Döviz karşısında gitar piyasası.

selamlar,

devamlı gitar alan ve piyasayı marka model bazında iyi bilen birisi olarak şu konuyu cidden merak ediyorum. Dovizin son dönemdeki yükselişi ister istemez alıp sattığımız ekipmanları etkilemekte ama bu etkileşim astronomik seviyelere gelmeye başlamakta. Mantık sınırlarını aşan ilanlar görmekteyim. Ayrıca sıfır ensturmanlara gelen vergilendirmeyi ikinci elede yansıtan bir kesim var. Bazı satıcılar bu konuda akıllı olduklarını düşünürken alıcıyı enayi sanıyorlar diye düşünüyorum. Doların 20 TL gibi bir değeri olsa üst segment bir gitari 100 bin TL satıp alıcı bulmayımı düşünüyor acaba insanlar. Bu konuda kafamdaki gitar model ve fiyatlarının Türkiye standartlarında bana göre olması gereken rakamlarını sizinle paylaşarak sizlerin bu konuda fikirlerini merak ediyorum. Bir çok marka model var ama aklıma gelenleri bir kısmı max edeceği rakama göre listeleyeceğim.

Fender standart strat : 8K
Fender deluxe strat : 12K
Jackson USA SL1, SL2, KE2, KV2 ve RR1 modelleri ortalama : 15K
Gibson Standart LP: 12K
Gibson CS LP: 18K
PRS CS24: 18K
ESP HR M2: 10K
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Herhangi bir ürünün değeri alıcı bulduğu fiyattır. Bu konular çok uzun uzadıya tartışılıyor forumlarda. Yüksek fiyatlandırılan ürün zaten satılamıyor. Kimse kimsenin elindeki ürünü kaça satacağına karışamaz. Tek yapabileceğiniz almamak olur.

tabi ki öyle fakat bazı gitarlar yıllardır piyasada gezinirken görüyoruz arttıkça artırılıyor fiyatları insanları bu kadar enayi sanılmaması gerekiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Aynı başlık 20 kere tartışıldı. Şikayet ortak ama piyasa ve ekonomi gerçeklerini hiçbirimiz değiştiremeyiz. Endişeni paylaşıyorum ama durum bu.
Hep dediğim gibi fiyat arz ile talebin kesiştiği yerdir. Gerisi goy goy. Ederi bu dediğin gitarlar yoluna çıkar inşallah diyeyim :)

yani örnek ilanlar koyarak tartışmak istemiyorum ben. ama gitar ülke piyasasına girmiş ve 2. el olduktan sonra gidip reverb fiyatı bu diyip satmak komedi. bunu benim gibi bir adam söylüyor birde öle söyleyeyim. elimde onlarca gitar var kendim satarken belirttiğim aralıklarda satış yapıyorum her zaman ama insanları görünce cidden birileri ya ego tatmini yada saf birilerini öpmek istiyorlar diye duyumsuyorum.
 
35bin TL Tofaş Şahin 1998 satılıyor piyasada, 15bin etmezdi daha geçen sene ... gitar da bir mal, alıcının duygusal durumu ya da ruh haline göre fiyatlanamaz. Dediğim gibi arz ile talebin kesiştiği yer......
 
Alıp satma yapmıyorum. En son elimdeki bir gitarı da 1 yıl önce sattım. Vergilendirme zam vs hangisi veya nasıl fiyatının arttığı önemli değil, ürünün sıfır fiyatının artması veya azalmasına göre ilanı güncelleyip paylaşmakta hiçbir yanlış yok. Ben elimdeki ürünü satarken kendimi alıcı yerine koyarım ve sıfırı 10x olan ürünün kondisyonuyla elimdeki ürünün kondisyonunu kıyaslarım. Diyelim ki 7x uygun gördüm. E sonra 10x olan gitara 1000tl vergi geldi, ben niye elimdeki gitarı 7x'e satayım ki ? Tamam kalkıp direkt 1000tl zamlandırmak bence de çok anlamlı olmayabilir ama yeni fiyata göre tekrar hesaplamak olması gereken. Keyiften değil sonuçta satan kişi de sattıktan sonra benzeri ürünü alabilecek şekilde bütçe ayarlamaya çalışıyor. Elimdeki gitar dolar 5'ken 20bin lira diyelim. Dolar 20 iken 30 bine mi satmalıyım ? ya da 40 bine mi ? Bence hayır. Alınabilir mi ? Muhtemelen alınamaz ancak geçim sıkıntısı veya elim dara düşmediği takdirde ben de ederi kadarına satmaya çalışırım.
 
