Ursula K. Le Guin

fantazi veya bilim kurgu diyelim bu kadının üstüne yazan tanımadım ben..mülksüzlerde yaptığı anarşizmi tanımı yerdeniz serisiyle karşımıza cıkan cevik atmaca karakteri ölüm büyümek ve cinsellik üzerine yaptığı metaforlar.karanlığın sol eli ve balıkcıl gözü nde kendimizden gecişimiz.yetmişinin üstünde hala yazıyor..hala hayaller kurdurtutor..hala platonik olarak aşığım ona..

ea'nın yaratılışı

söz sessizlikte
ışık karanlıkta
yaşam ölürken
bomboş gökyüzünde
ucarken parlar atmaca
 
Marksistlerin das kapitali varsa bizimde mülksüzlerimiz var dedirtecek kadar yazmış Ursula. Bir kitabım hem edebi içeriği bakımından hemde politik içeriği bakımından tavsiye edilebilecek olması nasıl bir yazar olduğunu gösteriyor...
 
the dispossesed

Le Guin tam anlamıyla bir ustadır. bir bilim-kurgu tutkunu olarak onun hem tarz bakımından hem de yaratıcılık açısından üstün bi insan olduunu söyleyebilirim. mülksüzler onun ulaştığı zirve sayılabilir ama "city of illusions" ya da "the word for world is forest" da harika yapıtlardı. yerdeniz serisi (beş kitap oldu sanırım) iyi bi fantezi örneği ama ben daha çok BK ile ilgilendiğimden o yapıtını en iyiler arasında saymıyorum.

bu arada, burada kurgu tutkunlarına özellikle de LeGuin hayranlarına rastlamak beni mutlu etti arkadaşlar.
 
revolte demiş ki:
Marksistlerin das kapitali varsa bizimde mülksüzlerimiz var dedirtecek kadar yazmış Ursula. Bir kitabım hem edebi içeriği bakımından hemde politik içeriği bakımından tavsiye edilebilecek olması nasıl bir yazar olduğunu gösteriyor...
kesinlikle katılıyorum...shevek her seferinde heyecanlandırıyor beni...
ursula ve ütopyaları....anarşizmin el kitabı bi anlamda...
 
peki ama böyle bi anarşizm gerçek anlamda anarşizm midir? ve leguin aslında böyle bi sistemin imkansızlığına da değinmemiş mi?
 
ignoRed demiş ki:
peki ama böyle bi anarşizm gerçek anlamda anarşizm midir? ve leguin aslında böyle bi sistemin imkansızlığına da değinmemiş mi?
Aksine böyle bir toplumun zorluklarına rağmen olabilirliğine vurgu yapmış (herşeyin toz pembe olmayacağınıda söylemiş yani), aksine urras gibi bir düzende yaşamanın ne kadar saçma olduğunu üstüne basa basa belirtmiş. Yüzdesini bilmem ama anarşizm bir ütopya değil...
 
ignoRed demiş ki:
peki ama böyle bi anarşizm gerçek anlamda anarşizm midir? ve leguin aslında böyle bi sistemin imkansızlığına da değinmemiş mi?
bence değinmek istediği imkansızlığı değil, toplumun hiçbir şekilde tozpembe olmayacağı fikri. anarşist toplumu kötü yanlarını da ele alarak sunma çabası..
sonuçta bilim-kurgu yazıyorsun. pırıl pırıl, herşeyin mükemmel olduğu bir toplum da sunabilirdi okuyucuya. ve bu edebiyat yeteneğiyle, bunu hiç çaktırmadan da yapabilirdi.
aslında, işin derinine indiğinde çok daha farklı şeyler çıkabiliyor ortaya. sadece "devrimi gerçekleştiremezsiniz, devrim olabilirsiniz ancak" cümlesinde bile o kadar çok anlam yatıyor ki... ve o toplumda da, devrimi gerçekleştirmiş bir kuşak, ve onu sonrasında devrim olabilme yeteneğini yitirmiş bir kuşaktan basediyor...
çok şey anlatıyor orada çoook 🙂
 
severek okudugum yazarlardan bırı ursula anarşizm denemeleri üzerine yazdığı güzel bir roman olan mülksüzlerde cok zevk almıstım..
yerdeniz besleme dıyorum artık fantastık romanlarından ..olymposta guzel zzaman gecırmemı saglamıstı..
 
