Esp Original / E- Ii / Esp Usa

Selamlar
Bazı arkadaşların E-II modellerine antipatik yaklaşımını gördüğüm için paylaşıyorum .
Hadi bu iki modeli inceleyelim.

ESP STANDART

Artık bu başlıkta ESP firmasının ürettiği bir gitar yok. Firmayı üçe bölmüşler.
ESP USA
ESP ORIGINAL
ESP E-II

Jackson gitardan tanıdığımız '' Chris Cannella '' da ESP / E-II ( JAPAN ) firmasına geçmiş olup . Fender ve Jackson firmasında çalışan bazı Luthier de ESP USA için gitar üretmeye başladı. Bunu instagram ESP USA den de takip ederek görebilirsiniz .

Şimdi gel gelelim aralarındaki farklara ;

1 - ESP E-II

Bazı arkadaşlar bilmediği için E-II modellerine hep bok atıyorlar görüyorum . Çok ilginç buluyorum ellerindeki ESP STANDART serisi modelleri şuanda üretilen ESP ORIGINAL serilerinden olduğunu zannediyorlar . Fakat böyle bir olay yok , 2004 /05 yılına kadar üretilmiş ESP STANDART serileri şuanda piyasada satılan E-II serileri ile eş değer hatta çoğu E-II serisi ESP standart serilerinde aksesuar bakımından daha kaliteli. '' Entry Page - The ESP Guitar Company '' başlığı altında yapılan açıklamada E-II isminin Japan Luthier tarafından üretilen herkesin bildiği '' ESP STANDART '' olduğunu açıkça ifade etmişler , keza youtube da paylaşılan videolar da da net bir şekilde anlatılıyor.

2 - ESP USA

Çoğu Jackson / Fender de çalışan üst düzey Luthier leri ile kurulan yeni bir firma , birkaç yıldır piyasada tamamen farklı bir dünya , gitarın ağaçları aksesuarları her şey Usa den tedarik ediliyor , ESP ORGINAL ile arasında fark bu. Birkaç yeni modeli ile piyasaya girdiler ve alternatif eski modelleri de üretiyorlar . Custom shop olarak çalışıyorlar o yüzden extreme fiyatlara sahipler. ESP ORGINAL ile arasındaki fark ise japonlar neck tru / set neck kullanırken burada farklı constraction türleri kullanılmış . Set - Tru vb gibi herkesin bildiği bolt - on gibi .

3 - ESP ORIGINAL

En üst seviye Custom Made gitarlar. ESP STANDART serileri ile alakası yok . CUSTOM MADE tamamen en üst seviye işçilik ve ağaç kullanarak yapılıyor .

Yani zannedilmesin ki ellerinde ESP headstock lu olan gitarların , günümüzde satılan E-II gitardan üstün olduğu ( CUSTOM MADE & USA ) olmadığı sürece kaliteli üretilen ağaçları Luthieri aynı . Bu benim fikrim değil firmanın yapmış olduğu açıklama bu şekilde mail atıp yada offical sitesinden öğrenebilirsiniz .

Tekrar sıralamak gerekirse an itibari ile ;

ESP ORIGINAL SERİLERİ ( Custom made Japan )
ESP USA ( Custom made Usa )
E-II ( bildiğiniz ESP STANDART serileri Japan )

E-II almayın ESP alın olayının tabusunu yıkmak için bildiklerimi paylaştım. Kendimde E-II kullanıcısıyım . Örneğin ESP STANDART FULL THICKNESS ECLIPSE VE ECLIPSE 2 modeli ile kendi gitarımı birebir karşılaştırdım .

ECIPSE 2 ile birebir aynı ses ton hiç bir farkı yok . Tek değişiklik logo.
ECLIPSE CTM FLLTHICKNESS ile arasındaki fark gövde şekli ve klavye ses ton ağaç aynı. Fullthickness modelinin et kalınlığı daha fazla klavyesi biraz daha geniş , E-II modeli ise ilginçtir gövde daha basık fakat ağırlık olarak daha ağır.

