Arkadaşlar foruma yeni katıldım..ve gezinirken bu forum başlığını gördüm..ayağımın tozuyla yardımcı oliyim dedim...
çoğu arkadaş ses izolasyonu (ses yalıtımı) ile akustik'i (kabaca ses bilimi) birbirine karıştırmakta...halbuki bu iki olgu bambaşka dır...örneğin bir stüdyo hazırlanırken 2 aşamalı olarak hazırlanır..önce 6 yüzünde de (tavan döşeme duvarlar) gerekli ses geçiş kaybı değerleri sağlanmalıdır(sound transmission loss)..böylece hem içerden dışarı ses geçişi hem de dışarıdan içeri ses geçişi önlenmiş olur..yalnız sadece hava doğuşumlu sesi (airborne sound) izole etmek yetmez..aynı zamanda stüdyo içinde kullanılan malzemelerin birbiryle teması da kauçuk veya mantar bazlı ama kompozit(içinde daha yüzlerce alaşım ve karışım olan ) malzemeler kullanılarak önlenmeli böylece malzemelerin ve bunun sonucunda da hacmin rezonansa(kabaca frekans örtümesi) girmesi önlenmelidir...bas seslerin soğrulması(absorbtion) her zaman tiz seslere(yüksek frekanslı) göre daha zordur..dikkat ederseniz stüdyoya girmek için beklerken stüdyodan gelen bass gitar ve bateriyi biraz da olsa duyarsınız..çünkü bas seslerin(düşük frekanslı) havada meydana getirdiği basınç daha fazla olduğundan ve dalga boyu da daha büyük olduğundan duvar elemanını daha rahat titreştirir..titreşen duvar kaynak haline gelerek (sesin oluşması titreşimin bir sonucudur) kendisi ses dalgaları yayınlar..bu yüzden tüm duvar tavan döşeme elemanlarının da cidar titreşiminin önlenmesi gerekir.
ince seslerin enerjisi ise dalgaboyları bas seslere göre çok daha az olduğu için bu elemanları titreştirmesi daha zordur..ses izolasyonu için kullanılan malzemelerde her malzemenin akustik için kullanılan frekans değerlerinde davranış biçimlerinin verilmesi gerekir(frequency reponse)...tek bir değer veren malzemelere inanmayın(ör: 68db ses geçiş kaybı sağlıyoruz gibi)..bu yalan arkadaşlar..çünkü hacmin işlevine göre seçilen malzemenin her frekansda gösterdiği değer farklı olabilir..kimi yüksek frekanslardaki seslerin geçişinde rol oynarken düşük frekanslarda bir sonuç vermemektedir..
2.bir konu ise akustik önlemlerdir..bu konu ise (stüdyoyu örneklemeye devam ediyorum) gerekli ses izolasyonu hacim içinde sağlandıktan sonra,hacim içerisindeki sesi, insan kulağının en iyi şekilde duyabileceği ve hi fidelity(aslına uygun) şekilde kayıt edilebileceği tarzda dağılımını sağlamaktır.yani hacim içinde YANSIŞIM SÜRESİ NİN(reverbration time,halk ağzıyla echo)) istenilen aralık da olmasına çalışılmasıdır.(her hacmin işlevine göre istenilen yansısşım süreleri farklı değerlerdedir)bunun için de kimi frekanslar yutulup(absorbtion) kimileri yansıtılır.ince ve kalın sesler için yutulma farklı şekillerde sağlanır..ince sesler daha çok gözenekli (kabaca :camyünü,taşyünü,kumaş,perde) tarzı malzemelerle yutulurken,bas sesler titreşen levha lar dediğimiz (kabaca:alçıpan,çeşitli ahşap levhalar,vb...) malzemelerle yutulur..gerektiğinde iki tip malzeme bir arada kullanılarak da uygulamalar yapıyoruz...
Sonuç olarak:hacim içindeki seslerin bazı arkadaşların dediği gibi tümünün yutulması mümkün değildir.(sadece belli sayıdaki özel olarak hazırlanmış odalarda hacim içerisindeki ses düzeyi(fon gürültüsü) 0db olacak şekilde yutulabilir).zaten akustikte istenilen de bu olamaz ..çünkü reverberasyon sesi zenginleştirir..yani aranılan bir durumdur....
Daha yazacak çok şey var ama umarım izolasyon ile akustik arasındaki farkı anlatabilmişimdir... Ben yüksek lisansımı bu dalda yapıyorum...artı ses ve gürültü kontrolü firmasında çalışıyorum..o yüzden okuduklarınız sallama değildir merak etmeyin🙂