Ts9 U Ts808 E Dönüştürmek

Bu sayfadaki bilgilerle rahatlıkla elinizdeki ts9 u 808 yapabilirsiniz. Arasındaki farklar çok değildir. Sadece 2 adet direnç değişir. Ts9 u 808 yapmak için gereken malzemeler 100 ohm luk ve 10k ohm luk dirençtir. Birde tornavida
ts9_808_01.jpg


ts9_808_02.jpg


Yukarıdaki resimde sağ tarafta ts808 in sol tarafta ts9 un plaketlerinin alttan görünüşü var. Resimde dikkat ederseniz sadece adaptör girişleri değişik. İki pedal için kullanılan plaketler tamamen aynı. ts808 olunca plakette sağda olan adaptör girişi ts9 olunca solda olan adaptör girişi monte edilmiş durumda. Boşta kalan yerlere dikkat edin lütfen

ts9_808_04.jpg


Farklı olan dirençleri yuvarlak içine aldım.

ts9_808_03.jpg


Yukarıdaki resimde ts808 in farklı dirençleri gözüküyor. En önemli dirençler 10k ohm ve 100 ohm olanlar. TS 9 da 10k ohm yerine 100k ohm var. 100 ohm yerine 470 ohm var. ts9 daki 470 ohm u 100 ohm , 100k ohm uda 10k ohm yaparsanız artık ts808 iniz var demektir. 🙂 Bu iki direnç pedalın çıkış buffer ındadır. Tonu o kadar çok etkiliyecek dirençler değildir. Ama nedense bu iki pedalın tonunun farklı olduğu düşünülür ben katılmıyorum. Aslında pedalın çıkış empedansı değişir. Buda bir sonraki pedalı etkiler çünkü onun giriş empedansını düşürür. Giriş empedansı düşen pedal da bir drive pedalı ise otomatikman normal haline göre biraz daha sertliği düşer.
56k olan direnç son ts9 larda 39k dır. Yalnız eski ts9 larda 808 de olduğu gibi 56k ohm dur. Eğer bu işlemleri ts9'unuza uyguluyorsanız 39k olup olmadığını kontrol edin eğer 56k ise değiştirmeyin gerek yok. Bu dirençte tona tam olarak etki etmez pedalın elektronik bypass devresinde etkilidir.

ts9_808_05.jpg


Bu iki pedal arsındaki en önemli fark bence adaptör girişleri.
 
lambalı bi amfiyi alıyosun, önüne bundan koyuyosun. iki şey var temelde yapabileceğin. biri amfiden clean tonu açıp bundan drive ı vermek. öteki amfiden drive ı açıp bundan drive ı kısıp level ı köklemek. ikisi de farklı tatlar.

transistörlü amfiyle deneyince "e ee ne gerek var" dersin büyük ihtimalle, amfinin modeline de bağlı tabi bu. bende overdrive/distortion var boss. triac in drivelarını boostlamak için kullanmıştım bi ara, eh işte bi sonuç üretiyodu. yani yerine al daha sert bi pedal kullan, gt2 falan, çözsün olayı. sonra lambalı bi amfiye geçtim(peavey bravo 112) onunla bi daha denedim yukarıda yazdığım iki şeyi. alakası yok transistörlü bir amfinin gösterdiği tepkiyle ve yapay sonuçla. hakikaten "tube screamer" "super overdrive" ismini hakediyor bu pedallar 🙂
 
umarım bir gün digitech rp 100ü POD XT LİVE'a dönüştürmek gibi bir başlıkta olurda benimde yüzüm güler.😀 şaka bir yana teşekkürler.
 
Sinirlenir, abartmayın ulan diyerek el kol hareketi yapabilir. 😛

(Zaten tüplü amfi bulamayan bizlerin sıkça yaptığı bi şey bu... Pedal elinden geleni yapar :mrgreen: ama bi tüplü amfide kullanmak gibi olmaz tabi...)
 
boostlayacğaın pedala bağlı ama pek de iyi olmuyor genelde. yani tatmin olursun belki, triac ı boostluyodum ben od-3 le eh fena olmuyodu işe yarıyodu en azından. ama lambalı amfinin vereceği tepkiyle kıyaslayınca resmen alakasız diyosun.
 
