Arkadaşlar selam, bu yaz Adana’ya taşınıyorum ve gitarımı da götüreceğim. Hava çok sıcak olduğu için klima sürekli açılıp kapanacak. Bu durum gitarın sapına zarar verir mi? Nasıl bir önlem alabilirim
Selamlar, şimdiden hayırlı olsun. Adana sıcağı meşhurdur ama gitar için asıl mevzu sıcaklıktan ziyade nem dengesizliği. Klima çalışırken ortamdaki nemi kurutur, kapattığında ise nem hızla geri yüklenir. Bu ani dalgalanma sap ayarını (truss rod) oynamasına, ağacın çalışmasına sebep olur.Arkadaşlar selam, bu yaz Adana’ya taşınıyorum ve gitarımı da götüreceğim. Hava çok sıcak olduğu için klima sürekli açılıp kapanacak. Bu durum gitarın sapına zarar verir mi? Nasıl bir önlem alabilirim
Chatgpt sen misin😁Selamlar, şimdiden hayırlı olsun. Adana sıcağı meşhurdur ama gitar için asıl mevzu sıcaklıktan ziyade nem dengesizliği. Klima çalışırken ortamdaki nemi kurutur, kapattığında ise nem hızla geri yüklenir. Bu ani dalgalanma sap ayarını (truss rod) oynamasına, ağacın çalışmasına sebep olur.
Kafan rahat olsun istiyorsan şu birkaç şeye dikkat etmen yeterli:
Kısacası korkmana gerek yok, sadece gitarı "açıkta" bırakmamaya çalış. Şimdiden kolay gelsin.
- Gitarı Dışarıda Bırakma: Gitarı odada standa asmak yerine mutlaka hardcase veya iyi bir kılıfın (gigbag) içinde tut. Kılıf, dışarıdaki o ani ısı ve nem değişimine karşı tampon görevi görür, ağaç daha yavaş tepki verir.
- Klima Konumu: Gitarı asla klimanın direkt üflediği yere veya cam kenarına koyma.
- Nem Sabitleyici: Case içine Boveda gibi nem dengeleyici paketlerden atarsan nemi %45-50 civarında sabit tutar, kafan çok rahat eder.
- Alıştırma (Aklimatizasyon): Diyelim ki dışarıdan geldin veya klimayı yeni açtın; gitarı hemen kılıfından çıkarma. Bir 15-20 dakika kılıfın içinde ortamın ısısına alışmasını bekle.
Sarı kırmızı siyah yeşil mor beyaz bu renkli topuzlar daddario tellerde var da eliksir tellerde yok. Ben bu renkli topuzları çok seviyorum.183364 eklentisini görüntüle
Haklısın yanlış yönlendirdim ve bu şekilde gitarın ayvayı yedi. Bunun için özür dilerim.
Sap ayarları ve entonasyonla ilgili biraz daha bilgi vermemi ister misin?
Evet. Haklısın, çok saçma. Mesela Billur'un da mantıken erkek ismi olması lazım. Hayat garipliklerle dolu 🖐Sarı kırmızı siyah yeşil mor beyaz bu renkli topuzlar daddario tellerde var da eliksir tellerde yok. Ben bu renkli topuzları çok seviyorum.