Ses kartından ses çıkışı almak için referans monitör önerisi

Focusrite ses kartı ve amplitube 5 kullanıyorum ancak kulaklıkla çalmaktan sıkıldım. Sesi biraz dışarı vermek istiyorum ve referans monitör araştırmaya başladım. Pasif ve aktif olarak ikiye ayrıldıklarını öğrendim, biraz daha araştırdım ancak pek anlayamadım. Ses kartına gitarı bağlıyorum amplitube5 uygulamasını açıyorum ve çalmaya başlıyorum. Pasif monitör işimi görecekse fiyat açısından onu almayı düşünüyorum.

Pasif monitör, power amfiye sahipseniz kullanabilirsiniz. Diğer türlü ses kartına direkt olarak bağlanmaz.
Eğer amacınız gitar çalmak ise Referans monitörü şart değil. Bu monitörlerin gitar sesini güzelleştirmek ve iyi duyurmak gibi bir amaçları yoktur. Boşa para harcamayın. Multimedya hoparlör kullanabilirsiniz.

multimedya hoparlör günü kurtarmak için iş görür en iyi ihtimalle... iyi bir monitor tercih edilmeli

aktif kendinden gücü olan, pasif sürmek için bir amfiye ihtiyaç olan demek... ses kartı ile aktif kullanılır

fiyat ve seçenekler sınırsız... bütçe belirlemekte fayda var... nokta atış tavsiye vermeyi sevmem ama türlü prosesörle keyifle kullandığım IK MTM (çift) adını yazmış olayım

Bütçe ve beklenti çok önemli. 5-6 bin Tl den başlıyor ve ucu çok açık. Odanın büyüklüğüne göre seçim yapabilirsiniz. Ayrıca FrFr speakerlara da bakabilirsiniz mix-mastering işlerine girmeyecekseniz (headrush frfr 108 gibi)

Gitardan prosesore ya da ses kartına sinyal gider. Sonra bu sinyal yazılımla işlenir ve dışarı verilir. Bu sesi duymak için kullandığınız hoparlör eğer referans monitörü ise yazılımın işlediği sesi olduğu gibi alırsınız. Ton üzerinde yaptığınız oynamalara karşılık bulursunuz. Eğer rastgele bir hoparlör bağlarsanız bu hoparlör gelen sinyali işler ve çıkan sese kendi karakterini katar. Bu işin mantığı bu. Kimseyi ikna etme gibi bir derdim yok kusura bakmayın. Gidip sunny marka kulaklık alıp kullanın beni ilgilendirmiyor 🙂

ilk ses kartımı aldığımda PC de Logitech'in 2+1 bir ses sistemini kullanıyordum. Gitar ve midi keyboard çalıyordum. Hacimsiz, karaktersiz bir sound alıyordum. Referans monitöre geçince aradaki farkı anladım. Multi media sistemler müzik dinlemek için geliştirilmiş bence de....

Eğer rastgele bir hoparlör bağlarsanız bu hoparlör gelen sinyali işler ve çıkan sese kendi karakterini katar.
Bu sesi duymak için kullandığınız hoparlör eğer referans monitörü ise yazılımın işlediği sesi olduğu gibi alırsınız.
Amacı gitar güzelleştirmek olan monitör kataloğu / tanıtımı paylaşamadınız elbette. Neyse...

O Karakter, referans monitöründe de olur 🙂
İkisi arasındaki fark; Multimedia monitörler Flat EQ ya sahip değildir. Eğer monitörü gitar çalma amacıyla kullanacaksanız; bunun bir önemi yoktur, misal; bassları yüksek duyuyorsanız kısarsınız 🙂 Tıpkı prossesörü bir amfiye girdiğinizde aşırı gelen frekansları kısıp/ açtığınız gibi...

Amacınız Kayıt yapmaksa iş değişir.

Son düzenleme:
multimedia demeyelim de bookshelf hoparlorler tercih edilebilir. multimedia cok belli amacli amacli oldugu icin sadece frekans tepkisiyle farkli degil, harmonic distorsiyonlari, headroomlari, yapildigi malzemeye kadar pek cok negatifiyle cok zorda kalinmadikca tercih edilmemeli enstruman icin hatta keyifle muzik dinlemek icin bile. cogu detayi gormezden gelecek, bazilarini ise abartacaktir yapisi geregi, bunu da gitar calarken istemeyiz. en azindan ilk kismini eq ile kurtarmak mumkun deil, ikinci kisim ise bilgi ve tecrube gerektirir. bookshelf icin evet eq ile ayarlanip kullanilmasi olasi. butce dusukse aktif edifier r1280, mr4 gibi bir model veya audio engine, kanto gibi markalara bakilabilir. anlamli mi referans yerine derseniz, kabul edilebiulir alt seyiye bir bookshelfi ben ucuz referansa tercih ederim sahsen.

Sıradan hoparlörden kaliteli ses alazsanız,(kaliteli ses = tümses frekanslarından eşit anlaşılır birbirini bozmayan ses duymak) . monitör hoparlörün sargısından kabin malzemesine kadar tasarım amacı budur. aynı hoparlör sistemini kabininden çıkarıp plastik kutuya koyun o artık monitör olamaz. Sonra gitardan niye hışırtı var, tel gıcırtım kötü çıkmış, yüksek notalarda bozukluk var manyetik mi kaymış diye döner durursunuz. radyo kalitesi yeter diyorsanız sizin tercihiniz ama doğrusu bu değil. hoparlörünüz aktif olmazsa ses duyamazsınız. uyduruk bir masaüstü hoparlörde besleme ve amp devresinin kalitesizliği bu yukarıdaki unsurları birkaç kez daha kötüleştirecektir. sonra gitarın sesi bozuk çıkıyor diye yeni bir başlık açmayın ...

D
multimedia demeyelim de bookshelf hoparlorler tercih edilebilir. multimedia cok belli amacli amacli oldugu icin sadece frekans tepkisiyle farkli degil, harmonic distorsiyonlari, headroomlari, yapildigi malzemeye kadar pek cok negatifiyle cok zorda kalinmadikca tercih edilmemeli enstruman icin hatta keyifle muzik dinlemek icin bile. cogu detayi gormezden gelecek, bazilarini ise abartacaktir yapisi geregi, bunu da gitar calarken istemeyiz. en azindan ilk kismini eq ile kurtarmak mumkun deil, ikinci kisim ise bilgi ve tecrube gerektirir. bookshelf icin evet eq ile ayarlanip kullanilmasi olasi. butce dusukse aktif edifier r1280, mr4 gibi bir model veya audio engine, kanto gibi markalara bakilabilir. anlamli mi referans yerine derseniz, kabul edilebiulir alt seyiye bir bookshelfi ben ucuz referansa tercih ederim sahsen.
Merhaba bende ur mk ses kartindan kayit yapiyorum sadece kaydettiğim sesi disaridan dinlemek amaçli almak istiyorum yorumunuzu okudumda acaba edifier x600 işimi görür mü inanılmaz bi kalitede olmasına gerek yok

D
Merhaba bende ur mk ses kartindan kayit yapiyorum dışarıya aktarılan kayitla değilde ses kartından direkt gitarla kaydettiğim sesi disaridan dinlemek amaçli almak istiyorum yorumunuzu okudumda acaba edifier x600 işimi görür mü inanılmaz bi kalitede olmasına gerek yok butcemi yukseltebilirimde ama amator yapiyorum midi falanda alacagim acaba bi onerire bulunabilir misiniz

Geri