Müzik marketçiler lobisi ne yapmak, nereye varmak istemekdedir ?

Dolar şuan 11 lira. Dore kuru yüksek hesaplıyor. Zuhal'in ise ne yaptığı belli değil. Bazı gitarlarda 11 TL'den alıyor bazılarında 16-17'den. Ki neredeyse hiç stok yok Zuhalde orta seviye gitarlar için.

Mydukkan 1 doları 12 liradan hesaplıyor şuan, sitenin en altında yazıyor. 3-4 gün gecikmeli geldiler, takip ettim bu süre boyunca. Kuru doğru hesapladıkları an gidip 500 liralık tel alışverişimi yapıcam.
Dolar yaklaşık 1 haftadır 11-12 civarlarında ama dolar yükselirken anında fiyatlarına yansıtan müzik marketler dolar düşünce umrunda olmuyor. Ben neden gidip Dore'den alayim şimdi gitarı ? Gider thomandan alırım en azından kuru düzgün hesaplıyorlar, hizmetleri güzel.


Müzik marketçiler lobisi ne yapmak, nereye varmak istemekdedir ?
Topluca gidip CİMER'e şikayet edelim. Beceremiyorlarsa yapmasınlar bu distribütörlük işini. Bu vatanda bu işi düzgün yapacak yiğitler her zaman bulunur(inş.).
Ibanez, Jackson, LTD, PRS gitarlarda 2-3 yıllık modelleri bile TR'ye getiremiyorlar bu adamlar. Hep aynı gitarlar satılıyor. İşini düzgün yapan dağıtıcı olsa eminim ki "piyasa berbat durumda yha" diye fazla ağlamazlar.


 
Bence enteresan bir artış var bu fiyatlarda. Dolar 7 iken hatırlıyorum Do-re'de "PRS SE Santana" model olan gitar 6-7k TL idi. Şu an dolar 11 ama fiyatı 14k yazıyor. Aynı şekilde Do-re eskiden fiyatların altına dolar karşılığını da yazıyordu ve dolar fiyatının üzerinden zam yaptıklarını da hatırlıyorum (50 - 100 dolar arasıydı). Zaten fiyatları arttırıp üzerinden indirim varmış gibi göstermeleri de her şeyi açıklıyor.
 
Büyük oyun yok, dış mihrak da yok.
Dolar misal üstte öyle demiş arkadaş diye alalım, 7 olsun. O dönemde yine misal 7K TL satılan gitarın girişi muhtemelen dolar 6'larda filan oldu. O dönem nakliye vs de daha ucuzdu. Bugün adam sattığı gitarı yerine koymak istese hem 12'den daha yüksek kurla karşılaşacak çünkü 1 ay sonra satsa kurun 12'de kalıp kalmayacağı belli değil hem de global olarak artan nakliye giderleri ile karşılaşacak. Yani bir sonraki gitarın maliyeti ona da daha yüksek olacak. Stok eritmek gibi bir aciliyeti yoksa neden şu an indirim yapsın? Tek taraflı düşünmeyin.
Bu arada ben amatör bir çalgıcıyım hiçbir firma ile ilgim yok. Hatta oldukça iyi de müşterileri sayılırım.
Öte yandan bir telefon edin sorun mağazalar kendi insiyatifinde ufak indirimler yapıyor.. abi kur olayı biraz garip değil mi sizin deseniz yürü git lan finansçı mı oldun başıma demezler tahminimce.
Süper yönetiyorlar, fiyatlar da çok net demiyorum evet arada tutarsız bindirim/indirim gibi şeyler oluyor ama bu işler o kadar basit değil, Thomann fiyatına bakıp TR'de mağaza yönetilmez. Kendi işimde de ayda 1 kere bütçe yaparken Aralık ayında 4 revizyon çalıştık, şu ortamda dolar kuru fiksleyenin alnını karışlarım zaten.
 
Dolar 10 ya da 11 TL görünse de ticari olarak baktığında öyle değil çünkü. Birkaç aya hatta haftaya 20 olmayacağını söyleyemiyor kimse. Pahalı olması normal. Düz kurdan istiyorsanız Thomann'dan filan getirtin. Şu anda ekonomik olarak büyük belirsizlik içindeyiz, kimse ucuza mal satmaz.
 
Son düzenleme:
Beklentiye göre fiyatlanıyordur ürünler, oynaklığın fazla olduğu dönemlerde bırakın enstrumanı marketteki yağ fiyatları bile kendini şaşırmış durumda.

