İnternetten arkadaşımla gitar çalmak

Merhaba, öncelikle bu konuyu açmamdaki amaç uzak oturduğumuz ve iş yoğunluğu sebebiyle fazla buluşamadığımız için arkadaşımla bu soruna alternatif bir çözüm aramamda yatıyor. İnternet üzerinden online gitar çalmak adı altında yerli, yabancı birçok şey araştırdım ancak hala bir şey bulamadım. Öncelikle ikimiz de bu iş için ses kartı, amfi similatörlerini vs. hallettik tam her şey hazır 21.yy da yaşıyoruz illaha bir program vardır derken ya olmadığını farkettik ya da bir çözüm yolu bulamadık. Birçok program ve plug-in araştırdım ve aslında çeşitli şeyler buldum Jamkazam, Jamulus, Ninjam gibi şeyleri bulduk ancak bunlardan bazıları (Ninjam) ya çok eski olduğu için aşırı delay yapıyor ya da amfi similasyonlarımızı kullandırtmıyor. Bunun dışında bu iş hakkında bilgisi olan, bildiği bir program olan ya da bu iş Discord, Skype gibi uygulamalardan yapılabilir mi bilen yazarsa çok memnun olurum.
 
Discord üzerinden arkadaşımla denediğimizde, baya farkedilecek bir gecikme sorunu yaşıyoruz yani anlayacağınız jamming yapamıyoruz muhtemelen skypeda da aynı bu şekilde olacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Aslında çoğu kişi NINJAM kullanarak çok iyi sonuçlar alıyor, ancak nedenini bilmediğim şekilde ben kullanınca aşırı bir gecikme oluyor her ne kadar internet bağlantım iyi olsa da. Kimileri ASIO4All ile çözülüyor vs. şeyler yazmış ancak hiç mi yok online jamming işiyle uğraşan birisi ?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Biraz daha araştırdıktan sonra aslında bu gecikmenin kullandığım amfi simülatörlerinden kaynaklanmadığını, tam tersine programların "gerçek zamanlı" algısından kaynaklandığını fark ettim. Bu programları yazanlar da gecikmesiz hiçbir şekilde bu işi halledemeyeceklerini anladıkları için işi şu şekilde yapmışlar :
Bir ritim bir de lead gitar olduğunu varsayarsak,
Ritim gitarist kendi bölümünü program üzerinden ayarladıkları metronoma göre çalıyor ve buna devam ediyor. (programın altında dolan bir bar var bu sesin iletim zamanını ayarlıyor) lead gitar da aynı şekilde kendi bölümünü çalıyor. Her iki kişi için de bar iki kere dolduktan sonra program ilk bar dolarken çaldıkları sesi ortak zamanlı olarak iki kullanıcıya iletiyor. Yani uzun lafın kısası bu programlar sanırım gerçek zamanlı olarak gecikmeyi düşürme amacıyla çalışmıyor ancak yine de belki forumdan bu işi çözmüş kişiler varsa önerilerini bekliyorum.
 
Belli bir mezur sayısında anlaştıktan sonra (max 64) sekans içinde aynı akor kalıplarıyla dönebilirsiniz, değişiklik yaparken birbirinizi dinlemekte fayda var tabi, o gecikme kaçınılmaz. Genelde ben solo tonunu söyleyip akorlarla çeşitlendirmeye çalışıyorum, döngüye alışınca solo enstrümanlar da daha rahat çalıyor.
Reaper'ın ReaNinjam plugini kullanıyorsanız ninjam metronomuyla proje metronomunuzu eşlediğinizde sekans 1 e gelmeden çaldırırsanız çok gecikmediğiniz sürece senkronu tutuyor. Bu sayede altyapıydı ve yazılım enstrümanları senkron kullanmak mümkün oluyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Peki bu iş senkronsuz yapılamaz mı ? yani şunu demek istiyorum, bu işte her türlü gecikme olacağının farkındayım ancak bu gecikmeyi olabildiğince minimum tutan ve karşıdakinin enstruman sesini bana olabildiğince ufak gecikmeyle iletmenin bir yolu yok mudur ? Amacımız jamming yapmak değil de birlikte gitar çalışmak aslında bunun için de birçok hata yapacağımız için senkrondan her türlü kopacağımızın farkındayım o yüzden işime gelmiyor çok fazla sanırım bu yöntemler. Yine de teşekkürler hepinize belki el birliğiyle güzel bir sonuca varabiliriz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Ben Steinberg UR22 kullanıyorum ve genelde Guitar Rig ile birlikte kullanıyorum, programın outputunu sadece ses kartının outputlarına yönlendirebiliyorum bunu discordta nasıl kullanabilirim ?
 
Şunu da koyayım.


Pluginleri de mevcut dolayısıyla kullandığını DAW programının Master Out'una eklerseniz, bütün seansınızı (düz enstrüman, sanal enstrüman, fx, ek ritm kanalları vb.) istediğiniz gibi gönderebilirsiniz.
 
