akustik gitarlarla senin kadar ilgilenmiyorum 🙂 bu yüzden bu kadar bilgili değilim . elime alırım sesi çalımı rahatsa fiyatı uygunsa alırım.ama cortları gitarda ne kadar beğenmiyorsam bass ve akustik enstrumanlarda o kadar beğeniyorum.
Yıllardır gitar çalan ve müzik enstrümanlarıyla ilgili kendi değer yargıları / beğenileri oluşmuş biri için doğrusu da bu zaten, ona lafım yok ama yeni başlayanlar için deneyerek müzik enstrümanı almak tek başına yetersiz bi öneri. Geçen biri yanında "uzman" arkadaşıyla deneyip 300 TLye acayip gösterişli bi Masterwork almış mesela, bu nası deneme, bu nasıl para kaybı, tipine göre seçmişler resmen. Gitarın sesi uddan farksız. Ha adam o tarzı beğenmiş, istediği oymuş diyebilirsiniz ama bana geldiğide Fender'i çalıyorum "ov o zaten apayrı" diyo, Stagg çalıyorum onu da beğeniyo, beğeniyo da beğeniyo, herşeyi beğeniyo yani, beğenmesi de doğal zaten...
Şöyle de bi durum var, bu aletler Allah yapısı değil; üç aşağı beş yukarı tarifleri belli, doğru ağacı, doğru bracingi, doğru ölçüleri kullanırsan ses de doğru geliyo haliyle. Lamine ağaçları beğenen, lamine ağaçla sahneye çıkanlar yok mu, illaki var ve olması da normal alışkanlıklara bağlı olarak. Bu tıpkı tüplü amfi vs. transistörlü amfi tartışması gibi, yani aslolan gerçek ağaç kullanarak yapılan gitarlar, lamine ağaçlar resonans bakımından gerçek ağaçlara göre daha başarısız, bunu 3 5 senedir akustik gitar çalanlar ucundan bilir, diğerlerini beğenenler yüzdelik dilimde bile gösterilmeyecek kadar azdır. Farklı bi benzetmeyle sunta Squierleri, solid alder USA Fender'lerle karşılaştırmak gibi bi şey bu. Burda çok detaylı bilgi vermiş bahsettiğim konuyla ilgili.
http://www.seagullguitars.com/seagullstory.htm
Yaklaşık iki ay önce arkadaşım akustik gitar konusunda hangisini alsam gibisinden tavsiye istedi, Cort MR710F önerdim, "Cort marka gitar çalmam ben" dedi, "pekala, Lag al" dedim, o ne biçim marka, hiç bi yerde duymadım dedi... Gitti sonra, gitar dersi vidyoları sitesinden vidyoları izleyip, "yanlar ve arkalar maun, bu yüzden sustaini de süper!!!" diyen adamın lafına kanıp MyDukkan'dan Fender CD100CE aldı, 650 TL civarı bi paraya. Gitar eline geçtiği gibi aradı, sap ayarı yok galiba sesi kuru geliyo, bas tellerde de sustain yok falan dedi, sonra hemen hemen aynı paraya aldığım Lag'la karşılaştrdık gitarı. Bi daha da elini sürmedi kendi gitarına, satıp benim Lag'ı almaya çalışıyo şimdi... Aldığı fiyatın 200 TL altına satıyoruz bu sitede nerdeyse hiç kullanılmamış gitarı. Böyle böyle şeyler. Aynı fabrikada üretilmiş iki aynı marka model gitar arasında çoğu zaman pek fark olmuyo malesef, olanlar da atla deve değil, daha ziyade "alınır"la "boşver oğlum, daha iyisini buluruz"un arası kadar...
Edit: Şimdi gördüm, şu cümleye asla katılmıyorum. "Lag fiyat performans açısından alınabilecek en iyi gitar."
Kime göre neye göre? Size göre öyle olabilir ama bana göre asla öyle değil.
Bu satırın geçtiği cümlemin başında da dediğim gibi bana göre, beğenilerime göre...