Stratocaster tasarımının yasaklanması 2026

Bugün aşağıya bırakacağım videoyu gördüm. Anladığım kadarıyla Fender, Çinli bir gitar üreticisine açtığı dava dolayısıyla böyle bir hak elde etmiş. Avrupa Birliği dahil birçok ülkeyi kapsayan bir yasak söz konusu. Etkilenen markalar arasında sadece ucuz Çin markaları yok; ESP, Suhr ve Schecter gibi markalar da dahil. Garip..

Normalde fikri mülkiyet tarzındaki yasakları sevmem ama bu büyük sermayelerin yaptığı birebir kopya olayı da entelektüel tembellik. Sapı samandan ayırabildikleri sürece bence olumlu bir gelişme, ufakta olsa son kullanıcıyı olumlu yönde etkiler bence.

Böyle bir hukuki hamleyi şimdi yapmasının nedeninin bana göre Fender markasının sırf marka ismi nedeniyle hiçbir numarası olmayan ortalama gitarları aşırı pahalıya satmaları yüzünden insanların aynı görünüme sahip fenderin 3 te 1 i fiyatına çok çok daha performanslı gitarlara erişiminin yaygınlaşması olduğunu düşünüyorum. Bütün dünya buna uyandı. Fender ve hatta Gibson sadece marka değerine abanmış durumda. Etiket satıyorlar. Gitaristler bundan artık aşırı rahatsız. Bıktı herkes. Farklı markaların çok daha uyguna aynı modelleri üretmesi, kullanıcıların yüksek memnuniyeti muhtemelen Fenderin satışlarını çok etkilemiş olacak ki strat tasarımını başka kimseye kullandırmayarak Strat Gitar kullanıcılarını konsolide ederek çözüm üretmeye çalışıyor. Kaldı ki pahalı markalar da öne geçti. Son dönemlerde Musicman, Suhr ve Prs fender stratı resmen dümdüz ediyor diyebilirim.

Fenderin dava ettiği marka ne bilmiyorum ama Sire Lary Carlton ise eğerr hiç şaşırmam. 3 kuruşa Fender Strat tokatlıyor adamlar.

Fender markasının sırf marka ismi nedeniyle hiçbir numarası olmayan ortalama gitarları aşırı pahalıya satmaları yüzünden
Musicman, Suhr ve Prs fender stratı resmen dümdüz ediyor diyebilirim.

İronik. "-hiç bir numarası olmayan o gitarlar" Rock tarihi ile anılıyor.
Fiyatın abartılı olması 3. dünya ülkelerinin vergi politikaları ve bizdeki gibi marka distribitörlerin aç gözlülüğü sayesinde. Avrupa da, USA da, Shur yanında bir Fender e "- pahalı" demeniz çok mümkün değildir.

Sire Lary Carlton ise eğerr hiç şaşırmam. 3 kuruşa Fender Strat tokatlıyor adamlar.
Kesin öyledir. 🙂

Son düzenleme:
İronik. "-hiç bir numarası olmayan o gitarlar" Rock tarihi ile anılıyor.
Fiyatın abartılı olması 3. dünya ülkelerinin vergi politikaları ve bizdeki gibi marka distribitörlerin aç gözlülüğü sayesinde. Avrupa da, USA da, Shur yanında bir Fender e "- pahalı" demeniz çok mümkün değildir.

Kesin öyledir. 🙂
Fender kendi anavatanında da fiyat/kalite oranıyla ciddi şekilde eleştiriliyor. Buna Gibson da eklendi bu arada. 3. Dünya ülkeleri goygoyuyla açıklanacak bir durum değil bu. Suhr vb işçilik ve malzeme olarak çok daha üst düzey olduğu için elbette pahalı ama itiraz almıyor bu konuda çok fazla.

Fender strat bir kilometre taşıydı o gitar şekli halen dünyanın en popüleri. Ama böyle olduğu için düşük kalite, yüksek fiyat hakkı elde ettiğini bilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum.

Bir noktadan sonra Fender ismine para verildiği gerçeğini kabul etmek istemeyen buyursun etmesin benim umurumda değil şahsen.

Geri