Sifir (ham) Govde Boyama

Merhabalar,
Bir suredir kafamda bir gitar toplamak vardi. Aradigim kombinasyonu hazir urunlerde bulamiyordum. Hazir urun alip modifiye etmeyi de baya arastirdim ancak oradan da cikar yol bulamadim.

Istedigim govdeyi uretebilecek birini buldum. Fiyat da guzel. Ancak boyasiz fiyati guzel. Boyali fiyati butcemi asiyor.

Boya isinden cok cekiniyorum ama yine de foruma sormak istedim. Ben bu govdeyi ham olarak alip kendim boyamaya kalksam olur mu? Mustakil bir ortamda yasiyorum, bahcem var. Boya icin ayirdigim bir cadirim var. Zimpara makinem var. Kompresorum yok ama alabilirim. Alet alettir, baska projelerde de kullanirim.

Ham govdede de zimpara sureclerini yapmam gerekli mi yoksa direkt astar, boya, vernik sirasiyla mi gitmem gerek? (sacma bir soru olduysa ozur dilerim, boya deneyimim yok)

Kabaca aklimdaki gitardan bahsedeyim, belki beni "kendin yap" projesindeki boya isinden kurtarabilecek bir fikir gelir.

Olmazsa olmazlarim:
Kasa tipi:
Tele olmasin yeter (pickguardsiz olacak, rear routed yani arkadan oyulmus diye geciyor sanirim)
Manyetik konfigrasyonu:
HS dizilim (bridge humbucker, neck single olmali ve middle yuvasi dahi olmamali)
Kopru:
Kilitli ust esigi olan floyd-rose olmasin yeter. (sabit kopru olur, string-thru olur, vintage tremolo olur fark etmez)
Govde Agaci:
Alder (yoksa Harley Benton'da Guitar MAX Fusion Signature WN diye Nyatoh govde Walnut veneer kapak bir model var ama hic bilmedigim agaclar, yillardir alder kullaniyorum, alder ile devam edeyim istiyorum)

Gitar boyayabildiğini düşünen nice kişinin işlerini incelediğimde ve hatta kendi gitarlarımı boyattığımda hep portakal kabuğu durumuna denk geldim. Fazlasıyla amatör ve heyecansız sonuçlarla karşılaştım. İş öğrenme, birçok defa yapabilme isteği varsa, bahsettiğiniz ortama yatırım yapılabilir. Sadece, sıcaklığı ve tozu kontrol edebilmeye yönelik müdahaleler istiyor gibi duruyor. Ancak ilk denemenizde iyi işçilikli bir fabrika ürünü kalitesinde sonuç alınabileceğini pek düşünmüyorum. Belki öncesinde ufak tahta parçalarıyla başlayıp, düz yüzeylerde deneyim kazanmak, sonrasında çeşitli kıvrımlarda bunları denemek gibi adım adım ilerlenecek bir yol tercih edilebilir.

Eğer tek seferlik bir işse; TR Custom Paint'e işi emanet edip gözünüz kapalı hareket edebilirsiniz. Muhakkak işini Ömer abi kadar iyi yapan vardır ama ben henüz tecrübe etmedim. Masrafınız da, kendiniz yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız ekipmanların bi tık yukarısında kalır bence.

Gitar boyayabildiğini düşünen nice kişinin işlerini incelediğimde ve hatta kendi gitarlarımı boyattığımda hep portakal kabuğu durumuna denk geldim. Fazlasıyla amatör ve heyecansız sonuçlarla karşılaştım. İş öğrenme, birçok defa yapabilme isteği varsa, bahsettiğiniz ortama yatırım yapılabilir. Sadece, sıcaklığı ve tozu kontrol edebilmeye yönelik müdahaleler istiyor gibi duruyor. Ancak ilk denemenizde iyi işçilikli bir fabrika ürünü kalitesinde sonuç alınabileceğini pek düşünmüyorum. Belki öncesinde ufak tahta parçalarıyla başlayıp, düz yüzeylerde deneyim kazanmak, sonrasında çeşitli kıvrımlarda bunları denemek gibi adım adım ilerlenecek bir yol tercih edilebilir.

Eğer tek seferlik bir işse; TR Custom Paint'e işi emanet edip gözünüz kapalı hareket edebilirsiniz. Muhakkak işini Ömer abi kadar iyi yapan vardır ama ben henüz tecrübe etmedim. Masrafınız da, kendiniz yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız ekipmanların bi tık yukarısında kalır bence.
Cevap icin cok tesekkurler, Turkiye'de degilim. 8-10 ayda bir gelip 8-10 gun kalabiliyorum ancak.

Turkiye'ye gelene kadar boyasiz kullanip, gelirken getirip orada boyatmayi dusundum ancak muhtemelen 8-10 gun yetmeyecektir boya operasyonuna.

