Ben ağacın tona olan etkisi tartışılabilir dedim, kesinlikle fark yoktur demedim ki ben de öyle düşünmüyorum zaten. Tartışalım.
Çok fazla gitar da çaldım, amfi de denedim.
Gözlemlediğim kadarıyla gitarlar arasında tonalite farkını yaratan en büyük fark skala uzunluğu. Ancak bu ağacın tona etkisi olmadığı anlamına gelmiyor tabii ki.
En basitinden standart seviyede bir Gibson Les Paul ve humbucker yüklü bir Fender Stratocaster düşünelim; iki uç gitar.
Gövde ağacından manyetiğine kadar zıt gitarlar ve tınıları gerçekten farklı. Benim düşünceme göre bu farkı yaratan en büyük etmen skalanın Gibson'da 24.75", Fender'de ise 25.5" olması. Çünkü tel gerildikçe ton da tizleşir.
Bu karşılaştırmayı bir de Gibson LP ve ESP Eclipse ile yapalım. Tek farkları manyetikleri ve sap/tuşe ağaç kombinasyonu. Ancak ben bu iki gitar arasında Fender'de olduğu kadar fark duyamıyorum. Çünkü ikisinin de skala uzunluğu aynı.
Bir de maun gövdeli, 25.5" skala uzunluğuna sahip ESP Horizon ve kızılağaç gövde dışında aynı özelliklere sahip Jackson SL2H'a bakalım. Tabii ki iki farklı gitar, iki farklı tat, kullanıcıya hissettirdikleri, çalımları, duyumları farklı ancak öyle ahım şahım bir fark yok. Bu farkın da manyetik ve diğer detaylardan kaynaklandığı düşünüyorum. En azından gözlemlediklerim bunlar.
Bu iş böyle video'yla falan olmaz.