Düşünsenize bugün dolar 11 atıyorum, mal alıyorsunuz akşam bir açıklama geliyor yarın dolar 13 liradan açıyor. Takip eden günlerde 20 ye kadar çıkıyor. Şimdi siz elinizdeki malı kaça satacaksınız ve sattıktan sonra hangi rakamdan geri stok alacaksınız?

Bunu kimseyi veya hiçbir firmayı savunmak için söylemiyorum yanlış anlaşılmasın, işim gereği sürekli küçük büyük firmalarla irtibat halindeyim ve faaliyet döngülerine de kısmen hakimim.

Kurun ne olduğundan ziyade istikrarlı olması gerektiği söylemine katılıyorum. Bu durum, ticari firmaların önünü görüp mal alış ve satış politikalarını çok sağlıklı yönetmeleri için çok önemli.
 
Ben artık Thomann.de bakıyorum.
Gitar alsam Thomann.de siparişi veririm.
Çünkü Türkiyede ikinci el piyasası bile Thomann'dan daha pahalı...
Şimdi buradakiler seçerek alırım diyecek.
Gitar mağazalarında sanki 10 tane gitar denetiyorlarda içinden seçebiliyorsun.
Gitar zaten şubelerde yok...
 
Ekonomiden anlamam. Ama bu lobi kelimesi ciddi absürt. Serbest ekonomik politikaya sahip bir ülkedesin. Madem bu durum seni bu kadar rahatsız ediyor cimere şikayet edecek kadar.
Önce akaryakıt hemen arkasından da gıda fiyatlarını şikayet et.
Sonuç itibari ile dolar 7 lira düştü. Akaryakıtta da en az 4 5 lira indirim olması gerekirken gittiler ötvyi geri getirdiler hemde zam yaparak. Özetle Petrol üreticileri Lobisi market lobisi gitar lobisi.
Mevcut ekonomik modelde ne isterse onu dayatır. Çünkü sistem bu. Alma olsun bitsin.
Ama cimere şikayet yapacaksan önce akaryakıt ve gıda için yapta komik duruma gelmesin şikayetin.
Adam akaryakıt ve gıda daki zamların geri alınmamasından rahatsız olmamış enstrüman fiyatlarından rahatsız.
Hayatta başarılar.
 
Uygulamaya girdi mi bilmiyorum merkez bankası, forward sözleşmesi mi demek doğru olur, ileri vadeli kur için ithalatçı ve ihracatçı firmalarla anlaşma yapıyor. Politika doğrudur yanlıştır başka konu fakat artık bu firmalar için bir kur riski bulunmuyor denebilir. Cunku gelecekteki kur farkını banka karşılayacak. Ama genelde bu firmalar kendi doğrudan distribütörü değil de distribütörün anlaşmalı olduğu firmalar oluyor.
 
Bunun gitar fiyatlarına etkisi SIFIR. Vadeli döviz satışı yapacam diyor, kuru fikslemek gibi ama kur 25 de olabilir, sen sadece bugünden adını koyuyorsun ki o gün 20 ya da 30 olursa ödeme planın, nakit akışın bozulmasın.
Kısaca spot+forward kur almaktan farkı yok gerçi detayını görmedim ama .... .Siz gelin bana ihale usülü bir kur alın, o gün gelince anlaştığımız kurdan dolarınızı vereyim diyor. Kur riski bu anlamda yönetilebilir hale geliyor ama ithalat yapan firma kur artışından kurtulmuş olmuyor, sadece kendi ödeme yapacağı günün kurunu bugünden belirliyor. Ve tabi bahsedilen üretim yapan ve faliyet alanı sanayi ithalat, ihracat vb firmalar. Müzik aleti getirip satanlar değil. Tahminimce bahsedilen fırsatı ihracat kaydıyla hammadde ithalatı miktarına denk gelen kısıma filan vereceklerdir, her isteyene değil.

Haber şu;

TCMB tarafından yapılan açıklamada, ihracatçı ve ithalatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri amacıyla, Banka nezdinde ihale yoluyla ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) TL uzlaşmalı vadeli Döviz satışı yapılacağı belirtildi.
1 ve 3 ay vadeli olarak gerçekleştirilecek TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine ilişkin takvimin kamuoyu ile ayrıca paylaşılacağı, firmaların söz konusu ihalelere bankalar aracılığıyla katılım sağlayabileceği kaydedilen açıklamada, "Ayrıca, ihracatçı ve ithalatçı firmalar VİOP’ta gerçekleştirilecek vadeli döviz alım taleplerini bankalar aracılığıyla Döviz Piyasaları Müdürlüğüne iletebilecektir." ifadeleri kullanıldı.
 
