Şehir Efsaneleri.....

herkesin bolca konuştuğu çoğu kez objektif olmayan geyiklere bir örnek....

There are several myths flying around about nitrocellulose lacquer guitar finishes. Many are simply inaccurate, others are outright false. I'll start with the worst ones.
1)"Nitro is made from wood so it allows the wood to breathe and resonate naturally, improving the tone." This statement is generally false. Nitrocellulose is made from cellulose, which is also what wood is made of. The manufacure of nitrocellulose rarely uses cellulse, or plant cell material, from trees, but rather cotton which is much more easily nitrated. But that's not the worst part of this statement. Saying Nitrocellulose allows wood to "breathe" because it's manufactured from similar raw material is about like saying you should be able to breathe water because it's 80% oxygen by weight and you breathe oxygen. Nitrocellulose lacquer paints were in fact developed by DuPont in the 1920's specifically NOT to breathe, but to be a sealant against the forces of nature for automotive applications.
I'm not saying Nitrocellulose Lacquer finishes aren't good finishes, and aren't good for a guitar's tone, but they DON'T allow the wood to "breathe". In fact, the wood in your guitar's body stopped "breathing" within hours of the tree being cut down; it's dead now.
2)"Nitro takes weeks or even months to properly cure." This statement is utterly false. Nitrocellulose lacquers do not cure, but are evaporative finishes, which no matter how long they have been solid can be redissolved in the original solvents. When something cures, it can no longer be dissolved in it's original solvents, like epoxy or concrete, although you may be able to dissolve it in acid. To test this, splash some lacquer thinner on your friend's mint 1957 Stratocaster. No don't: he'd probably sue you. Lacquers dry to the touch relatively quickly, but then take weeks, or even months to dry completely, leading to the misconception that they "cure".
3)"Nitro will improve the tone of your guitar." This statement is misleading. If you were to take that 80's polyester finished electric guitar and spray nitrocellulose lacquer on top of it, nothing will improve whatsoever. What makes nitro a good finish is that it is very thin, so it does less to get in the way of the natural vibrations of the wood, which imparts a more full tone than a thick polyester finish.
The fact is that Nitro is a good guitar finish, and it's what was used back in the 50's and 60's. From the early 70's in to the 90's thick polyester finishes were the norm, which do sound somewhat "dead" and "lifeless" when compared to older nitro finishes. The advantage that they had was that they were very durable and shiny. Most of today's better intruments use a very thin polyurethane finish that sounds much closer to an older nitro finish than the thick polyester finishes, while still being very durable.
The real truth is that the finish on an electric guitar will only play a very small role in the overall tone. The pickups, bridge, neck wood, neck thickness, nut material, body wood, body shape, string guage and the player himself will each have at least as much to do with the tone as the finish, if not considerably more. What's more is that it isn't what nitro is made of that makes it a good finish, it's just that it's very thin, especially when compared to it's direct replacement polyester and allows the guitar's body to resonate more, giving slightly more fullness and depth to the tone.
What's bad about nitrocellulose lacquers is that they are very toxic, and have in fact been outlawed for use as an automotive finish throughout most, if not all, of the United States even by auto refinishers for that reason. They are still legal as a furniture finish, and can be bought in many states for that purpose.
But there is nothing magical about Nitro. A thin acrylic lacquer finish will be basically indistinguishable from nitro except that it won't yellow and crack over time. Oil finishes such as linseed or tung oil will resonate just as much, if not more, and can be very beautiful espcially when used in conjunction with a stain. Thin modern polyurethane finishes do not hinder tone nearly as much as the older polyester finishes and are much, much more resitant to chipping and scratching than nitrocellulose, and in fact, when used on a guitar with a high quality neck and bridge, high quality pickups, etc ... will have a superior tone to a guitar with a nitro finish and a cheap neck, bridge and pickups.
 
En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş:
o da büyük bir yalan. satriani lafıydı sanırım 🙂 john mclaughlin falan söylese neyse lakin adam devamlı setup değiştirip bir dünya alet kullanıyor. ey satriani wah ve whammy olmasa ne yapardın be gülüm 🙂

Aslına bakarsan buna yalan denemez, iki gitarist tamamen aynı ekipmanla aynı ayarlarda arka arkaya aynı şeyi çalsalar bile tonlarında ciddi farklılıklar olacaktır.