Ts9 ile Ts808 arasında teorik olarak çıkışında bulunan iki adet drençten başka farkının olmaması doğrudur ama birincisi bu iki pedal arasında ton farkı vardır ve bu farkın birinci nedeni Bu iki drencin karbon kompozit olmasıdır ikinci nedeni ise kullanılan opamp entegrenin (jrc 4558) o yıllardaki üretiminin iç yapısının bugünkülerden daha farklı olmasıdır. Hatta 808 mod yapmak için bu eski seri numaralı 4558 entegreler ve kompozit drençler yabancı diy pedal sitelerinde satılmaktadır.
 
shakti demiş ki:
Ts9 ile Ts808 arasında teorik olarak çıkışında bulunan iki adet drençten başka farkının olmaması doğrudur ama birincisi bu iki pedal arasında ton farkı vardır ve bu farkın birinci nedeni Bu iki drencin karbon kompozit olmasıdır ikinci nedeni ise kullanılan opamp entegrenin (jrc 4558) o yıllardaki üretiminin iç yapısının bugünkülerden daha farklı olmasıdır. Hatta 808 mod yapmak için bu eski seri numaralı 4558 entegreler ve kompozit drençler yabancı diy pedal sitelerinde satılmaktadır.

Ne yazıkki karbon kompanent direnç diye bir durum söz konusu değil. Resimde gayet açık görünüyor. Dirençler sıradan direnç. Zaten direncin türünün değişmesi sesi etkiler diye birşey söylemek doğru olmaz. (bu iki direnç için)Ki türden öteye değer bile tonu değiştirmez çünkü sinyal işlenmiş. Pedalda EQ katı veya Drive bölümündeki dirençler olsa tabiki değere göre rahatlıkla anlaşılır değişimler olur. Bu iki direnç çıkış buffer katında ve sonunda.
4558 de bir değişiklik oldu demekte yanlış. Çünkü olmadı. Daha yüksek voltaj veya daha yüksek ısıya dayanıklı versiyonları çıktı ama içindeki devre değişmedi.
Bu başlığı açmamın sebebi insanlar boşuna 808 e fazla para vermesin. Ki gerçektende emin olun hiç gerek yok.
 
halilpazarlama demiş ki:
http://www.youtube.com/watch?v=gecKZAlwFtM

bu videodaki ts9 silver modun olayı nedir.analogmanın sitesinde 808 mod olarak geçiyor.bilgisi olan varmı.Standart ts9dan veya 808 den ne gibi bir farklılığı var.

sen ds-1 den vazgeç diye insanlar silver modu geliştirdi işte sonunda 😀
 
halilpazarlama demiş ki:
http://www.youtube.com/watch?v=gecKZAlwFtM

bu videodaki ts9 silver modun olayı nedir.analogmanın sitesinde 808 mod olarak geçiyor.bilgisi olan varmı.Standart ts9dan veya 808 den ne gibi bir farklılığı var.

Analogman 808 modunu biliyorum. Bence stock halinden çok az bir fark oluyor. 808 ile alakası yok bu arada. Sadece çıkıştaki benzer dirençleri 808 değerinde kullanmış. Yani teorik olarak benzerlik yaratmış ama pratik olarak alakası yok. Ds-1 de en çok ilgi gören mod benimki açıkçası. Çok insana keeleyultramod yada anaogman808modu yaptım. Daha sonra benim modla değiştirdik.
 
Bu konuyu fazla uzatmak istemiyorum. Dünyada bu işle uğraşan müzisyen ve elektronik bilgisi olup Ali arkadaşımız gibi düşünen arkadaşlarda var. Elektronikte teorik olarak bazı şeyler ispatlarsınız ama elektronik biliminin içinde fizik konusu da var, yani olay sadece basit olarak devrenin çalışma prensibi, ve belli hesapların sonucuna dayanmıyor. Kondansatörler bile aynı işi yaptıkları halde bazı yerlerde tn. bazı yerlerde mylar bazı yerlerde polyester kullanılıyor. Örneğin kaliteli hiçbir pedalın içinde polyester cap. göremessiniz. Ve aynı zamanda kaliteli lambalı bir anfinin içinde de o bir şey fark etmez dediğiniz karbon kompozit drençleri görürsünüz. 808 pedalın ilk yıllarındaki üretimlerinde bu drençler vardı, bugünkü reissue larda yok. Bu drençlerle ilgili nasa'nın bir araştırması var ve sonuçlarından bir bölümünde şöyle der, bu drençlerde elektron iletimi daha dağınık olduğu için bir miktar gürültü yaratırlar. İşte belki bizim kulağımızın hoşuna giden bu gürültüdür. Pedalın çıkışında bulunan bu drençler bir filtrasyon sağlar. Her ne kadar teorik olarak bir fark duyumaması gerekse de bu fark duyuluyor, ha tabi bazı müzisyenler blues breaker ile ts9 arasındaki farkı da duyamayabiliyorlar ama hassas kulaklar küçük farkları duyabiliyor. Bir ara eski tip jrc 4558 ler ile yenilerinin iç yapılarının farkını da araştırıp burada paylaşacağım. Batıda (Amerika gibi) blues müzik ile uğraşan çok gitarist varken ne yazıkki ülkemizde bu oran maalesef çok düşük o yüzden de bu tip tartışmalar çok daha olması gerekirken sadece bir tane forumun bir kaç cevabında oluyor. Gönül isterdi ki çok müzisyen ilgilensin ve deneyimlerini paylaşsın. Benim deneyimim eski ts 808 lerin sound'unun farklı olduğu ama bunu tekrar yaratmanın da mümkün olduğudur.

