Tunç Çakır'ın yeni Pure Analog Hiphop Şarkısı yayında!

Tunç Çakır’dan Yeni Proje: Groovesizer ile “Yes, Sir Right!” Yayında​

Elektronik müzik üreticisi, müzisyen ve ses mühendisi Tunç Çakır, yeni projesi Groovesizer ile ilk single’ı “Yes, Sir Right!”ı yayımladı. Parça, 10 Nisan itibarıyla Hollanda merkezli Wic Recordings etiketiyle tüm dijital platformlarda dinleyiciyle buluştu.

Groovesizer, Çakır’ın uzun yıllara yayılan müzikal birikimini yeni bir formda yeniden ele aldığı; cazın doğaçlamacı dili ile elektronik müziğin ses dünyasını organik bir bütünlük içinde bir araya getiren bir proje olarak konumlanıyor. Proje, akustik ve analog enstrümanların birlikte üretim yaptığı, anlık etkileşim ve generatif yapıların merkezde olduğu bir performans ve kayıt pratiğine dayanıyor.

Sanatçı Hakkında​

Tunç Çakır; elektronik müzik prodüksiyonu, caz ve Latin müzik alanındaki derin birikimiyle, hem Türkiye’de hem uluslararası ölçekte üretim yapan çok yönlü bir müzisyen, prodüktör ve ses mühendisi olarak öne çıkmaktadır.

Kariyeri boyunca yüzlerce kayıt ve sahne deneyimine imza atan Çakır; farklı disiplinleri bir araya getiren yaklaşımıyla, çağdaş müzik üretiminde özgün bir konum edinmiştir. Türkiye’de analog synthesizer üretimi alanında öncü girişimlerden biri olan VAEMI’nin kurucu ortaklarından biri olarak, elektronik müzik teknolojileri alanında da aktif bir üretim pratiği sürdürmektedir.

İstanbul’daki Volt.Age Studio’da yürüttüğü çalışmalar kapsamında, farklı türlerden birçok sanatçı için prodüksiyon, kayıt, miks ve mastering süreçlerini üstlenmekte; analog ve dijital teknikleri bir araya getiren hibrit yaklaşımıyla dikkat çekmektedir.

Sahne tarafında ise caz ve pop müzik dünyasından önemli isimlerle aynı sahneyi paylaşmış; doğaçlama ve ritmik dil üzerine kurulu müzikal yaklaşımını farklı projelerde geliştirmiştir. Bu süreçte özellikle caz ve groove temelli müzik anlayışı, güncel elektronik üretimleriyle kesişerek kendine özgü bir ifade alanı yaratmıştır.

Eser Hakkında​

“Yes, Sir Right!”, hip-hop ve caz estetiğinin kesişiminde konumlanan, vokalsiz ve deneysel bir çalışma olarak öne çıkıyor. Parça; groove odaklı yapısı, doğaçlama temelli yaklaşımı ve katmanlı ses tasarımıyla, kompozisyon ile anlık üretim arasındaki sınırları bilinçli olarak bulanıklaştırıyor.

Eserde, farklı müzikal karakterlerin dengeli bir etkileşim içinde buluştuğu bir yapı dikkat çekiyor. Gökhan Sürer’in Wurlitzer ve synthesizer katmanları, armonik dokuyu hem klasik hem çağdaş bir perspektifle şekillendirirken; Barış Öztürk’ün elektrik bas performansı parçanın groove omurgasını güçlü ve akışkan bir formda taşıyor. Efe Çakır’ın scratch dokunuşları ise hip-hop estetiğini doğrudan referanslayan, ritmik ve tekstürel bir katman olarak yapıya entegre ediliyor.

Tunç Çakır ise davul, synthesizer ve genel ses kurgusu üzerinden parçanın hem ritmik hem de sonik bütünlüğünü kuran ana ekseni oluşturuyor. Bu çok katmanlı yapı, bireysel performansların ötesinde, kolektif bir müzikal refleksin sonucu olarak şekilleniyor.

Kayıt süreci, büyük ölçüde Volt.Age Studio bünyesinde, analog ekipmanların aktif olarak kullanıldığı bir üretim yaklaşımıyla gerçekleştirildi. Davul, bas, synthesizer ve scratch kayıtlarının önemli bir bölümü burada, canlı performans hissini koruyacak şekilde alındı. Synthesizer kayıtlarının bir kısmı ise Gökhan Sürer’in kendi stüdyosunda tamamlandı.

Prodüksiyon sürecinde, ses tasarımı ve programlama aşamaları; analog sinyal işleme, performatif kayıt teknikleri ve dijital düzenleme yöntemlerinin birlikte kullanıldığı hibrit bir sistem üzerinden ilerledi. Bu yaklaşım, parçanın hem organik hem de detaylı bir sonik karaktere sahip olmasını sağladı.

“Groovesizer” projesinin ilk çıktısı olan bu eser, aynı zamanda sahne performanslarında şekillenecek daha geniş bir müzikal dilin başlangıç noktası niteliğini taşıyor.

Künye (Credits)​

Tunç Çakır – Groovesizer (feat. Gökhan Sürer, Barış Öztürk & Efe Çakır)
Yes, Sir Right!

Geri