Ama şunlar efsane:

1. Fender öncesi Jacksonlar çok daha iyiler.
2. Gitarlar yıllar içinde kurur, ağaç oturur.
3. Lambalı amfi şart.
4. Marshall çok iyi amfiler üretir.
5. Gibson ulaşılmaz kalitede, harika gitarlar üretir.
6. Epiphone alıp modifiye ederseniz Gibson kalitesine erişir.
7. Epi Custom, Gibson Studiodan iyidir.
8. Boost şarttır, prosesör bile boostlanır.
9. Full maun gitardan başka şeyle metal yapılmaz.
10. Kalın sap kötüdür.
11. Floyd Rose çok iğrenç bir şeydir.
12. Bolt on, Floyd Rose, Alder gitar falan sustaininizi öldürür.
13. Piyasa ölü.
14. Dolar tavan yaptı.
15. Pazarlık sünnettir.
 
Aslına bakarsan buna yalan denemez, iki gitarist tamamen aynı ekipmanla aynı ayarlarda arka arkaya aynı şeyi çalsalar bile tonlarında ciddi farklılıklar olacaktır.

tabiki de farklar olacaktır . hatta aynı kişinin farklı günlerdeki tuşesi bile değişebilir lakin genelde bu fritöz tayfasında " isteseniz yaparsınız , alet edevat önemli değil , biz de çok şey yapmıyoruz aslında " deyip 1000lerce dolarlık aletleri kullanma gibi bir durum vardır.
 
Ton olayını parmaktan kulağa kadar giden bir zincir olarak düşün. Parmak, tel, gitar, manyetik, devre, kablo, pedal, amfi, pedal, power amp, kablo, kabin diye gidiyor, gerekirse mikrofonlanıp daha da uzuyor. Burada şöyle bir durum var, sonuçta zincir en zayıf halkası kadar kuvvetli, ama o halkanın nerede olduğu da önemli. Bir halkanın çürük değil de diğerlerinden sadece biraz daha kötü olduğunu düşün, ton bu sırayla ilerlediği için o halkadan sonraki tüm elemanlar boşa çalışıyor olacaklar. Eğer amfin kötüyse iyi kabin asla tam performans veremeyecek. Manyetik kötüyse pedalla EQ ile falan toplayamayacaksın. Ama en en en başında, düzgün çalamıyorsan o ekipmanın en ufak önemi kalmayacak.
 
sevgili obican tam demek isteyip te diyemediklerimi söylemişsin.demek yanlız değilim....tuşe vs tabiki önemli.asıl ton vs için önce adam gibi çalacaksın sonrası zaten geliyor.....
 
Ton olayını parmaktan kulağa kadar giden bir zincir olarak düşün. Parmak, tel, gitar, manyetik, devre, kablo, pedal, amfi, pedal, power amp, kablo, kabin diye gidiyor, gerekirse mikrofonlanıp daha da uzuyor. Burada şöyle bir durum var, sonuçta zincir en zayıf halkası kadar kuvvetli, ama o halkanın nerede olduğu da önemli. Bir halkanın çürük değil de diğerlerinden sadece biraz daha kötü olduğunu düşün, ton bu sırayla ilerlediği için o halkadan sonraki tüm elemanlar boşa çalışıyor olacaklar. Eğer amfin kötüyse iyi kabin asla tam performans veremeyecek. Manyetik kötüyse pedalla EQ ile falan toplayamayacaksın. Ama en en en başında, düzgün çalamıyorsan o ekipmanın en ufak önemi kalmayacak.

dediklerin doğru ama gitar da kötüyse ses çıkışı aldığın ekipman da kötüyse istediğin kadar iyi çal pek bir sonuç çıkmaz.elektro gitara yeni başladığımda 10 wattlık yerli yağım bir as audio amfim vardı(drive tuşuna basınca bildiğin topraklama gürültüsünü yapıyordu sadece keza telleri neredeyse 1 cm havada vic gitarım. neden çoğu şeyi yapamadığımı ilk squier gitarımı aldıktan sonra anladım. şimdi satriani'nin "searching " şarkısını düşünelim boss ps5 ve digitech whammy I olmadan bu şarkıyı nasıl çalarız.yada vainin bad horsie şarksını yine bad horsie olmadan nasıl çalarız. keza artık prosesörlerle çalımda tuşe oldukça geri plana itilmekte.boss gt ve line 6 x serisini hatta zoomun en üst modellerini kullandım.istedikleri kadar iddia etsinler tuşe hassasiyeti hepsinde zayıf. ha süper tonlar kayıtlar yapılmaz mı yapılır. tuşe tabiki çok önemli ama bir kamyon alet kullanıp "tone is in the fingers" demek garip geliyor.misal sweep picking kötü gitarda hayatta yapılmaz güzel klavye ister. harmonikler güzel manyetikler yoksa çıkmaz çıksa bile duyulmaz v.s. şimdi çin malı gitarı 15 wattlık boston amfisi olan biri " abi bu ses nasıl çıkıyor " diye sorsa " tone is in the fingers" dersen başından sallamış olursun.
 
