Türkiye'de müziğin kısıtlanması

Selamlar, malum haberi hepiniz okudunuz, biliyorsunuz. Gündeme baktığımda konunun biz müzisyenler için ciddiyeti henüz tam olarak kavranabilmiş değil. Birkaç gün önce içişleri bakanı kendi ağzından söylediğinde pandemi odaklı bir yasak olduğunu düşünüyordum ancak durum öyle değil. Türkiye'de belirtilen tarihten itibaren her türlü müziğin gözbebeği olan festival kültürü tamamen ortadan kaldırılıyor.

Bu durum yurt dışından gelecek olan sanatçı oranına da büyük bir engel. Hali hazırda birkaç tane sponsorumuz var, onlarda belirli grupları periyodik olarak getirebiliyordu, artık bu grupları bile izleyemeyeceğiz. Ekonomik şartlarda grup getirmek yeterince zorken, türkiyede müziğe bakış tamamen negatifleştiriliyor. örn. Anthema gibi birkaç grup pandemi sürecinden önce dinleyicilerin hatrına neredeyse maddi gelir talep etmeden son konserlerini verdiler (dağıldılar)


Pop sanatçılarıyla kocaman sahnelerde çalanlar da, ücra köşedeki barda 20 kişiye çalan gruplar da bu durumdan büyük zarar görecek. Ülkeden çıkacak olan sanat çeşitliliğinin göreceği zararlardan bahsetmek bile istemiyorum.

Hepimiz yıllarımızı verip baharın en güzel gününde bile perdemizi çekip evimize kapanıp deliler gibi enstrüman egzersizi yapıyoruz. Hayatımızın en güzel zamanlarını sırf müzikte başarılı olabilmek adına asosyal bir şekilde enstrümana sarılarak geçiriyoruz. Sahne alabilmek için k*çımızı yırtıyoruz. Sahne alabildiğimiz mekanların çoğunluğu gece/akşam eğlencesi hayatı odaklı. Böyle bir karar binlerce müzisyenin hayatına kasıttır.
 
Son düzenleme:
Malum seçimler yaklaşıyor. 20 yıldır süregelen kutuplaştırma politikası şimdiye kadar hep işe yaradı malum kesin için. Fakat şu anda durum öyle değil. Çünkü ülkenin çok ciddi ekonomik sorunları var ve “para”sızlık istisnasız her kesimi tek çatı altında toplar.

Bu ve bunun gibi kararlar, kuyuya taş atmaya benzer. Taşı atıp, sonuç nereye bağlanacak, istedikleri ortamı yaratabilecekler mi denerler. Merak etmeyin, istedikleri sonucu elde edemeyeceklerdir. Bir süre sonra da, bundan önce onlarca kez olduğu gibi unutulup giden ve uygulanmayan söylemler arasında yerini alacaktır bu söylem de.

Herkes herşeyin farkında. Bunca yıl sabrettik. Evet zor ama şimdi sabra en çok ihtiyaç duyduğumuz döneme giriyoruz. Sonrası aydınlık olacak diye umuyorum.

Yıllardır hayatını sahnelerden kazanan bir kardeşiniz olarak çokça selamlar.
 
Bu durum yurt dışından gelecek olan sanatçı oranına da büyük bir engel.
Parasını verirsen herkes gelir.
Gelen adam zaten akşam 9 gibi konsere çıkıyor, 12 gibi çoğu konser bitmiş oluyor.

Bu "karar" mı desem "yasak" mı desem, konserler değil daha ziyade müzikli gece hayatı mekanlarını açılmamak üzere kapatmaya yönelik bir zorlaştırma, bir baskı aşaması. Gece klüpleri, diskolar, barlar, ufak kapalı konser mekanları vs .. bugün gece 24 müzik duracak demek yakında güneş battıktan sonra çalmasın kimse şekline de dönecek ve sonra topyekün İran stili oldu olacak müzik yasak olsuna gidecek. Zaten geçenlerde Redd'in açıkhavadaki mini konseri de mazeret gösterilip bunun temelleri atıldı bile. Efes Blues'ları, Rock'n Coke'ları hatta Sonisphere'i görmüş biri olarak üzülüyorum gençlere ve genç yaşlı demeden yakın geleceğimize.
 
Geri
Üst