalı klavyeden bile daha pürüzsüz hissettiriyor.
Yeni bir durum güncellemesi yapıyorum. Ağaç ne kadar kuruduysa depoda yada her nerede bekliyorsa ağacın limonu emip yumuşaması 1 gün sürdü. Şu an daha iyi ama hala tam anlatılanlar gibi değil. Fakat düzeleceğini düşünüyorum. Düzeleceği anlaşılıyor diyeyim.

Yeni bir durum güncellemesi yapıyorum. Ağaç ne kadar kuruduysa depoda yada her nerede bekliyorsa ağacın limonu emip yumuşaması 1 gün sürdü. Şu an daha iyi ama hala tam anlatılanlar gibi değil. Fakat düzeleceğini düşünüyorum. Düzeleceği anlaşılıyor diyeyim.
Tekrar limon yağı kullanın ve bekleme süresini 1 saate çıkarın (evet abarttım fakat yapacak bir şey yok). Sonrasında duruma bakın. Eğer ki iyi yönde herhangi bir değişim yoksa kullanılan rosewood oldukça kötüdür...

İndian laurelden rosewood bir klavyeye (player II) geçtim. Klavye zımpara gibiydi bende yağladım. Şu an düzelmedi hâla öyle. Bend yaparken parmağımın klavyeye gelen tarafı resmen kaymıyor. Bu da bend ve vibrato gibi şeyleri çok zorlaştırıyor ve gitarın genel rahatlığını bozuyor. Her gitar böyle mi? Bazıları kullandıkça açılıyor demiş? Herkesin övdüğü rosewood bu mu yoksa😃
Klavyedeki ağaç çok kurumuş olabilir ve gözeneklerde kir de birikmiş olabilir. Klavyeyi 2000 zımpara ile pürüzsüz olana kadar zımparala, kuru bir bezle sildikten sonra tekrar yağla. Tuşe cok pürüzlü ise önce 1500 sonra 2000 ile de zımparalayabilirsin. Bu şekilde klavye gayet güzel pürüzsüz ve kaygan bir hale geliyor. Bir çok gitarımda bunu uyguladım ve güzel sonuç aldım.

Ben 2008'de sifir bir Ibanez RG370 aldim. Genc bir kardesime de 2020'de sifir bir Ibanez RG370 aldik.

Ikisi de rosewood klavyeliydi. 2008'de aldigim ilk gunden beri en kotu zamaninda 5-6 ayda bir bakim gormustur.

Basta iki rosewood'un alakasi yoktu. 2020'de aldigimiz kaymiyordu. Hatta "Ibanez kaliteyi cok dusurmus" demistik kendi aramizda.

Ilk hafta telleri sokup dadario'nun lemon oil ile klavyeyi yagladik. Daha telleri takmadan kupkuru oldu. 3-4 gun boyunca tel takmadik. Hergun bir defa yagladik (az miktarda yag ile) ve klavyeye masaj yaptik (saka olsun diye basladik gercek oldu, bilimsel bir karsiligi oldugunu sanmiyorum).

(fazla yaglamak da dogru degilmis ancak o zaman bunu dusunememistik)

Gitar baya guzel oldu. 5-6 ay sonra (1,5-2 ayda bir bakim gordu) iki gitar arasinda neredeyse fark kalmamisti.

Bende
Ben 2008'de sifir bir Ibanez RG370 aldim. Genc bir kardesime de 2020'de sifir bir Ibanez RG370 aldik.

Ikisi de rosewood klavyeliydi. 2008'de aldigim ilk gunden beri en kotu zamaninda 5-6 ayda bir bakim gormustur.

Basta iki rosewood'un alakasi yoktu. 2020'de aldigimiz kaymiyordu. Hatta "Ibanez kaliteyi cok dusurmus" demistik kendi aramizda.

Ilk hafta telleri sokup dadario'nun lemon oil ile klavyeyi yagladik. Daha telleri takmadan kupkuru oldu. 3-4 gun boyunca tel takmadik. Hergun bir defa yagladik (az miktarda yag ile) ve klavyeye masaj yaptik (saka olsun diye basladik gercek oldu, bilimsel bir karsiligi oldugunu sanmiyorum).

(fazla yaglamak da dogru degilmis ancak o zaman bunu dusunememistik)

Gitar baya guzel oldu. 5-6 ay sonra (1,5-2 ayda bir bakim gordu) iki gitar arasinda neredeyse fark kalmamisti.
Bende bir çok yerde rosewood klavyenin zamanla açıldığını öğrendim. İleride konuya tekrardan dönerim.

Bende

Bende bir çok yerde rosewood klavyenin zamanla açıldığını öğrendim. İleride konuya tekrardan dönerim.
Bu sanırım sıfır gitarın depoda gemide vs kutu içinde havasız bekleyip zamanla klavyenin kurumasından oluyor. 1 2 gitarda başıma gelmişti, katır katırdı klavyesi. Limon yağı ve bir süre çaldıkça birkaç ay içinde güzel bir kondisyona geldi. Rosewood kalitesi de önemli.

Bir arkadaşımın aldığı classic series rosewood stratın ağacı da çok kuruydu hiç yağlanmamıştı sanırım yağ sürdükçe kendine geldi. Bunun dışında fret değişim videolarında görüyorum bazıları fretleri söktükten sonra rosewood gibi verniksiz ağaçlara pasta ile polisaj yapıyor yüzey daha parlak ve pürüzsüz hale geliyor. Fretler varken o iş yapılabilir mi bilmiyorum.

Geri