İnternet 1970'lerde tasarlandı ve böyle eşzamanlılık sağlama gibi bir amacı yoktu, yani İnternet bu iş için uygun değil. Bu nedenle uygulama da geliştirilemiyor, yapılabiliyor olsaydı emin olun milyon $'lık yatırımlar yapılır bir çok da uygulama olurdu.

İşin teknik kısmında iki problem var;
1. İnternette taşınması gereken tüm veriler küçük parçalara (paket) bölünerek iletiliyor, tren vagonları gibi bölünen veri sırasıyla gideceği adrese gönderiliyor, karşıda tekrar birleştiriliyor.
2. Paketler pek çok istasyondan (gateway - node) geçerek karşıya ulaşıyor. Her bir istasyonda durdurulup gideceği adrese göre diğer bir istasyona gönderiliyor.

Bölünüp birleştirilmesi işi alıcı ve verici bilgisayarlarındaki önbellek yazılımı tarafından hallediliyor, gecikmenin bir kısmı burada oluşuyor.
Gecikmenin büyük kısmı ise istasyonlarda oluşuyor, her bir istasyon o andaki yoğunluğuna bağlı olarak işlem sırası gelene kadar bir süre paketleri bekletiyor, milisaniyelerle ölçülebilecek bu süreler istasyon sayısı arttıkça haliyle uzuyor.
Dahası istasyoların yoğunluğu anlık olarak değiştiği için gecikme süreleri de sabit değil her paket için farklı oluyor.

Bence müzik yapmak için online DAW uygulamalarıyla çalışın.

Küçük arkadaş grupları ve aileleri bir araya getirmek için gördüğüm en basit ve ses kalitesi en iyi uygulama Jitsi. Abonelik, süre kısıtlaması, (bilg.için) uygulama kur güncelle gibi dertleri yok.
 
Eski bir konuymuş, görünce heyecanlandıydım :)
Benzer konulara yazdım, aslında açıklamalar yapılmış ama ben de bildiğim ve denediğim kadarıyla aktarayım.

Ninjam için gecikme sorununun etrafından dolanarak bir anlamda bu işi çözmüş diyebiliriz. Yani tabii ki aynı anda çalmak gibi olmuyor ama mevcut imkanlarla en makul çözüm bu şekilde olabilir.

İlerde gerçek zamanlıya geçer miyiz bilemiyorum ama son dönem Haluk Levent'in olduğu vodafone reklamında gerçek zamanlı çalıyoruz diye reklam yapıyorlardı. Böyle bir ihtiyaç var aslında ve elinde sonunda buna ulaşırlar diye umuyorum.

Ninjam ölçü bazında kullanıcıların gecikmeleri oranında bir düzeltme yaparak belirlenen ölçü miktarında bekletip herkesin zamanlamasını düzeltiyor. Sistemin metronomuna ve ölçüsüne göre de çaldığınız zaman zaten siz bir fark hissetmiyorsunuz. Olayın hissedildiği yer melodi değişimlerini belirlenen ölçü bazında geriden tepki verilmiş olması ama zaten genellikle doğaçlama akışta geçişler de bir miktar böyle oluyor. Ninbot sitesinde normal şarkı çalındığını da duydum ama doğaçlama haricinde sistemin pek sağlıklı çalışacağını zannetmiyorum.

Uzun bir zamandır bu sistemi kullanıyorum. Ninbot sitesi üzerinden dünya çapında bu sistemi kullanıp toplanıp çalan insanlar var. Bizim buralarda da kendi halinde bir doğaçlama grupları olsa keşke diye ilanlar falan bıraktım, bir iki gelenler de oldu ama maalesef süreç tıkandı. Konuyla ilgisi olduğu için bunu buraya sıkıştırayım. Bahsettiğim çerçevede bir şeyler yapmak isteyen olursa lütfen bana ulaşsın. Herkese kolay gelsin.
 
Biraz zaman geçmiş üstünden ancak bass çalan arkadaşımla çok rahat bi şekilde online jamming yapabildiğimiz ve memnun olduğumuz için de yazmak istedim başka insanlara da yardımı dokunsun diye. Biz Reaper ile birlikte jamulus kullanıyoruz çok kolay bi şekilde youtubetan da bakarak hem server açabilir hem de ayarlarınızı yapabilirsiniz. Gecikme sorunu vs. hiç yaşamadık üstüne çalarken background vs. açabilir ya da başka odalarda çok ping olmayan tabi yabancı insanlarla da online bir şekilde çalabilirsiniz. Umarım yardımı dokunur biz çok memnunuz çünkü.

Bu arada Rock Tribe ın da dediği gibi bazı uygulamalarda metronoma vs. uyup gecikme sorununu bi şekilde hallediyorsunuz ancak biz hem çok random takıldığımız hem de çok iyi olmadığımız için rahat edemiyorduk bir türlü o tarz applerde böyle artık gerçekten çok rahat bir şekilde sanki aynı odada çalıyormuşuz gibi çalıyoruz bizim için hiç gecikme yok. Üstüne reaperdan da çaldıklarımızı komple kaydedebiliyoruz. Denemenizi mutlaka tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst