Kafa Kabin Arası Kablo Farkı Hakkında

Merhabalar, Laney Cub Head ve Vox (V110NT) kabinim bulunmaktadır. Fakat bu zamana kadar gitar için kullandığım kabloyu kullanıyordum ama biraz araştırma yapınca kabloları farklı olduğunu duydum. 60TL arası Kafa ve Kabin arası kablo önerebilir misiniz eğer böyle bir şey varsa?
Ve Farklarını biraz anlatır mısınız acaba ne tür bi fark vardır?
Yardım edebilirseniz çok teşekkür ederim Amfiye bir şeyler olacak diye çok tedirgin oluyorum.
Yazım yanlışım varsa kusura bakmayın...
 
Kesinlikle speaker kablosu yerine enstruman kablosu kullanmayın. Kablo alana kadar sakın amfinizi tekrar açmayın. İkisi farklı amaçlarla üretilen kablolar. Amfinize ciddi zararlar verebilirsiniz. Bütçenize uygun bir speaker kablosu alın. Ne kadar kısa o kadar iyi. 15 metre linki atmışsınız. Gerek yoksa en kısasını alın.

Cables 101: Instrument vs. Speaker Cables
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Kesinlikle speaker kablosu yerine enstruman kablosu kullanmayın. Kablo alana kadar sakın amfinizi tekrar açmayın. İkisi farklı amaçlarla üretilen kablolar. Amfinize ciddi zararlar verebilirsiniz. Bütçenize uygun bir speaker kablosu alın. Ne kadar kısa o kadar iyi. 15 metre linki atmışsınız. Gerek yoksa en kısasını alın.

Cables 101: Instrument vs. Speaker Cables
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Attığım kablo en düşük fiyat çünkü; Stokta bulunmuyorlar, İstanbul da yaşamadığım için gidip bakamıyorum da o yüzden bunu almak zorunda kalabilirim eğer o Hoparlör kablosu ise...
 
Selamlar,

Gitaristler tarafından genelde çok önemsenmeyen bir konuya değinmişsiniz, güzel de olmuş.

Bizim jak kablosu diye kullandığımız kablonun içinden ince bir kablo geçer, etrafında yalıtkan bir malzeme vardır, onun etrafında da "faraday cage" oluşturma amacıyla bakır örgü vardır. Bu bakır örgünün amacı dışarıdan gelen elektromanyetik dalgaların gitardan amfiye giden sinyale musallat olmamasını sağlamaktır. Gitardan amfiye giden sinyal yüksek empedanslı yani düşük outputlu bir sinyal olduğu için bu tarz dış etkenlerden kolayca etkilenebilmektedir.

Speaker kablosuna gelecek olursak, enstrüman kablosuna nazaran daha kalın iki adet kablodan oluşur ve etrafında bakır örgü yoktur. Çünkü daha düşük empedanslı ve daha yüksek outputlu sinyaller(Kafa amfinin çıkış trafosundan kabine giden sinyal) dış ortamdan gelen elektromanyetik dalgalardan neredeyse etkilenmez. Kabloların daha kalın olması, yüksek akıma karşı direnci azaltmak, kablonun ısınmasını engellemek ve güçlü sinyalin daha verimli iletilebilmesi içindir.

Bu kabloları kullanılması gerektiği gibi kullanmazsak ne olur?

Eğer gitarımızı amfimize speaker kablosuyla bağlarsak çok bir sıkıntı olmaz. Ama sinyalimiz etraftan gelecek elektromanyetik dalgalara karşı korumasız kalmış olur ve feedback, ton kaybı tarzı sorunlar doğabilir.

Eğer kafa amfimizi kabinimize enstrüman kablosuyla bağlarsak işler daha riskli oluyor. Enstrüman kablosunun inceliği yüksek akım taşımaya uygun olmadığından yüksek volume lerde kablo ısınabilir hatta eriyebilir. Kablonun erirse de kafa amfinizin çıkış trafosu zarar görebilir.

Kendi deneyimlerimden yola çıkarsam, ENGL gigmaster 15 i uzun bir süre 1x12 kabinime pedal ara kablosuyla bağlayarak kullandım ve çok yüksek volume de uzun süre çalmama rağmen bir sorun yaşamadım. Fakat 25W mini rectifier aldığımdan beri istisnasız speaker kablosu kullanıyorum. Hem amfinin yüksek volume de output u daha yüksek, hem de bir sorun olursa çıkacak masraf daha yüksek :D Tünelde 1 metrelik speaker kablosunu maksimum 50 liraya yaptırabilirsiniz ve her türlü kafa amfisini kabine bağlarken speaker kablosu tercih edilmelidir. HAZIR PAKETTE SATILAN SPEAKER KABLOLARINDAN KAÇININ. Genellikle normal enstrüman kablosundan bir farkları olmuyor ve fiyatları fahiş oluyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. :)
 
Ses sistemcilerden 2x1,5 kabin kablosu al ihtiyacın olan uzunlukta. Ucuna iki tane jak lehimle ya da lehimlettir. Hatta elektirikçilerden alınan 2x1,5 kablo bile olur. Gidip markası olan kablolara bunun 10 katı para vermene gerek yok.
Konuyu başından beri okudum, en faydalı mesaj bu olmuş :)

Kafa/Kabin arası kablo nihayetinde yüksek güç taşıyacağı için kalın kesitli olması gerekir. Bunun sebebi de örneğin 4x12" bir kabine bağlantı yaptınız ve Gigmaster 30 gibi bir kafa amfiniz var. Evde sesi açmak ne derece mümkün ne derece ısınma/yanma olur o tartışılır fakat sahnede iş değişir. Amfinin %50 den sonrasına kadar geldiğinizde enstrüman kablosu önce oyun hamuruna döner akabinde de kısa devreye sebebiyet verir. Amfilerdeki en tehlikeli durum da budur...

Kalın kesitli kablolarda gürültü alma gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi çok güzel gürültü verirler :) Kesidin büyük olması dez avantaj olmadığı gibi garanti çözüm olarak nitelendirilebilir.

Ben bu kadar yazdım ama Gigmaster30 ile 412" kabin arasında halen enstruman kablosu var. Al iki jack, 1 metre kablo yap! tamam. Ama halen yapacağım...
 
Dediğiniz gibi elektrikçiden 2*1.5 kablo alıp. Jacklara lehim yaptırdım. Şuan çok güzel şekilde çalışıyor bir sıkıntı çıkmadı Çok teşekkür ederim...
 
Geri
Üst