editto : bu yazdıklarımdan tuşe önemli değil anlamı çıkmasın. hele adam gibi çalmamak önemli değil anlamı hiç çıkmasın. gerçi yeni teknolojiyle midiyle bile bilgisayar başında inanılmaz sesler elde ediyorlar , zamanla belki gerçek gitarla kayıt yapılmayacak 🙂
 
O yapilanlarin alayini drive'i kapatip veya cok az acarak yapin, yapmaya calisin. Yaparsaniz zaten bad horsie kullaninca Vai olursunuz, whammy kullaninca Satriani olursunuz. (Hafif abarttim kabul) Bu gitaristler o pedallari makyajlamak ve sarkiyi ucurmak icin kullaniyorlar. Hicbiri cocukken half/full stack'lerle, signature/custom gitarlarla, set set pedallarla baslamadilar. Gidiyorlar baba bana bu gitari al diyorlar sonra oturup omurlerini adiyorlar. O yuzden pedal, amfisiz de zaten gitari kucaklarina aldiklarinda (klasik, akustik, elektrik) konusturuyorlar. Bu noktada bence olay ama asıl olarak "gitari guzel calabilmeyi" konusuyorsak beyin ve parmaklardadir. Ustte de dendigi gibi McLaughlin ayni zamanda akustik gitari da otturen bir gitaristtir. Ee hani nerde wah, nerde whammy, nerde amfi?
Yeteneginiz varsa uzerine gunde 3-5 saat calisin. Yetenegi olup da calisan herkes cok guzel calabilir. Bu isin sihri buyusu yok. (Ha bazi ozel yetenekler var Blackmore, Page, Malmsteen, Holdsworth vb. bunlar istisnai durumlar zaten.)
 
aynı şeyi söylüyoruz aslında . bir pat metheny ya da ali dimeola için bu daha geçerli ama genelde bu sözü satriani söylediği için hep bu örmek veriliyor. bu şarkıları da orjinalinde kullanılan ekipmanlar olmadan istediğiniz kadar sağlam tuşeyle çalın bir şey benzemeyeceğini düşünüyorum. şarkıyı süslemekse bu şarkı zaten komple süsten ibaret. genelde lesson videolarında veya kitaplarında alıştırmaları clean tonlarda ve efektsiz çalışılması gerektiği söylenir ve kesinlikle doğrudur. ama belli teknikler ve performanslar için belli aletlerin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum yani ton parmaklarınızdadır diye kestirip atılmayacak kadar. bazı zamanlar yayla gibi pedal boardla çift amfi kullandığım oldu. şu an tek pedal single kanal bir head amfi kullanıyorum . yani bunu söyleyip de her aleti edevatı kullandığım söylenemez 🙂 hem bence en büyük düşünce farklılığımız bu cümlede tondan mı bahsediliyor yoksa güzel gitar çalmaktan mı. bu röportajda yanlış hatırlamıyorsam satrianinin meşhur harmonikleri ve wah kullanma karakteri üzerine bir soru yöneltilmişti. zaten " tone " kelimesi kullanılmış. tuşesiz çalın aletiniz güzel olsun diye bir şey söylemiyorum. üstüne basa basa bu tür adamların soundunu yakalayabilmeniz için ton sadece parmaklardadır lafı yetersizdir diyorum , TONE is in the fingers 🙂
 
Evet burada ben "guzel calma" olarak farkli bir dala gectim. Ton olarak soyledigimiz sesin kalitesi, dedigin gibi iyi ekipmanlarla saglanabilecek bir hadise.
 

Geri
Üst