Entonasyon Belası

Herkeze merhabalar, 3 gün önce memlekete gittik (Ankara'dan Manisaya) şaşırmadığınız üzere Nem ve Sıcaklık oranı gitar sapını hafif iç bükey hale getirdi, entonasyon ayarını kendim öğrenip yapmak istiyorum nedeni ise bir yere gittiğimde orada kendi başımın çaresine bakabilmek ve aynı zamanda da biryere gittiğimde parayı zırt pırt entonasyona harcamamak, bu konuda yardım edermisiniz lütfen, eski ve dandik bir gitarım var önce onunla entonasyon yapmayl öğrenebilirmiyim, önerilerinizi bekliyorum :)
 
Entonasyon, özdeş tel ve köprü pozisyonu kullanımı olduğu sürece ufak değişiklikler ile bozulan bir şey değil. Sap ayarı da hemen her gitar için mevsimsel ve mekanik şartlara göre değişiklik gösterebilir ve ayarlama yapmak gerekebilir.(Sap ayarı doğru yapılmamış bir gitarın entonasyon ayarına girişmek çok ta sağlıklı bir durum olmaz.) Headstock tarafından sap ayarı yapılırken; alyanı saat yönünde çevirdiğin takdirde sapı tellere karşı direnci artacak şekilde bükersin. Ters yöne doğru da sap bahsettiğin gibi içbükey bir şekil alır. İnternette yapacağın azıcık bir araştırma ile bu konuyla ilgili tatmin edici videolar ve kaynaklar da bulabilirsin.

Entonasyon ve sap ayarı birbiri ile yakından ilişkili olsa da çok farklı şeyler. Entonasyon ayarı malum milimetrik bir hadise.
 
bu videoda basit bi' şekilde anlatılıyor entanonasyon ve sap ayarı. Bi hatırlatma yapayım entonasyon ayarını tellerini değiştirdikten sonra yapmalısın, eski tellerle doğru bi ayar yapamazsın
 
Geri
Üst