Bir de kimle konussam Turkiye'de fiyatlarin kontrolsuz arttigindan bahsediyor. Dumduz bir govdeyi dumduz beyaza boyatmak istesem kimbilir ne kadar odemem gerekir...

Gitarı klasik sprey ile boyarken karşılaşacağın şeyleri videoda anlattım. Gövdeyi asarak yada neck pocket kısmından dönen bir düzeneğe bağlayarak boyamak daha doğru olacaktır.
Daha sonra bu gitarın boyasını komple söküp, ahşap hobi boyası ile tekrar boyadım. O zamanlar Solomusic şu boyalardan getirmemişti, olsaydı alıp bu tip "dye" tipi boya ile boyardım https://www.solomusicankara.com/nitorlack-nitoraqua-easy-paint-honey-stain-renklendirici-250ml
Bez ile (dilerseniz sulandırarak) katmanlar halinde sürüyorsunuz.

Bence sıkıntısız evde olacak en iyi sonucu bu tip ürünlerle alırsın. Yukarıda @blackfriday666 dediği gibi temiz işçilikle ev ortamında boyaman neredeyse imkansız.

Son düzenleme:
Kabaca ham gövdeyi çok iyi zımparalamak, somra astar boya, tekrar ince zımpara gerekirse tekrar astar, zımpara, ardından boyanacak renge boyamak ve tekrar çok ince zımpara tekrar boya zımpara, ardından vernik ve zımpara ve cila.
Gördüğünüz gibi pürüzsüz ve düzgün bir boyama için defalarca boya ve zımpara yapılması gerekiyor. Bizde iş aceleyle yapıldığı için sonuçlar tatmin edici olmuyor. Piyasada binlerce boyası sökülmüş, tekrar boyanıp berbat edilmiş gitar var. Hiç boyanmasa vuruğu ve çiziğiyle daha seksi olacakken.. Yukarıda söylendiği gibi önce tahta parçalarında boya ve zımpara işlerinde deneyim kazanmak mantıklı bir hareket olur.

7-10 bin arası oluyor genelde boyatma fiyatları. Ciddi emek, tecrübe ve bütçe isteyen bir iş ve ilk seferde kusursuz iş çıkarma ihtimaliniz çok düşük. Yani malzemeye vereceğiniz parayı profesyonel birine verin bence. Diğer türlü hem paranız gider hem de kötü bir boya işiyle kalırsınız.

Gitarı klasik sprey ile boyarken karşılaşacağın şeyleri videoda anlattım. Gövdeyi asarak yada neck pocket kısmından dönen bir düzeneğe bağlayarak boyamak daha doğru olacaktır.
Daha sonra bu gitarın boyasını komple söküp, ahşap hobi boyası ile tekrar boyadım. O zamanlar Solomusic şu boyalardan getirmemişti, olsaydı alıp bu tip "dye" tipi boya ile boyardım https://www.solomusicankara.com/nitorlack-nitoraqua-easy-paint-honey-stain-renklendirici-250ml
Bez ile (dilerseniz sulandırarak) katmanlar halinde sürüyorsunuz.

Bence sıkıntısız evde olacak en iyi sonucu bu tip ürünlerle alırsın. Yukarıda @blackfriday666 dediği gibi temiz işçilikle ev ortamında boyaman neredeyse imkansız.

Videoyu izledim, cok tesekkurler. Bahcede bu ise ayirabilecegim cadirim var. Ruzgardan korunabilirim.

Spreyi dik tutmaya dikkat edebilirim.

Acelem yok. Bir ay icinde ara ara (zaman buldukca) calisabilirim.

Sap yuvasindan vidalayip kendi kendine donem bir sistem yapabilirim diye dusunuyorum. (Tahta iskelet ve sarjli tornavida ile)

Tam “ben bu isi yapamam” diyip pes edecekken video bir umut oldu.

Benim elimde de atıl durumda 4-5 tane boyalık gitar var. Hatta 6-7 oldu. Bugün kargodan bir tane daha geldi.
Kırık sap onarmak, ağaç işleri benim için çok kolay ama bu boya işi bambaşka. El yatkınlığı ve tecrübe gerektiriyor. Öncelikle hangi teknikle nasıl boyayacağınıza karar verin. Boya tabancası mı, sprey mi? Bu ikisi daha az hata yaptırır. Diğerleriyle uğraşmayın bile. Çok gitar boyayacaksanız, boya tabancası ve kompresör daha ekonomik olur. Ama 2-3 gitar için sprey uygun. Ama dediğim gibi direkt gitar üzerinde denemeyin. Tecrübe kazanmanız gerekli. Sprey püskürtme memesinde birikip damlayacak 1 damla yada pütürlü bir püskürtme baştan emek vermenizi gerektirir.

Geri