Son olarak ingilizcesi olan arkadaşlar bu konularda tartışmaların olduğu onlarca forumdan bir tanesi olan aşağıdaki linki tıklayarak biraz daha bilgi sahibi olabilirler.

http://www.tdpri.com/forum/stomp-box/76436-jrc4558-myths.html
 
Dostum çok üzgünüm buna ben put perestlik diyorum. Eskisi daha iyidi gibi görüşlere katılmıyorum. Hatta şu an Ts9 larda yapılan sabotajıda göz ardı etmemek lazım. Bu iki pedalı yan yana koyup fark var zannedebilirsiniz. Çünkü son üretim ts9 larda entegre 4558 değil. Resmen fark olsun diye entegre sabote edilmiş. Bir çok forumda bir çok akıl almaz muhabbetler dönüyor. Bu benim adıma gerçekleri değiştirmiyor. Knob değiştirerek ton değişiceğini düşünen arkadaşlarda var aynı forum sitelerinde.
Ben elektronik mezunuyum ve bu konuyu birçok elektronik mezunu arkadaşım ve hocamla konuştum. Tartıştık. Aktif mühendislik yapan arkadaşlarda var içinde , ne yazıkki tersi düşünce ile karşılaşmadım.
 
baam da elektronik mühendisi ve yıllardan beri bu işleri takip ederim ati_tan arkadaşımın adı nedir bilemiyorum ama dediklerine aynen katılıyorum entegre 4558 dir uzantısı eskisi yenisi farketmez ki yenileri aynı işlevdedir tamamen sadece yüksek dayanım gücüne sahiptir dirençlerin kompozit falan filan olması da kulaktan duyma bilgilerdir gerçekliği yoktur direncin değeri ne ise odur keza potansların yapısı metal ise size 25 liraya satılanlarla benim 25 kuruşa aldıklarım arasında yağlı bi kazıktan başka hiçbir fark yoktur elektronik konusunda tek farkeden şey ki o da algılayamayacağınız oranda bi farktır kapasitörlerin film alemünium vs. oluşu arkadaşlar yalana dolana gelmeyin istiyoruz ben de her arkadaşıma bu konuda uyarılarda bulunuyorum ts 808 ile ts 9 arasında bi fark yoktur 2 dirençten başka o iki direnç ise sadece empedans değerini değiştirir ve hatta bu aldığınız aletlerin 180 liranın üstü aletler olduğu düşünülürse kazığın boyutu tahmin bile edilemez çünki maliyeti şu gün itibari ile 7 liradır o da parçaları herzaman aldığım dükkan kapalı olduğu için uğraşacağınız süre ise tecrübeli biri için yaklaşık 2 saat hiç tecrübeniz yoksa tüm gün ama yine de kazanacağınız 170 liraya yahut 808 için 270 liraya değer fiyatını hak eden tek bir pedal yoktur sadece markayı ve kutuyu o denli pahalıya almış olursunuz o kadar ama mesela sansamp gt 2 falan biraz zor devrelerdir yani uğraştırır zaman alır o yüzden o tarz şeyler hazır alınabilir ama bu tip kolay devrelere para bayılırsanız yazık edersiniz saygılar
 
mfikret demiş ki:
atilla abi eski Ts808 lerde çift entegre var.Bu konuda bir bilgin varmı?

Şu an ts9 ve 808 de 4558 entegresi var. Buda dual opamp. Yani entegrede 2 adet opamp var. 4558 ve tl62-82-72.....vs(dual opamp) entegrelerinin kullanıldığı tüm pedalların eski versiyonlarının içinde 741 entegresi vardı. 741 entegresinde sadece 1 adet opamp var. Eskiden bu yüzden iki adet kullanılması gerekiyor. Örnek olarak yeni mxr phase90 3 entegreli eskisi 6. Bu durum kesinlikle tonu etkilemez. 2 opamp bir entegrede yada tek opamplı 2 entegre diyagram aynı sadece kart dizaynı değişik.

Şimdi birde şöle bir pedal çıkmış ibanezden.
image001de51.webp

point to point üretim. lakin bu lambalı anfi değil. alt tarafı 9v la çalışan yaklaşık 8 mili amper akım çeken pedal. 350dolar gibi yurtdışı satış fiyatı varki. Bence hiç gerek yok.
 

Geri
Üst