Umarım herkesin işine yarar .
Sağlıcakla
 
Son düzenleme:
Hatırladığım kadarıyla E-II ilk çıktığı zamanlarda bu bahsettiğiniz yadırgama durumu vardı. Birçok kullanıcı ellerindeki eski standartların daha iyi olduğunu belirtip firmaya baya geri dönüşte bulunmuşlardı. Haklı ya da haksız bilemem artık. Ama şimdilerde daha oturmuş durumda E-II gitarları. Standartlardan farksız.
 
Pazarlama başarısızlığı söz konusu bence.

Standart olan bir şeyi, isim değiştirip neden E2 koyuyorsun ki? İsimden kaybediyor. Öyle bir isim koymuşlar ki 2. kalite. Hem headstocktaki dandik ötesi logoyu da göz önünde bulundurunca insanların böyle algılaması gayet doğal.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Pazarlama başarısızlığı söz konusu bence.

Standart olan bir şeyi, isim değiştirip neden E2 koyuyorsun ki? İsimden kaybediyor. Öyle bir isim koymuşlar ki 2. kalite. Hem headstocktaki dandik ötesi logoyu da göz önünde bulundurunca insanların böyle algılaması gayet doğal.
Gitar logo ile değil kalite ile algılanır . Alırsın çalarsın bakarsın , benim headstock da cort da yazsa gitar iyi olduktan sonra hiç bir sıkıntı yok. ESP nin hakkını veremedikten sonra Custom ESP yazsa neye yarar. Ama dediğinde sende haklısın kalite aynıda olsa biraz kafa kurcaladı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Hatırladığım kadarıyla E-II ilk çıktığı zamanlarda bu bahsettiğiniz yadırgama durumu vardı. Birçok kullanıcı ellerindeki eski standartların daha iyi olduğunu belirtip firmaya baya geri dönüşte bulunmuşlardı. Haklı ya da haksız bilemem artık. Ama şimdilerde daha oturmuş durumda E-II gitarları. Standartlardan farksız.
Artık standart diye bir durum yok zaten . Yukarıda detaylı açıkladığım gibi 3 e bölmüşler . 2 farklı ülke custom made yaparken bizim bildiğimiz standart ları japon amcalarımız e2 diye üretiyorlar . Kalitesinde hiç bir sıkıntı yok . e2 gitara sahibim hatta bir tane floydrose lu e2 alacağım .
 
'' Entry Page - The ESP Guitar Company '' başlığı altında yapılan açıklamada E-II isminin Japan Luthier tarafından üretilen herkesin bildiği '' ESP STANDART '' olduğunu açıkça ifade etmişler

Tüm söylediklerinizde haklı olabilirsiniz elbette ama resmi site açıklamaları, açıkçası kullanıcılar için ne kadar adaletli bir referans olarak görülür bilemem, malum kapitalist bir pazar içersinde kimse yoğurdum ekşi demeyecektir. Bence referans olarak kullanıcı yorumları ele alınmalı. Tarafsız adil biçimde inceleyen karşılaştırmasını yapan videolar varsa gün yüzüne çıkarılmalı. Keza TR pazarını bilmiyorum ama Yurtdışı pazarında Esp standartlar ile EII arasında ortalama 300$ esp markasının daha pahalıya satıldığından bahsedilen yorumları okumuştum. Ayrıca dediğiniz gibi hiç bir fark olmadığından söz edenlerden tutunda, Sırf ESP markasını öne çıkarmak adına şu zamana kadar üretilen Esp standartların ilerleyen yıllarda yıldızını parlatıp insanları Custom Shop'a yönlendirmenin bir gayreti olarak görenlere kadar çok farklı yorumlar var. Hatta EII modellerin sırf bu yüzden kalitesinin bilerek düşürldüğünü söylüyorlar. Amaç Esp markasından kaymak yemek.
Şu custom shop olayı zaten son zamanlar fender ve gibson tarafından fazla abartıldı bunun ekmeğini esp de yemek istiyor anlaşılan :) Şahsen banada böyle geliyor gibi :)
 
Çok güzel bir açıklama olmuş. Ben de "E-II almayın, ESP alın" diyenlerdendim. Bu şekilde şirket stratejisini değiştirmek gerçekten ilginç olmuş.
LTD-EII-ESP diye sanki ara bir seri çıkarttılar gibi bir algım vardı. Sonrasında bu ESP Original serilerini de görünce şimşekler çakmaya başladı. Okumak lazım tabi eheh :) Teşekkürler.
 
Geri
Üst