Doğaçlama sololar için Lick Library

Merhabalar sevgili forum neferleri, rock müzik gönüldaşları ve bi çare elektro gitar tutkunları;
Giriş efsane oldu ama konuyu çok uzatmak istemem açıkçası; doğaçlama sololar çalarken pentatonik olsun, blues, majör, minör, modal vs. yapılarda sololarınıza katmaktan zevk aldığınız cümlecikleri bir araya toparlayıp şöyle hoşumuza gidenleri çalışıp içselleştirebileceğimiz bir koleksiyon yapalım istedim. Kendi adıma bir çok gam biliyorum ama arada çalarken kulağa tanıdık gelen rock müziğin ya da blues müziğin bilindik cümlelerinden serpiştirmeyince bir noktadan sonra çok hissiyatsız sololar çaldığımı düşünüyorum. Bu sebeple hepimizin hoşuna giden cümleleri bir araya toplamak, birini ötekine bağlamak, bu cümleleri farklı tonlarda sololara katıştırabilmek gibi bir beklentim var. Böyle komple uzun sololardan bahsetmiyorum, ufak ufak parçalardan örnekler, soru-cevap tarzı cümlecikler vs. gibi bir birikim olsa güzel olur.

Hepimizin çok yakından tanıdığı bir örnekle başlayım, pentatonik ve 2 ufak bend hareketini ekleyerek yaptığımız meşhur slash hareketi! Kendimce analizini yapacak olursam da parçanın karar akoru üzerinde güzel tınlayan, bendlerden birinin tam, birinin yarım ses olduğu (tam ses de tercih edilebilir tabi ki), yarım sesin de blues hissiyatını verdiği bir cümle :
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Buraya karşıma çıkmışken Satriani'nin karakteristik legatosunu da ekleyim:
cümle Bm tonunda phrygian modunda. Karar tonu minör bir akor ve şarkı içinde bu akorun diyezindeki sesten majör bir akor vuruyorsanız uygulanması güzel hissiyat verebilir. (Örneğin ton Em ve şarkı içinde F majör varsa ya da ton Am ve şarkıda Bb mjör kullanıyorsanız. Tabi buna göre başlangıç pozisyonunuz ve notalarınız değişecek) Basitçe formüle dökecek olursak, lick karar sese göre 4'lü aralıktan başlıyor ve karar sesine doğru yürüyor, tel geçişleri dışında pena vurmadan tamamen hammer-on ve pull-off hareketleri ile icra ediliyor(özetle legato).
 
Geri
Üst