İlk açıklandığında böyle değildi, uyguladıkça öğreneceğiz ama görünen primsiz opsiyon gibi bir araç yapmışlar sanirim. Viop üzerinden talep ileteceklerse eğer burada firma bazında detaylı ayrıştırma yapabileceklerini sanmıyorum.
Burada şunun olmasını beklerim, eğer müzik marketleri bu üründen yararlanabiliyorsa, belirleyeceği kur fiyatı mevcut veya viop üzerinden sözleşme yaptığı fiyattan olmalı. Ben TCMBnin sözleşmeyi yüksek bir kurdan yapacağını düşünmüyorum aksi halde yanlış hadiselere yol açabilir. Fakat eğer dediğiniz gibi olursa onu da zamanla görmüş olacağız :D
 
Açıklanan ekonomi modeli sürdürülebilir bir model değildir. Siyasetin yerimidir bilemem. Ancak Ülke yönetiminde bulunan kişi tamamen seçim odaklı bir hamle yapmıştır.
Aklı başında her hangi bir vatandaş gerek dövize yönelik olan bu hamleyi gerek se Asgari ücrete getirilen %50 artışın aslında ne gibi sonuçlarının doğuracağının farkında değildir.

Kaldı ki gerek işçi Sendikaları gerek se tüm muhalefet partileri bu adımları beklemiyordu. Sendikalar nasılsa istediğimiz zam verilmeyecek diyip ortalıkta atıp tuttular. Ana muhalefette aynı şekilde sırf seçim yatırımı için onlarda attı tuttu. Ama hem asgari ücret adımı hem de dövize karşı atılan adımlar karşısında herkes bir durdu ne oluyor lan dedi.

Ama inanın keşke bu adımlar atılırken daha temkinli olunsaydı. Kur korumalı mevduat çökmüş bir ekonomiyi daha da dibe indirecektir. Hazineden ödeme garantili bu işlem adımı için nasıl ki geçmediğimiz köprüye, gitmediğimiz hastaneye, uçmadığımız havaalanına para ödüyorsak işte bu sistemde de ödediğimiz vergilerle kur farkından zarar eden mevduat sahibi insanların paralarını ödeyeceğiz. Mevcut ekonomist yöneticimiz nakit ihtiyacını karşılayamayacağı için para basmak zorunda kalacak buda yeniden enflasyonun korkunç boyuta yükselmesi demek.

Asgari ücretle çalıştırılmak istenen Bekar 1 kişinin iş verene maliyeti yaklaşık 6.000-TL olacak yeni yılda. 10 kişi çalıştırdığını düşün her ay en az 55.000-60.000-TL arasında çalışanına ödeme için gerekecek para lazım. KDV STOPAJ KİRA VERGİ ekstradan. E bu iş veren evine de bakmak zorunda. Peki çözüm ne ? ne olacak döviz yüzünden artan fiyatlarını GERİ ÇEKMEMEK tabi ki.

2022 yılın da harç v.s. zamları açıklandı ki bunlar da buz dağının görünen yüzü. 2022 yılı inan çok daha zor ve sert geçecek.

Kısaca çok değil Şubat 2022 sonunda buraya geleceğiz diyeceğiz ki " ulan keşke zamanında alsaymışım o zaman ne kadar ucuzmuş " diyeceğiz.

Atılan ekonomik adımların aslında hiç bir işe yaramadığını da geri alınmayan Akaryakıt Enerji ve Gıda fiyatlarından da anlayabilmen gerektiğini düşünüyorum.
 
Kısaca çok değil Şubat 2022 sonunda buraya geleceğiz diyeceğiz ki " ulan keşke zamanında alsaymışım o zaman ne kadar ucuzmuş " diyeceğiz.
Son 6 aydır çevremdeki herkese ne bulursanız alın dedim. Şu ana kadar bir şey aldı da fiyatı düştü diyen olmadı. Hatta şu an çoğu cihazı bulamıyorlar bile. Kendime de alıyorum eninde sonunda alacağım ne varsa şimdiden kasıp.
 