Hmm. Gibson CS LP'ler 18k (+/-2500USD) olsa tüm dünyadan ülkemize bavul ticareti için insan akar. Gelmişken ne bileyim ayaküstü iki dürüm gömerler. E tabii taksiye de binecekler. Ellerinde CS LP case'i ile halk otobüsüne mi binecek adam? İlk frende gitar darbe alır, sap çıt. Neyse diyeceğim bu insanlar döviz bırakır. $, €, £, ne bileyim Tayland bahtı falan fark etmez. Piyasaya döviz girer. Dolar düşer, yağmurun ardından güneş açar. Gökkuşağının altından hep beraber kumbaya söyleyerek geçer ve vadedilmiş CS Gibson'lara yelken açarız...
 
ikinci el gitar piyasasında yine makul olanlar bulunuyor. Tabi yeni çıkan, dumanı tüten modelleri bulmak uçuk bir hayal. Ancak 10 yıl öncenin modelleri bulunuyor.

Bir süredir midi klavye arıyorum, ikinci elleri genelde sıfırlarından 100-200 lira fazla oluyor. Hatta sıfırı 1k olan bir model var ikinci elleri 2k dan başlıyor.

Sıfırda ise fiyatın, satın alma davranışını etkilemediği markalardan uzak durulduğu sürece avrupa fiyatlarına alınabiliyor.
 
tamam gel ver 4500 vereyim ?
İhtiyacım yok şu an ama belki RG prestige'imi satarsam gelirim. Lakin mesajı algiladığını düşünüyorum.
Ayrıca temiz ve 2012 üzeri model bir Fender Standard strat 8K üzerine rahatca satılır, Fender Pro strat ise 12K ya çok rahat satılır. Deluxe strat yılına göre 9K-12K eder. Jackson USA 15K yıllardır var satılık, kimse almıyor. Gibson Standard LP ise yılına ve temizliğine göre 12K üzerini gayet hakeder. Ibanez Prestige serileri ise yeni modelleri dışında 1000 dolar civarı parayı ancak rüyalarında görür bu ikinci el piyasasında. Uzun zamandır takip ettiğim piyasadaki tüm gözlemlerim bu şekilde.
 
Gibson CS var, Gibson CS var arkadaşlar. O iş öyle olmaz.. Standart bir 57 gold toptan bahsediyorsanız da, 2500$ biraz kelepir gibi yine de..Temizi için 2750-3200 arası fair olur gibi.
 
Hocam bu da sanki gönlünüzden geçen fiyatlar gibi olmuş.. :D Hani bu fiyatlara olsa da alsak, Elimde de şunlar var onlar da bu fiyatlara gitse gibi :D

Çünkü mantık hatası var, onu söyleyim Fender deluxe ün 12k ettiği yerde CS Gibson 24k eder min oransal olarak..

selamlar,

Fender standart strat : 8K
Fender deluxe strat : 12K
Jackson USA SL1, SL2, KE2, KV2 ve RR1 modelleri ortalama : 15K
Gibson Standart LP: 12K
Gibson CS LP: 18K
PRS CS24: 18K
ESP HR M2: 10K
 
Ben bu tarz başlıklarda sayfalar dolusu tartışarak değerli vaktinizi harcamamanızı öneririm. Diğer arkadaşların da belirttiği gibi malınızın değeri ödeyeni varsa o değerdedir. Yoksa gerisi boş. Bizim gibi volatil para piyasaları olan güçsüz ekonomilerde ithalat bağımlılığı maalesef bu tip sonuçlar doğuruyor. Dövizin anormal zıplaması sıfır fiyatları da zıplatıyor. İkinci el ilanı açmış adam belki yerine başka bir gitar alacak. Fiyatı sabit tutsa sıfır ile aradaki farkı kapatamayacak elndeki peşinatla. Dolayısı ile o da elindeki malın ederi ile oynuyor.

Bu tip fiyat hareketlerini mantıksız bulanlar da alım kararını piyasa oturana kadar erteleyebilir.
 
Geri
Üst