Mülksüzler adlı kitabından

-Vermediğiniz şeyi alamazsınız,
Kendinizi vermeniz gerekir.
Devrimi satın alamazsınız.
Devrimi yapamazsınız.
Devrim olabilirsiniz ancak...
 
yerdeniz serisinin ilk üçü taparak okuduğum kitaplardı.sonra gelenlerinse ticari olduğunu düşünüyorum..
 
Çook önceleri okumuştum,yeniden okudum 😀 .Çok sıkı bir yazar ve sıkı bir kitap.Anarşizmi irdelemesi çok etkileyici.Ama yarattığı dünya daha bi etkileyici..
 
En sevdiğim yazarlardan biri kendisi,Yerdeniz serisini yeni bitirdim,Kara Kule'den sonra da Mülksüzleri okuyacağım.Kesinlikle okuduğum en iyi serilerdendi Yerdeniz serisi,zaten kitapta kendi hayatından büyük esintiler olduğunu da belirtti kendisi de,ilk kitap büyümek,ikincisi cinsellik,üçüncüsü ölümle ilgili bu kitapların.bir şekilde insan hayatını fantastik bir şekilde simgelerle yansıtmış bize..
 
"The One's Who Walk Away From Omelas" isminde kısa bir hikayesi var. Türkçesi var mıdır, varsa hangi kitaptadır bilmiyorum, fakat çok hoş bir hikaye... Geçen bi kez daha okudum da, sonra netten yorumlarına baktım; görebildiğimden çok daha sembolik anlamlar içeriyormuş, büyülendim resmen... Çok büyük yazar gerçekten Ursula Le Guin
 
çok iyi bir yazar
ancak mülksüzlerin alternatifnin sineklerin tanrısı olduğu söylenir
sınıfsız ve sınırsız toplumu kurgulayabilen bildiğim tek kitap her nekadar bence kurgu hataları olsada çok iyi
 
mülksüzler, anarşist bir dünyanın nasıl olabileceğini görmek isteyenler için eşsiz bir romandır. edebi yönü de en az anarşizm tasviri kadar başarılı bence...
biz dünyanın kanunlarıyla yaşar onlarla düşünürüz,bu nedenle anarşizm bizim için ütopyadır,imkansızı istemektir,yazar da bunların fazlasıyla farkında ve kurduğu dünyayı ay'a yerleştirmiş...ideal düzende yaşayan bir insanı da aydan alıp dünyaya,yaşadığımız yere göndermiş...bu da bize o koskocaman farkı yeterince anlatmaya yetmiş zaten...

Shevekten mülkiyetçi düzen için ;
'kuşlar yeni yaprak vermiş ağaçlarda ötüyorlardı. Cik Cik diye ötüyorlardı,Cik Cik.Benim bu mülk cük cük,benim bu bölge cik cik,bana ait cik cik cik...'

bu da anarşizmin karşı çıkışı ;
'bir hırsız yaratmak için bir sahip yaratın; suç yaratmak istiyorsanız, yasalar koyun.'
 
Yerdeniz serisinin ilk kitabını,mülksüzleri,çok severim.bu arada yüzüklerin efendisi gib yerdeniz serisini de filme çekse peter jackson,nasıl olur dersiniz?yine de dokunmasınlar bu eserin gizemine derim ben..
 
Sizlerinde bildiği gibi,serinin ilk kitabı Yerdeniz büyücüsü bu arada yazım yanlışımdan dolayı Mülksüzler diye algılanmasın diye düzeltmek istedim.
 

Geri
Üst