İlk açıklandığında böyle değildi, uyguladıkça öğreneceğiz ama görünen primsiz opsiyon gibi bir araç yapmışlar sanirim. Viop üzerinden talep ileteceklerse eğer burada firma bazında detaylı ayrıştırma yapabileceklerini sanmıyorum.
Burada şunun olmasını beklerim, eğer müzik marketleri bu üründen yararlanabiliyorsa, belirleyeceği kur fiyatı mevcut veya viop üzerinden sözleşme yaptığı fiyattan olmalı. Ben TCMBnin sözleşmeyi yüksek bir kurdan yapacağını düşünmüyorum aksi halde yanlış hadiselere yol açabilir. Fakat eğer dediğiniz gibi olursa onu da zamanla görmüş olacağız :D
Her ne yapılırsa yapılsın ana amaç eğirisyle doğrusuyla ister seçim yatırımı olsun ister gerçekten çözüm odaklı olsun öncelik ekonomik düzelme refah, ticaret ve sanayinin devamı vs ... o yüzden dedim ya gitar mağazaları bir avuç insanın hatta güncel tabirle "beyaz Türk'ün" oyun alanı. Kimsenin umrunda değil. Benim tahminim dediğim gibi üretime yönelik firmalara odaklanmak şeklinde uygulanacaktır (uygulanmaya çalışılacaktır).
 
Son 6 aydır çevremdeki herkese ne bulursanız alın dedim. Şu ana kadar bir şey aldı da fiyatı düştü diyen olmadı. Hatta şu an çoğu cihazı bulamıyorlar bile. Kendime de alıyorum eninde sonunda alacağım ne varsa şimdiden kasıp.

Son aylarda yaşanan enflasyonist süreç kaynaklı ben de çevreme aynı tavsiyelerde bulunuyorum hep. Bir şey almak istiyorsanız bugün yarından daha ucuz olacak alacağınız malı hemen alın diyorum. Özellikle de kredi kartına vade farksız taksit şeklinde veya daha büyük tutarlı alımlarda sabit faizli tüketici kredileri ile yapılacak alımlar avantajlı oluyor.
 
Son 6 aydır çevremdeki herkese ne bulursanız alın dedim. Şu ana kadar bir şey aldı da fiyatı düştü diyen olmadı. Hatta şu an çoğu cihazı bulamıyorlar bile. Kendime de alıyorum eninde sonunda alacağım ne varsa şimdiden kasıp.
Bu konuda ki en büyük şansım ne olursa olsun gidip bir Fender almak oldu. Amfi almak içinde para toparlarken kur olayı patladı.

Bak abi bende senin tezine bir örnek veriyorum. Bu durum yaşandı ve hala da yaşıyor :)
Teyzemin yazın çamaşır kurutma makinası bozulmuştu. Tek başına olduğundan ben ilgileniyorum her şeyi ile. Teyze gel ne istiyorsam beğen paranın üzerini tamamlarım alırım dedim.
T-Yok evlat ben yazlığa gidicem 5-6 ay yokum alıp ne yapıcam kullanmayacam bu sırada da garanti süresinden yiyecem gelince alırız.
B- Teyzem bak gel alalım ne olur ne olmaz sana ek garanti yaptırırım. Bak senin bozulanın bir üst modelini beğendim Bosch 4.800-TL 2.000-TL ben veriyorum. Gel alalım.
T- Yok evladım gelince alırız.
(Nisan 2021 Teyzemi yazlığına götürdüm.)
(Kasım 2021 Teyzemi yazlığından kışlık evine geri getirdim)
T- Oğlum İstinye parka gel de alalım makineyi
B- Alalım teyzem
Mağazadan girdim
B- Sayın satıcı şu model makineyi alıcaz teyzemin evine gönderirimisiniz. Acil Buyrun size 4.800-TL
Satıcı- Yalnız o ürünün fiyatı değişti. 8.356-TL
T- Neeeee ?
B- Hocam 6- 6,5 bin desen anlarım da 8 bin ne ya.
S- Maalesef kur v.s. malum.
 
Ben şuan PRS gitarları inceliyorum.
Dore Müzik
PRS SE Custom 24 Fiyatı: 15.540 TL
PRS S2 Custom 24 Fiyatı: 34,980 TL

Thoman.de incelediğimde;
PRS SE Custom 24 Fiyatı: 8.400 TL + 375 TL Kargo
PRS S2 Custom 24 Fiyatı: 18.900 TL + 375 TL Kargo
 
Dore Müzik
PRS SE Custom 24 Fiyatı: 15.540 TL
Bu gitar Mart ayında 1.000 Dolardı do re de

Mart 2021 8,32*1000= 8.300-TL
27 Aralık 2021 11,42*1000 = 11.400 -TL

Burada aslında bakılması gereken durum şu.
Do Re bu ürünü ne zaman getirdi. Kurun yüksek olduğu dönemde ithal etti ise fiyatını yukarıda tutması normal.
Ama 1-2 yıl önce getirdiği bir gitar ise sağlam yerleştiriyor Do Re.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst