4 Yılda Gitar Fiyatındaki Değişim.

Izmir. 3 milyar. '97 de almıştı bizimkiler :)

97 senesi Doların 750 bin olduğu değil, 130 bin lira olduğu zaman. Doların 750 bin olduğu zaman 5 milyar 6600 dolar yapar ve o zamanlarda 6600 dolara lüks ev alınabilecek dönemler değildi. Üşenmedim baktım, dolar 2001 yılında 750 bin TL olmuş ve o dönemde asgari ücret 122.186.520 TL imiş. Dolayısı ile alıntıladığım paylaşımınızda paylaştığınız sayılar falan tamamen alakasız. Bilgi kirliliği olmasın diye yazıyorum, yanlış anlaşılmasın

Kemal Derviş'i "hala" kurtarıcı olarak gören ekonomist nesil... Ayakta alkışlamak gerek... Ekipmanlardan falan bahsetmeyeceğim. Doların 750 bin lira olduğu zamanları hatırlarım. 5 milyara 3+1 (lüks) ev alınabilirdi o dönemler. Emekli olan "işçi" emekli olduğu zaman toplu parasıyla bahsi geçen evi rahat rahat alırdı ki 45-50 yaş arasındaydı bu emekliler. Asgari ücret 350-400 milyon ev kiraları 75-100 milyon idi. Çekirdek bir ailede sadece baba çalışır, 2 çocuk okutulurdu. Lidyalılar'ın döneminde değil 20 sene öncesi. Teoride işler her zaman güzel yürür ve her zaman çalınan minare için kılıf hazırdır. O nedenle bırakın kitaplarda yazan "muazzam" ekonomimizi.

Sağlıcakla.
 
Son düzenleme:
3-5 bine custom yapan işi bu olan luthier varsa başka gitar kullanmam :) Yerli custom gitar yabancı markaların custom shop gitarlarının fiyatlarından daha ucuz olmuyor. En azından bana öyle fiyat veren olmadı hiç. Almanya'daki Luthier'den daha ucuz fiyat aldığımı bilirim :)
Yine diyorum, yazdıklarım okunmamış bile :) Forum içerisinde tonla konu var, sadece araştırma zahmetine gireceksiniz, toplama biçimde(kendim de yaptım, bunun haricinde yakın zamanda 2.000 lira altına toplanmış Jackson kv türevi gitara emg 81-85 sattık), ya da özel yapım üzerine konular var.
 
Öncelikle sayın Blackhell ; :D
Efendim her luthier kaliteli gitar yapsaydı rekabet denilen bir olgu ortaya çıkmazdı. Bazı luthierler bebek gibi gitar yaparken bazıları da odun gibi gitar yapabilir. Bunu deneme yanılma yoluyla anlamamız pek olası değil.

İkincisi şahsen ben gelişe gelişe , üzerine koya koya gittim. Yani önce ibanez aldım, sattım üzerine az daha koydum epiphone aldım,sattım üzerine bu sefer kat koydum Prs se aldım. Sıradaki hedefim belki bir musicman belki de bir usa Prs.

Aslında luthierler seri üretime benzer bir sisteme geçerlerse dediğiniz olabilir.
Denemeden girişmeden olmaz, bilemeyiz.

Şundan şikayetçiyim. Muhtemelen haksız bir söylem olduğunu dile getireceksiniz lakin hem haklılık payı olan hem de bir nevi haksız oldugunu bildigim bir yargı.
Luthierler çok para istiyorlar. Aynı gitar için daha fazla ödemeniz gerekebiliyor. Tabi ustalar emek veriyor( emege saygı) fakat şahsen param çok yoksa dışarıdaki ucuz gitarı alırım. O zaman satmak da sorun teşkil etmez.

KoNt87 benim demek istediğimi direkt demiş zaten, kimse üç kuruşa iş yapıldığını zaten söylememiş, 3-5 bin civarına ise bulunabilecekler vardır,3-5 bin civarına sadece bass gitar yaptıramazsınız(2. el özel yapımlar denk geliyor fakat), bunların da devre içerikleri vs çok tuzlu olduğu için , üretim olarak da çok çeşitli olduğu için henüz ucuza yapabilen bir kişiye denk gelemedik ;) Gitarını Göster Ey Turkrockcılar en alt başlıkta eskiden bana ait olan gitarın fotoğraf linkleri de var, kimin ne yapabildiğine dair yorumları ise zaten forumlarda okuyabiliyoruz, kötü biri varsa namı çabuk yayılıyor bu platformda :D
 
Guzel duruyor ama bu gitarın belli bir standarti yok. Yanı ne beklemeliyim ki, gibson dersin minimum standartın biraz yüksek olur. Squier dersin ha biraz sandım diye bi şey belirlersin mesela. Diğer gitarlar ile kıyaslarken diyorum neye göre fiyat belirleyeceksin ki. Bu gitarın benzeri epi custom desek bundan daha mı iyi veya kötü. Anlatabildim mi demek istediğimi acaba :D yoksa gördüğüm kadarıyla almayı çok istiyorum.
 
Geri
Üst