Booster Hakkında

Bazı gitaristleri heavy metal çalmak için amfinin varolan kanalına (örneğin classic distortion, overdrive veya modern distortion) ek olarak bir overdrive pedalı ekleyerek varolan tonu boost'lamak ve daha sert, trash yaptıklarını görüyorum. Bu işin mantığı nedir ve nasıl yapılmalıdır?
 
basitçe anlatayım. ibanez ts9 bu iş için en çok kullanılan pedaldır. tonu daha tight yapmak ve volüm kazanmak için sinyali güçlendirir. genelde üzerindeki gain komple kapatılıp level sonuna kadar açılır. ton potansı ortada kalır. ben ise amfiden gaini ortaya alıp ts9 üzerinde saat 10 yönünde gain, saat 2 yönünde level kullanmayı seviyorum. tabiki bu söylediğimi her parçada bu şekilde kullanmyorum.

Ibanez-Tubescreamer-TS9-Tube-Screamer-Mid-Boost-Mid.jpg
 
Son düzenleme:
Tubescreamer... adı üstünde tüpleri (lambaları) bağırtan.
Lambalı amfilerde yerine göre pre ya da post gain arttırıp daha erken kırılma için kullanılan bir araç.
Solidstate ya da dijital amfilerle kullanırken hepsi farklı tepki verecektir, zannetmeyin ki her amfiyi yaldır yaldır metal canavarı yapacak. Çoğu dijital amfide boost pedalı sadece ilave hum ve noise yapar. Katana ve muadili seviye amfiler ile denenebilir ama öyle NUX'muş, Boston'muş çöplere takıp da bir şey beklemeyin sakın.
 
Distortion ve overdrive pedallarını ardarda bağlayıp het 2'sinin de gain'ini düşükntutmalısınız. En ideal tonu zaten kulağınızla deneye deneye bulacaksınız.

Ben dist+overdrive+delay reverb dizilimiyle çok iyi ton yakalamıştım prosesöre geçmeden önce.
Sustain de inanılmaz lezzetli oluyor.
 
Şu sıralar Ibanez TS mini ve Marshall JH-1 ikilisini eş zamanlı kullanıyorum, şahane oluyor. (Devamında Sansamp GT-2 ve Mooer Radar var. Radar da ses kartına gidiyor.)
 
Boost olayini volum icin kullanan da var, var olan tonu daha da distorte( cok entel durmadi mi?) etmek icin kullanan da var. Mesela sarkinin tepe noktasi geldi soyle midleri ve baslari bagirttirarak hayvan gibi akor basip ritim mi atacaksin yoksa soloya gireceksin de on plana mi cikmak istiyorsun? Yada gitarindan cayir cayir feedback mi almak istiyorsun? Sustaini mi arttiracaksin?
Bir suru kullanim sekli ve amaci var. Genelde overdrive olarak dizayn edilen pedallar kullanilir. Ts9 en cok kullanilanbe tercih edilen pedal olmakla beraber tona cok dokunmayan butun overdrive pedallari veyahut volume pedallari bu is icin kullanilabilir. Sd1 kullanan da var. Mxr zakk wylde overdrive kullanan da behringer kullananda bulursun.
Burda onemli olan amacin dogrultusunda boost secmek. Yoksa solo atacagim one cikayim derken kendini gemisi krakene dolanmis kaptan gibi feedbackle ve dip gurultusuyle mucadele ederken bulabilirsin.
 
Bazı gitaristleri heavy metal çalmak için amfinin varolan kanalına (örneğin classic distortion, overdrive veya modern distortion) ek olarak bir overdrive pedalı ekleyerek varolan tonu boost'lamak ve daha sert, trash yaptıklarını görüyorum. Bu işin mantığı nedir ve nasıl yapılmalıdır?
Bu işin mantığı, her iki cihazda birden gaine abanmamaktır. Klasik amatör hatası budur. O yüzden amfide gain yüksek ise genellikle boost pedalında gain sıfır veya düşük tutulur ve volüm açılır. Amfide gaini orta düzeyde ise boost üzerinden orta düzey volüm-gain ayarları denenebilir. Fazlaya kaçtığı zaman sinyal aşırı "kompreslenir", fuzz gibi tuhaf bir ses vermeye veya feedback vs gibi gürültüler yapmaya başlar.
Çok yüksek gain düzeylerini hedefleyen gitaristler, özellikle de telleri tuttuklarında-mute yaptıklarında ses aniden kesilsin istiyorlarsa genellikle sistemlerinde noise gate tarzı bir pedal da bulundururlar. Mesele dünyanın en yüksek gainli pedalı diye lanse edilen Theta pedal preamfi içerisinde ISP'nin kendi Decimator devresi de var. Extreme metal işlerinde bir yerden sonra bu da gerekir, aklınızda bulunsun.
 
Çok yüksek gain düzeylerini hedefleyen gitaristler, özellikle de telleri tuttuklarında-mute yaptıklarında ses aniden kesilsin istiyorlarsa genellikle sistemlerinde noise gate tarzı bir pedal da bulundururlar.
mesela HEADRUSH ile bir Gojira preset'i kullanıyorum ... dizilim şöyle;

noise gate
booster
octave
booster 2
soldano 100
eq (ters V)
mesa 4x12
noise gate
arada bir yerde Chorus da var galiba unuttum

çiftleşme azmışı erkek gergedan gibi tonu var ama elimi çektiğim anda elektrik kesilmiş gibi duruyor ses :) .... dur kalk viji viji vodonnn vodonn ritm için eşsiz...
 
Geri
Üst