Amfi, FX Loop, Ses kartı ve Kayıt

Çok saçma sapan bir setup kurdum paylaşmadan edemicem. 😀😀😀
20240203_150611.jpg

Şimdi, fotoğrafta gördüğünüz üzere amfim evimin ortasında. Bu amfiyi o kadar çok beğendim ki, bunu half stack yapacağım. "Çok kötü işkence metal" diye bir tarz geliştirdim. Bi o kadar kötü kayıtlar almak için salonumun ortasına kompakt, yarı profesyonel bir kayıt ortamı kurmak için TürkRock'ta "hangi ses kartını almalıyım" diye sormadan önce Google diye bir siteye girdim. Herkese tavsiye ederim çok güzel. Google'da çok bilgi var, öğrendiklerinizi özetleyip TürkRock.com'da paylaşırsanız bence beğeni toplarsınız. Neyse.
Şimdi, kaydetmek için iki seçeneğim var:

En basiti, gitarı ses kartına takarım, çıkışına da hoparlör bağlarım. VST'ler zaten havada uçuşuyor. Birini yakalasanız "ha... prodüktör oldum" havasına giriyorsunuz. Ama bu yöntemle amfinin bir anlamı kalmıyor. Hadiii yine Rock'n Roll yapmak için vergi borcu öder gibi bilgisayarın başına geç, programı aç, vst'lerin binlerce parametresi var hepsini gir gir gir...
O zaman amfimin sesini kaydedeceğiz. Nedir en iyi yöntem? Miklemek. Şehrin ortasında apartman dairesinde nah mikletirler sana amfiyi. Neyseki amfinin üstünde Pre-Out diye bir çıkış var. Bu çıkışı ses kartına takıp, sonra da bir Cabinet Simulator VST patlatırsanız şahane oluyor. Amfinin kendi kompres soundu artık bilgisayarda. Ses kartındaki input volume sayesinde ise, amfinin sesinini makul seviyelerde tutmak mümkün oluyor. Hatta amfiye bir de "Power Amp Mute" seçeneği koymuşlar ki, amfinin sesini tamamen kapatıp, VST'lerin işlediği sesi canlı monitör etmek de mümkün. Ama bunun için ya kulaklık ya da referans monitörü lazım.

Etrafta ne kulaklık, ne de ekstra etrafta referans monitörü, kablolar, bişeyler falanlar filanlar istemiyorum. Hatta bir kaç tane analog pedalım vardı. Onlar bile batmaya başlayınca hepsini satışa koydum.

Şimdi gelelim benim yönteme.
Ben bu ses kartını FX Loop'tan amfiye bağlasam, ne efektler eklerim üstüne... Denedim oldu. Sonra FX Loop Return başlı başına ayrı bir input. Hmm. O çok kötü parçalarımın bi o kadar kötü davullarını program üzerinden çalsam ses amfiden gelir mi? Denedim o da oldu.

20240203_150616.jpg
20240203_150628.jpg
Screenshot 2024-02-03 160336.jpg

Yaptığım şey şu:
Gitarı normal amfiye giriyorum.
FX Send ses kartına giriyor, Pre-Out ile aynı çıkışa sahip olduğu için amfinin kendi sesini kaydediyor.

Ses kartınının çıkışını ise FX Return'e giriyorum. Böylece diğer track'lerin çıkışları da FX Return üzerinden amfide çalınıyor.
Ses kartındaki "direct monitor" seçeneği ile gitarın sesini VST'lere olmadan dinleyebilirim. Ya da kapatıp VST'lerle işlenmiş sesi dinleyebilirim.

Bir kaç problem var tabiki. Bir defa diğer trackler amfinin EQ ayarlarından etkileniyorlar. Ableton Live'da bir Channel EQ atıp hallediyorum. Sorun olmuyor
Diğeri problem ise, ses Mono. Bunun bendeki mevcut TS kablolardan kaynaklandığından şüpheleniyorum. Çünkü biliyorum: FX Loop Stereo. İki tane TRS kablo ısmarladım gelince tekrar deneyeceğim.
Bu şekilde bir süredir kullanıyorum. Ses kartı ve analog pedalların yerine HoTone Ampero Mini ısmarladım ama halaaa gelicek. Onu da aynı şekilde FX Loop üzerinden bağlayacağım. Dahili 24bit/44100khz ses kartı da mevcutun yerini alır. Al sana tertemiz ortam.
Tabi ki, gerçek profesyonel yöntemlerin yerini tutacak birşey değil bu. Sadece seçenek olarak paylaştım. Ayrıca benim icadım değil. Bilinen ve bazı durumlarda kullanılan bir yöntemmişşşşşş falan filan.
 
Geri
Üst