Gitar kaydı ve Audient id14 dip gürültüsü.

Selamlar, Audient id14 mk2 ve fender highway 1 stratocaster gitarım var.
Ses kartını yeni aldım, aslında ilk günlerde çok fazla dikkatimi çekmemişti fakat gain’i optimal derecede tuttuğumda bile küçükte olsa bir dip gürültü sesi duyuyorum. Gitarımın 2. ve 4. switch pozisyonlarında dip gürültüsünü kesme özelliği var, bu pozisyonlardayken çok kesin bir şekilde gürültü kesiliyor ancak bridge, middle ve neck pozisyonlarında maalesef ses alıyorum.
Sorunum gitarımın manyetikleriyle mi alakalı yoksa ses kartıyla ilgili bir durum mudur?
Sevgiyle.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hatırladığım kadarıyla siz de Audient kullanıyordunuz, kendi ses kartınızda gitar kaydı yaparken dip gürültüsü durumu nasıl? Tamamiyle sessiz mi yoksa kabul edebilebilir bir seviyede mi? Ve bir sorum daha var. Laptop üzerinden kayıt alıyorum ve bilgisayarım şarja takılı olmadan da bu gürültü geliyor. Bilgisayarın kendi içindeki component'leri ile ilgili mi acaba?
 
'Tamamiyle sessiz' durumunun teknik olarak mümkün olmayacağını -hangi ses kartı olursa olsun- kabul edersek, noise seviyesi epey aşağıda evet. Yani size yazdığım sebeplerin olmadığı bir ortamda (single coil yerine humbucker olsa ve elektrik hattı/topraklama sorunsuz çalışsa), direkt DI sinyal üzerinden, yüksek seste bile duyamayacağınız seviyede olur gürültü. Single coil'de de, DI sinyali direkt dinlediğinizde dikkat çekmez, belki duymazsınız bile. İşin içine distortion girecekse de makul seviyede kalır.

Sizin duyduğunuz gürültü, ses kartının kendinden üreteceği gürültüyle farklıdır zaten. Sizden kayıt bile istemedim, çünkü gürültünün nasıl olduğunu tahmin edebiliyorum. (Siz yine de bu tip durumlarda, bu tip başlıklara bir örnek bırakın)

Altını çizerek söylüyorum, yalnızca gitar manyetikleri değil, topraklama da çok önemli. Topraklamasına özellikle dikkat edilmiş evimde hiç gürültü almadığım halde, gitarı ev dışında çaldığım çoğu yerde inanılmaz gürültü alıyorum. Single manyetikle çalmak işkence oluyor. Noise filtreleyiciyle işim olmaz normalde ama bu durumda kullanabiliyorum, siz de eğer katlanamayacak seviyedeyseniz düşünebilirsiniz.

Son olarak gitarın baktığı yön vs. etkiliyor bu gürültü işini, tecrübe etmişsinizdir belki. Ben asla monitörlere dönük olarak kayıt almıyorum bu sebeple, bir miktar onun da etkisi olabilir.

Başka da bir sebep aramayın artık derim. Kolay gelsin.
 
Geri
Üst